Met de opening van het voorlaatste nieuw ingerichte deel is de vernieuwde opstelling in het Flipje- en Streekmuseum alweer dichter bij de voltooiing. Op woensdag 11 december werd hieraan feestelijk aandacht geschonken. Daarbij waren tientallen belangstellenden aanwezig, die ditmaal gebruik konden maken van de stijlkamer van het museum en de zaal van De Groote Sociëteit.
Museumdirecteur Jurriaan de Mol verwelkomde de aanwezigen en in het bijzonder burgemeester Frank van der Meijden en wethouder Carla Kreuk. De Mol schetste daarna uitvoerig de ontwikkeling van Tiel gedurende de middeleeuwen. In korte tijd groeide de plaats tegen het jaar 900 uit van een kleine agrarische nederzetting tot een handelsplaats van betekenis. Er wordt wel gesproken van “het Rotterdam van de vroege middeleeuwen”. Tiel ontstond aan de Linge, destijds nog een aftakking van de Waal. Na 1100 begon een periode van neergang door verzanding van de Linge en verwaarlozing van de stad door de hertogen van Brabant die de heersers waren. In 1334 ging Tiel over naar Gelre, maar ook daar volgde nog een halve eeuw oorlog. Tegen 1400 kwam de stad opnieuw tot bloei, nu als lid van de Duitse Hanze. Tiel werd een echt marktcentrum en bleef dat eeuwenlang.
Burgemeester Van der Meijden begon met te benadrukken, dat hij als Brabander Tiel zeker niet zou verwaarlozen. Hij juichte het toe dat de stad in het museum ook werkelijk de waardering krijgt die ze verdient. Hierop sloot wethouder Kreuk aan met te benadrukken hoe belangrijk het Hanzeverleden voor Tiel is. Het is een van de oudste steden en nog altijd is het een bron van inspiratie. De stad streeft naar meer toerisme en biedt vele evenementen.
Jurriaan bedankte vóór de openingshandeling nog enkele personen en de diverse subsidiegevers. Bloemen waren er voor conservator Jacoline Zilverschoon, vormgever Wendy Rommers en historisch adviseur Emile Smit. Zij gingen uiteraard op de foto met de bekendste Tielenaar Flipje.
Gezien de ruimte gingen burgemeester, wethouder, museumdirecteur en conservator naar de vierde verdieping voor de opening. De andere aanwezigen volgden deze via de schermen. De eerste blikvanger, waar de openingshandeling ook werd verricht, is de welbekende maquette van Tiel rond 1650. Deze is nu via belichting en projectie veranderd in een levende weergave van de stadsontwikkeling tussen 900 en 1600. Een modern gebruik van een oud object.
Na de blik op de stadsontwikkeling via de maquette krijgen de bezoekers een tijdlijn te zien die met grote tekeningen op de wanden de stad laat zien door de eeuwen heen. Bijzondere objecten als een zestiende-eeuws drieluik en mooie archeologische voorwerpen laten zien hoeveel moois Tiel in het verleden had en nog heeft.
Het laatste deel van de museuminrichting moet in het voorjaar van 2025 zijn voltooid. Dat gaat natuurlijk over de prehistorie en de Romeinse tijd. De bijzondere vondsten die in 2017 op Medel zijn gedaan, zullen daar uiteraard een kernstuk vormen.
Fotoalbum:
Reacties zijn gesloten.