Huisvesting vluchtelingen en asielzoekers

Vanaf maart 2022 biedt ziekenhuis Rivierenland in Tiel opvang aan gevluchte Oekraïners in een afdeling die niet in gebruik was. Later werd nog meer ruimte beschikbaar gesteld. Daar komt nu een einde aan. Het ziekenhuis heeft de ruimte zelf weer nodig. Dat gaat gespreid gebeuren. Eind december moet een groep van ongeveer 25 vluchtelingen het ziekenhuis verlaten. De tweede en laatste groep kan nog tot midden 2025 in het ziekenhuis blijven wonen. Om deze mensen nieuwe woonruimte te geven is de gemeente naarstig op zoek naar een of twee locaties waar samen 135 vluchtelingen kunnen verblijven.

Voor de eerste groep is haast geboden. De gemeente roept particuliere bezitters van panden dringend op om te bezien of hun pand geschikt is voor tijdelijke bewoning voor (een deel) van deze vluchtelingen en wanneer die mogelijkheden er zijn contact met de gemeente op te nemen. Meer informatie treft u op www.tiel.nl/nieuwkomers.

De gemeente heeft zelf ook al het nodige gedaan om Oekraïners op te vangen. Zo is de voormalige locatie van het Lingecollege aan de Cambier van Nootenstraat omgebouwd tot woonruimte voor deze vluchtelingen. Op een deel van het sportveld van het Lingecollege zijn tijdelijk 15 woonunits geplaats en in Passewaaij wonen aan het Hooibeestje 13 gezinnen in het gebouw waar eerder leerlingen van de basisschool De Bataaf naar school gingen. De gemeente zorgt daarbij ook voor de nodige begeleiding.

De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om het contract met het Van der Valk hotel, waar nu andere vluchtelingen verblijven, te verlengen.

‘Niet nog meer asielzoekers in Tiel’

De spreidingswet was de afgelopen weken een belangrijk onderwerp in de gemeenteraad . Vraag was of Tiel nog meer asielzoekers kan en wil opnemen. Het bleek een beladen onderwerp. De spreidingswet geeft de rijksoverheid de bevoegdheid om via de provincies iedere gemeente te verplichten een vastgesteld aantal vluchtelingen op te nemen. Men wil hiermee bereiken dat iedere gemeente een evenredig deel van de naar verhouding grote stroom van asielzoekers opvangt. Daarmee kan ook de druk op het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel verminderen.

De provincie vindt dat Tiel in totaal aan 212 nieuwe asielzoekers opvang moet bieden. Dat getal is het resultaat van een kleine aanpassing naar beneden. Die aanpassing deed de provincie nadat wethouder Dijkstra de provincie er op wees dat de gemeente Tiel al heel veel gedaan heeft op het gebied van opvang van vreemdelingen. Hij noemde daarbij onder meer het huisvesten van statushouders (vluchtelingen die toestemming gekregen hebben om in Nederland te verblijven), het huisvesten van een flink aantal Oekraïense vluchtelingen, de naar schatting 4000 internationale werknemers die in Tiel wonen en de samenstelling van de bevolking, die veel sociale huurwoningen vraagt. De provincie gaf als reactie de aanbeveling om regionaal samen te werken om de taakstelling te realiseren. Wet is wet. Daarom wilde de wethouder – hoe moeilijk dit ook was – tegemoet komen aan het verzoek van de provincie.

Een artikel in de Gelderlander repte over het idee van Neder- Betuwe om samen met Tiel een opvangcentrum te bouwen voor zo’n driehonderd vluchtelingen. Daar zou Tiel wel wat voor voelen. Het artikel zorgde voor een flinke discussie in de raad. Die discussie mondde uit in de afspraak dat de provincie per brief nog eens indringend gewezen dat Tiel al heel veel deed en niet nog meer verplichtingen op zich kon nemen. Die brief, die op initiatief van CDA en Lokaal Liberaal Tiel en door vrijwel de hele raad gesteund nog een beetje aangescherpt werd, is inmiddels verzonden. Ondertussen wil minister Faber de spreidingswet intrekken en wordt hard gewerkt aan maatregelen om de instroom van nieuwe asielzoekers in Nederland te verminderen. Maar voorlopig zullen er nog veel opvangplekken nodig zijn. Maar als het aan de raad ligt niet in Tiel. “We doen op dat gebied al meer dan genoeg”, valt te horen.

Fotoalbum:

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights