Sprekende herinneringen, een bijzonder project van het Regionaal Archief
Rivierenland staat bol van verhalen die nog niet vastgelegd zijn. Regionaal archief Rivierenland besloot daar wat aan te doen. Zij zochten mensen die hun verhaal wilden vertellen, maar ook mensen die op pad gingen in de regio om die mensen te interviewen. In het project ‘Sprekende Herinneringen’ worden op deze manier kostbare verhalen voor altijd bewaard.
Fotoalbum onder de tekst
Het zijn persoonlijke verhalen uit het verleden, de onderwerpen zijn heel divers, maar ze verdienen het allemaal om bewaard te blijven voor de toekomstige generatie. Verhalen over Rivierenland van toen, in een totaal ander leven dan nu, zoals over wonen in een overvolle tochtige barak, als jonge jongen werken in de fabriek, het hele boerenbedrijf naar de polder verhuizen, met de band repeteren in het muziekcentrum enzovoorts.
Verhalenvangers
Meer dan 30 verhalenvangers (allen vrijwilligers) kregen van het Regionaal Archief in samenwerking met het Cultuur- en Erfgoedpact, provincie Gelderland en 8 gemeenten uit onze regio een speciale cursus Oral History, ze leerden hoe ze iemand konden interviewen om persoonlijke getuigenissen vast te leggen en hoe ze daar een leesbaar verhaal van konden maken.
Luisterboek en Podcasts
De verhalen werden samengevoegd in een ‘luisterboek’ met de titel ‘Sprekende herinneringen, Verhalenvangers en Vertellers’. Een boek over de identiteit van onze streek met afbeeldingen van de verhalenvertellers, en heel modern met een QR-code waarmee via de mobiele telefoon het verhaal opgehaald kan worden. Anne Ruth Groen maakte Pod Casts van de verhalen die prettig te beluisteren zijn.
Tielse pareltjes
Hoewel de verhalen uit heel Rivierenland komen, zijn er beslist een aantal Tielse ‘Pareltjes’ te vermelden zoals: Werken bij Jamfabriek de Betuwe door Johan Romijn, Opgroeien rond de Tielse fruitveiling en omgeving door Peter Kars, Platenzaak Hendrich door Frits Hendrich, Opgroeien met Daalderop door George Harteman, Popgroep Klutz door Harry de Beer, Tiels Muziekcollectief door Vic Latuhamina, Het onderwijs in Tiel door Jan Wouterse, en De Moedermavo in Tiel door Ria Schoots. Maar ook alle andere verhalen zijn zeker de moeite waard. Bijvoorbeeld: Een tijd zonder mobiele telefoons, weinig auto’s, met 16 jaar van de mulo af, werken bij Gispen Meubelfabriek en zwemmen in de Lek tussen de stookolie,
Sprekende herinneringen
Het Regionaal Archief Rivierenland laat met dit project zien dat zij niet alleen ‘passief’ stukken bewaren maar dat zij ook maatschappelijk betrokken zijn en orale geschiedenis willen bewaren en doorgeven aan de volgende generatie. Alle verhalen (thans 50 stuks) zijn ook te ‘bekijken’ en vooral te beluisteren op de website: www.mijngelderland.nl , voorts via het Youtube-kanaal van het Regionaal Archief (RAR, zoek op: sprekende herinneringen / https://www.youtube.com/watch?v=9V2hTTpWmpI&list=PLXX31Kgll-J7HPgN_FC5eWpJuRpQOv4w2) en Spotyfy: https://open.spotify.com/show/4kI0Hd4qGBA06P7tR912Kf?si=9467ff180a774099&nd=1&dlsi=f0e542a030e048c4
“De kracht van dit project reikt verder dan het vastleggen van lokale verhalen; het helpt bij het bewaren van ons culturele erfgoed, draagt bij aan een sterke gemeenschapsband en bevordert sociale cohesie door mensen samen te brengen en gesprekken op gang te brengen over gedeelde ervaringen en geschiedenis”, aldus Ella Kok- Majewska, directeur van het RAR.
Het project is uitgebreid met een serie Vertel voostellingen door Theatermaker Pieter Scholten. Bij de presentatie van het project op zaterdag 9 november jl. in het RAR waren vele verhalenvertellers aanwezig alsmede iedereen die er bij betrokken was. Zij kregen allen een luisterboek uitgereikt waarna de groepsfoto gemaakt kon worden.
Fotoalbum:
Reacties zijn gesloten.