Nieuws uit Tiel, editie 4 december 2024
– Binnenstad autoluw
– Neeltje Jantje nieuwe mast
– Tiel Oost Vogelbuurt drainage
– Sloop Schröer
– Samenwerking met West Betuwe en Culemborg beëindige
Begin volgend jaar wordt binnenstad Tiel autoluw
Na jaren van discussie is het januari 2025 zover. De Tielse binnenstad wordt autoluw. Dan zullen de beweegbare zuilen geïnstalleerd en in bedrijf genomen worden. Aanvankelijk riepen de plannen veel weerstand op en ontving de gemeente ongeveer 90 bewoners en ondernemers vragen en suggesties voor aanpassingen. Veel mensen vonden het belangrijk dat de bezoekers van de coffeeshops in de binnenstad voortaan te voet naar hun leveradres zouden gaan. Die zijn deels overgenomen. Ook op zondagen zal de binnenstad afgesloten worden. Over de aanvankelijke plannen was niet iedereen enthousiast.
Er worden beweegbare afsluitingen geplaatst voor de doorgaande wegen vanaf de Huf van Burenstraat tot aan het Kalverbos en deze gaan op gezette tijden dicht. Om de woningen en de winkels in de binnenstad bereikbaar te houden mogen auto’s op maandag tot en met zaterdag tussen 06.00 uur en 12.00 uur vrij het centrum in rijden. Voor het deel vanaf de Huf van Burenstraat tot en met de kruising van de Westluidensestraat met de Agnietenstraat is dat tot 17.00 uur. Op zondag zijn de straten de hele dag afgesloten. Buiten de venstertijden mogen alleen ontheffinghouders nog het centrum inrijden. Naast bewoners en ondernemers met een parkeervergunning of -voorziening, zorgverleners en pakketbezorgers krijgen ook houders van een invalideparkeerkaart en taxibedrijven een ontheffing. Uiteraard hebben nood- en hulpdiensten altijd vrij toegang tot de stad. (BL)
Neeltje Jantje weer met mast terug in de haven van Tiel
Na een moeizaam jaar kwam recent de Neeltje Jantje weer terug in de haven van Tiel. De Neeltje Jantje, de bijna 100 jaar oude Waalschokker sluit hiermee een pechjaar af. Zo brak eind vorig jaar de mast doordat één van de stagen brak en de door houtrot aangetaste mast de klap niet meer wist op te vangen. Vervolgens liep begin dit jaar het schip vast op de langsdam tegenover Tiel en bleek de romp te dun om deze op zich niet zo schokkende gebeurtenis te weerstaan. Het schip moest wederom grondig aangepakt worden. Op de jachtwerf Woudenberg in Beneden Leeuwen zijn de zwakke plekken van de romp met nieuw plaatwerk versterkt en is er een nieuwe mast geplaatst.
Helaas heeft door al deze ellende de boot dit jaar niet veel gevaren. Een aantal belangstellenden voor vaartochten of as verstrooiingen op de Waal moesten teleurgesteld worden. Veel inkomsten om het schip te onderhouden, zijn dan ook dit jaar niet binnen gehaald.
Gelukkig heeft de Hendrikus, de oude veerpont die jarenlang tussen Tiel en Wamel voetgangers en fietsers heeft overgezet, de vaartochten overgenomen, maar voor de Neeltje Jantje was het financiële plaatje een debacle. Om het schip weer volledig in de vaart te krijgen, moest er een bedrag van ruim 16.000 euro opgehoest worden. Door verschillende sponsoren aan te schrijven, heeft de penningmeester van de stichting het totale bedrag op tafel gekregen. Dankzij sponsoren als het Cultuurfonds, de NBB, de Rotary Tiel Waalstreek, de Oudheidkamer Tiel en bijdragen van vrijwilligers van de Neeltje Jantje kan dit jaar de boekhouding met een marginale positieve balans afgesloten worden.
De Neeltje Jantje is dan ook weer volledig klaar om het komende seizoen volop ingezet te worden voor allerlei vaartochten vanuit de haven van Tiel.
Voor meer informatie over de Neeltje Jantje of om vriend of vrijwilliger te worden www.neeltjejantje.nl
Wateroverlast Vogelbuurt Tiel Oost wordt aangepakt
In opdracht van de gemeente is aannemer Harteman gestart met de aanleg van nieuwe drainage en afvoerputten in de Sperwerstraat om wateroverlast in de Vogelbuurt Tiel Oost in de toekomst te voorkomen. Dit is de eerste straat en de andere straten zullen de werkzaamheden het komend half jaar worden uitgevoerd. Sinds de aanleg van het Waterplein in 2016 en voorzieningen in de omliggende straten klagen de bewoners steen en been dat het water niet weg loopt. Grotere leidingen en andere putten en straatkolken moeten daar een einde aan maken.
Pand Schröer gesloopt
De panden van voormalige Metaalwaren Gebr. Schröer aan de Burgemeester Meslaan zijn gesloopt en het terrein bouwrijp gemaakt voor het plan Drumptse Zeeg met zes luxe villa’s. Verwachte oplevering van de woningen midden 2026.
College Tiel wil samenwerking met West Betuwe en Culemborg beëindigen
Het college wil af van de Gemeenschappelijke regeling West Betuwe waarin de gemeenten Culemborg, Tiel en West Betuwe samen werken op onder meer het gebied van ICT en juridische zaken. Eerder werd de samenwerking op het gebied van personeel en organisatie al uit de gemeenschappelijke regeling gehaald. De samenwerking is tien jaar geleden ingesteld in de verwachting dat de gemeenten daarmee goedkoper uit zouden zijn en er professioneler gewerkt zou worden. De praktijk viel tegen. De samenwerking kost de gemeente nu acht miljoen. Dat is veel geld vindt het college. Bovendien onderlinge afstemming en besluitvorming omdat de deelnemende gemeenten vaak verschillende wensen hebben veel tijd en moeten er vaak compromissen gesloten worden. De overeenkomst is al opgezegd, maar de raad moet formeel nog instemmen. Problemen zal dit niet opleveren om dat ook de raad eerder al aangaf niet tevreden te zijn met de resultaten van de samenwerking. (BL)
Reacties zijn gesloten.