Tiel heeft een goedgekeurde begroting. Zonder wijzigingen werd deze woensdag 13 november door de gemeenteraad aangenomen. Tijdens de behandeling bleek dat de uitvoering van het collegeprogramma goed op schema ligt en dat Tiel er in financieel opzicht prima voorstaat. Toch lijken de gouden tijden voorbij. Ondanks alle protesten ziet de landsregering zich genoodzaakt fors te bezuinigen op de uitkeringen en subsidies aan gemeenten. Dat betekent voor Tiel zo’n zes miljoen per jaar minder aan rijksgeld. “Vervelend maar niet onoverkomelijk” oordeelde wethouder Dijkstra die de financiën van de gemeente beheert. “We hebben driemaal het bedrag dat minimaal nodig is als algemene reserve in kas. En we sluiten het jaar naar verwachting af met een overschot van ruim vijf miljoen. Dat is te danken aan meevallers en niet omdat we plannen hebben laten liggen. Inwoners kunnen gerust zijn. De gemeentelijke belastingen worden ondanks de kortingen van het Rijk niet extra verhoogd. Het college komt volgend jaar zelf met een notitie met voorstellen hoe zij de vermindering van de rijksuitkeringen denkt op te vangen. Vijf miljoen overhouden zal niet snel weer gebeuren. Of toch wel? Tiel heeft namelijk nog uitzicht op rond de twaalf miljoen euro uit de verkoop van de door uitbreiding beschikbaar gekomen extra kavels op industrieterrein Medel.
Traditiegetrouw trekt de raad een aaneengesloten middag en avond uit voor de behandeling van de begroting voor het nieuwe jaar en de daaropvolgende. Meestal waren het vergadersessies die tot laat in de avond of het begin van de nacht duurden. Ditmaal konden de raadsleden dankzij de strakke leiding van burgemeester Van der Meijden al halverwege de avond huiswaarts keren. Handig voorkwam hij tijdrovend gekissebis tussen partijen en uitvoerige discussies over zaken die er ‘niet toe deden’. Daardoor verliep de vergadering vlot en in een goede sfeer. Diverse partijen dienden moties in. Vaak bleken die overbodig omdat het college al met de uitvoering bezig was of vond dat er al genoeg aan de geschetste problemen gedaan werd of er concrete plannen voor de aanpak ervan op stapel stonden.
Extra parkeerruimte
De motie om te onderzoeken of een extra parkeerlaag boven de parkeerplaats bij het Burgemeester Hasselmanplein aangelegd kan worden haalde het wel. Begin 2025 hoort de raad van het college of deze extra parkeerruimte, nu een deel van Het Taluud als parkeerruimte verdwijnt, nodig en mogelijk is. Omdat in het centrum flink wat parkeerplaatsen verdwijnen om de binnenstad autoluw te maken, zal op initiatief van de raad tevens onderzocht worden of er aan de zuidoostkant van het centrum extra parkeerruimte gevonden kan worden.
Schoolpleinen die uitdagen tot meer bewegen bij leerlingen
Er bestaat al een plan om bij de bouw van nieuwe scholen schoolpleinen groener en waterrijker te maken. Er komt daarnaast een subsidieregeling om ook bestaande betegelde schoolpleinen te vergroenen en uitdagend te maken om kinderen meer te laten bewegen.
Verspreiding reclamedrukwerk niet beperken
De motie om in plaats van de bestaande ja – nee sticker voor ongeadresseerd drukwerk te vervangen door een ja-ja sticker wanneer je dit drukwerk wel wilt ontvangen haalde het niet. “Het is een sympathiek idee” vond wethouder Marringa. “Het bespaart heel wat bomen en papier. Maar daar staat tegenover dat heel wat inwoners het wekelijkse folderpakket belangrijk vinden en het met aandacht bestuderen. Hij liet het oordeel aan de raad. Daar bleek een meerderheid geen voorstander van deze verandering.
College kiest voor variant vijf voor extra ontsluitingsweg Passewaaij.
Na aanvullend onderzoek en overleg met de gemeenten West Betuwe en de Provincie heeft het college geconcludeerd dat het zogenaamde ‘variant vijf trace’ de minst slechtste oplossing is voor de aanleg van deze weg. Tijdens de raadsvergadering van december zal de gemeenteraad een definitieve keuze moeten maken. Dat zal geen problemen geven. Al eerder sprak de raad zich voor deze variant uit. De aanleg van de weg zal volgens ruwe schattingen tussen de veertig en vijftig miljoen euro gaan kosten. Wethouder Dijkstra noemde subsidies, jaarlijks sparen, een heffing op nieuw te bouwen woningen in Passewaaij, geld lenen en als het echt nodig is de gemeentelijke belastingen verhogen als mogelijkheden om het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen. Eerder werd 650.000 euro gereserveerd voor de voorbereidingskosten van de nieuwe weg. Dat geld is bijna op. De wethouder noemde de mogelijkheid om een nieuw bedrag te reserveren uit het overschot over 2024.
Geen extra sociale woningen
Meerdere partijen pleitten tijdens hun algemene beschouwing om vooral woningen te bouwen voor de behoefte van de inwoners. Dat komt neer op minder dure en meer goedkopere woningen. Ook in een motie werd daarvoor gepleit. Wethouder Dijkstra voelde er niets voor. Hij wees op de noodzaak om voor het in stand houden van de voorzieningen en het winkelaanbod dat er meer koopkrachtige inwoners vereist zijn. Bij beëindigen van de oorlog in Oekraïne zouden de appartementen in het oude HBS -gebouw dienst kunnen doen als noodopvang voor Tielenaren met een acute woningbehoefte. De recente oproep aan onroerend goed bezitters om mogelijk geschikte woonruimte voor vluchtelingen uit Oekraïne aan te melden, heeft veel aanbiedingen opgeleverd. Twee panden lijken snel geschikt te maken wanneer de gemeente het eens wordt over de voorwaarden met de eigenaar. Bij enkele andere panden moet er meer gebeuren. “Wellicht zijn deze panden later ook te gebruiken als permanente woning voor mensen met een wat smallere beurs”, denkt de wethouder hard op. Verder moet er volgend jaar een bijstelling van de woonvisie plaatsvinden. Mogelijk blijkt dan dat de woningbouwcorporaties dan nog wat meer sociale huurwoningen kunnen bouwen. Tiel heeft op dit moment voor de komende jaren vrij concrete plannen voor de bouw van 2800 tot 3000 woningen.
Extra geld voor veiligheid
Er is de laatste maanden veel gebeurd op het gebied van vergroten van de veiligheid en het handhaven van de openbare orde. Burgemeester van der Meijden merkt dat de inspanningen op dit gebied kunnen rekenen op een breed draagvlak onder de bevolking. Om er mee door te gaan en extra stappen te zetten is echter meer menskracht nodig. Het team dat zich nu met veiligheid bezig houdt is te klein en er zijn extra specialisten nodig voor surveillance, controles en het opsporen van daders maar ook om preventief bezig te zijn. De burgemeester noemt daarbij met name het kijken achter de voordeur wanneer het in gezinnen regelmatig mis gaat. Daarvoor is in de begroting het aanstellen van vijf extra medewerkers opgenomen.
Geen Btw-verhoging voor sport en cultuur.
Wethouder Kreuk sprak profetische woorden toen ze tijdens de begrotingsvergadering uitsprak dat de BTW verhoging voor sport en cultuur op losse schroeven stond. Twee dagen later maakte het kabinet bekend van deze verhoging vanwege de maatschappelijke weerstand af te zien.
Voor een motie om meer aandacht en hulp te geven aan daklozen in Tiel en met name de jongeren onder hem, vroeg de wethouder deze nog even aan te houden. Het probleem stond op de kaart van de regio Rivierenland en de veiligheidsregio. Er staat een nota over dit onderwerp op stapel en er komt binnenkort een digitale informatiebijeenkomst.
Reacties zijn gesloten.