Tiel wil maar niet groeien in inwoneraantal, bouw van woningen moet sneller

Ondanks het feit dat er de laatste jaren flink wat nieuwe woningen zijn opgeleverd, wil het inwoneraantal maar niet groeien. Dat komt vooral door de verdunning. Het aantal bewoners per woning daalt al jaren. Ook het feit dat veel internationale medewerkers, die in Tiel verblijven, niet ingeschreven zijn bij de gemeente drukt het officiële cijfer. In de komende vier jaar moet dat veranderen. Want Tiel wil groeien naar uiteindelijk 50.000 inwoners. Dat is nodig om alle voorzieningen op peil te houden.

Het liefst ziet het gemeentebestuur het aantal inwoners met een hoger inkomen toenemen. In de nieuwe begrotingsperiode is de bouw van 2000 woningen als taakstelling opgenomen. Die komen naast nieuwbouw in Passewaaij voor een belangrijk deel in nieuwbouwprojecten in Tiel. De inschrijving van belangstellenden voor een eerste contingent woningen op het project Veilingkwartier is ondertussen gestart. Zie hiervoor www.wonenintiel.nl. De verkoop begint begin volgend jaar en eind 2025 moet de bouw starten.

De voorbereiding van de bouw voor het plan Lingehoven (Taluud e.o.) en Teisterbantlaan ligt op schema. Verwacht wordt dat er in 2025 gestart gaat worden met de bouw van de appartementen op de Veemarkt van het voormalig benzinestation van Dijkhuizen en dat ook het plan Waterlinnen op het Bleekveld in uitvoering komt. De appartementen aan de balije worden in 2025 opgeleverd. Wethouder Dijkstra is bezig om de particuliere bouwgrondbezitters voor woningen in de stad tot spoed te manen bij de realisatie van hun woningbouwplannen. Bij de meeste nieuwbouwprojecten moet 30 procent uit sociale huurwoningen bestaan. In Passewaaij is 25 procent de ondergrens. Het onttrekken van woningen in vooral de sociale sector door verkamering voor de huisvesting van internationale werknemers wordt voortaan harder aangepakt.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights