Tiel wordt stukje bij beetje veiliger

Burgemeester Van der Meijden laat het niet bij woorden wanneer het gaat om het bestraffen van overtredingen, het bestrijden van drugshandel en het verminderen van de onveiligheid in Tiel. Regelmatig verschijnen er persberichten van de gemeente waarin optreden tegen overlast en misdaden gemeld wordt.

Omdat minder vergaande maatregelen bij de sporthal Westroijen onvoldoende resultaat boekten, is de politie onlangs overgegaan tot aanhouding van zeven (jong) volwassenen. De officier van justitie beslist of zij voor de rechter moeten verschijnen en de schade moeten vergoeden. Minderjarigen wacht een pittig gesprek met de burgemeester, waarbij ook de ouders op hun verantwoordelijkheid gewezen worden. Bij vernielingen is ook het vergoeden van de schade een gesprekspunt. Na de aanhouding is de rust bij de sporthal weergekeerd, maar voorlopig blijven een aantal maatregelen van gemeente en politie van toepassing.

Ook werden twee personen in Tiel op heterdaad betrapt op verdenking van drugshandel. In hun auto bevond zich naast een geldbedrag en een aanzienlijke hoeveelheid drugs en drie telefoons. De verdachten zijn gearresteerd en in Nijmegen vastgezet. Burgemeester Van der Meijden maakte gebruik van zijn bevoegdheid om de twee een bestuurlijke dwangsom op te leggen. Wanneer zij opnieuw betrapt worden op drugshandel moeten zij ieder 5000 euro boete betalen.

Een van de andere zaken die speelt is een tweede bevel tot sluiting van een coffeeshop voor drie maanden. Geconstateerd werd dat de coffeeshop opnieuw veel meer dan de toegestane hoeveelheid wiet in voorraad had. De bezwarencommissie adviseerde positief over de sluiting. Eerder was dezelfde coffeeshop ook al gesloten maar bij de rechter hield dit vanwege een fout in de procedure geen stand. Ook tegen het nieuwe sluitingsvoornemen heeft de exploitant beroep aangetekend. De rechter vond bij de behandeling daarvan dat hij pas een uitspraak kan doen wanneer er een uitspraak in de eerste zaak is gedaan. Wordt dus vervolgd.

Er dreigen ook dwangsommen voor een café dat bij herhaling langer open bleef dan de voorgeschreven sluitingstijd. Een andere horecagelegenheid waar opnieuw werd geconstateerd dat er geen leidinggevende aanwezig was, kan bij een volgende overtreding rekenen op een bestuurlijke boete.

Tot nu toe was het de gewoonte om slechts een keer per jaar te controleren of coffeeshops en andere aan strenge regels gebonden bedrijven zich aan de wettelijke verplichtingen hielden. Voortaan vinden deze controles niet alleen op wisselende tijdstippen plaats maar worden ze ook vaker uitgevoerd.

Veel Tielenaren storen zich aan autogebruikers, die er plezier in hebben om met gevaarlijke snelheden en met veel knalpotlawaai rondjes in het centrum te rijden. Dit speelt ook op parkeerterrein Het Talud. Het optreden hiertegen heeft de aandacht van de gemeente en de veiligheidsdiensten.

Camping Zennewijnen

Vaste recreanten en omwonenden maken zich al een tijdje zorgen over de veranderingen op camping Zennewijnen. Met lede ogen zien zij de lommerrijke en gezellige camping veranderen in een met chalets dichtbebouwd vakantiepark. Het recreatieschap is hier voorstander van omdat de accommodaties dan het hele jaar verhuurd kunnen worden. Dat is aantrekkelijk voor de exploitanten maar ook voor horeca en winkels in de buurt. Op camping Zennewijnen worden de chalets die daar verrijzen echter steeds meer bewoond door internationale werknemers. Door regelmatig wisselingen zou de eigenaar het verbod op permanente bewoning omzeilen. Toeristen en buurtbewoners klagen over vermindering van de sfeer op de camping en teruglopend woongenot. Ook stellen zij dat er op de camping zaken gebeuren, die het daglicht niet verdragen kunnen. Ook deze kwestie heeft de aandacht van de burgemeester en de veiligheidsdiensten.

Hulp van bewoners voor meer veiligheid nodig

In ieder persbericht over optreden tegen overtredingen, overlast en drugshandel wijst de gemeente er op dat bewoners belangrijk kunnen bijdragen aan het terugdringen hiervan. De vraag is om verdachte zaken te melden. Dit kan via de politie 0900-8844 of bij spoed 112. Wie anoniem wil blijven, kan bellen naar Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Een melding kunt u ook online doen via de website van Meld Misdaad Anoniem. Uw tip wordt doorgezet naar de politie maar uw gegevens worden niet gedeeld. Voorbeelden van signalen om te melden zijn: een onverklaarbaar hoog inkomen, veel contant geld, dure aankopen, overlast van drugsgebruikers of -dealers, een sterke wietlucht, afgeplakte ramen, veel aanloop of nachtelijk bezoek of onbekende personen in de buurt. De burgemeester hoopt ook dat bewoners de autoriteiten een handje te helpen door als de omstandigheden dit mogelijk maken te wijzen op de voorschriften wanneer anderen zich daar niet aan houden. Zelf schroomt hij niet om overtreders van bijvoorbeeld het brom- en fietsverbod in het winkelcentrum aan te speken.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights