Exposities ECHT NEP in Regionaal Archief en Hyacintuskapel

Oktober is de maand van de geschiedenis. Veel musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseren in die maand tal van activiteiten. Samen vormen die vele activiteiten het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Ieder jaar is er een jaarthema. Dit jaar is dat Echt Nep. Samenwerking tussen het regionaal archief, kunstenaarsvereniging Werkplek en Het Kunstkabinet zorgen er voor dat Echt Nep in Tiel ook aandacht krijgt.

In het Regionaal Archief en de zusterkapel van het voormalige Sint Andreasziekenhuis zijn twee kleine exposities te zien van in totaal 15 werken. De geëxposeerde kunstwerken in combinatie met een beschrijving van de zoektocht naar onderwerp en archiefstuk vormen samen mooie verbeeldingen van het thema van de Maand van de Geschiedenis.

Archiefdirecteur Ella Kok- Majewska bij de opening van de tentoonstelling: “In een tijd waarin de grens tussen feit en fictie steeds meer vervaagt, en het steeds moeilijker wordt om deze te onderscheiden, hebben we een uitdagend en leuk project opgezet. We hebben kunstenaars uitgenodigd om onze archieven te verkennen en zich opnieuw te laten inspireren door de stukken die zij daarin aantroffen. En wat blijkt ? Misleiding. De vervlechting van feiten en fictie en het spel tussen echt en nep zijn van alle tijden.”

Een mooi voorbeeld is het schilderij van portretschilder Bert Megens. Bert schilderde een foto van Jan Bouwhuis waarbij toneelspeelster Mary Dresselhuys naar haar eigen schilderij, dat toen in het Ambtmanshuis hing, zo natuurgetrouw na, dat je even goed moet kijken welke van de twee afbeeldingen nep is. Maar er zijn meer verrassende voorbeelden van kunstzinnig weergegeven nep in vroegere tijden.

De tentoonstelling werd geopend door kunstwethouder Dave Verbeek, met een knipoog naar het thema door een nepburgemeester.

De tien werken van kunstenaars van de Kunstenaarsvereniging Werkplek zijn in oktober en november te zien in het archief aan de Teisterbantlaan (adres J.S. de Jonghplein 3) van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 uur.

Het werk van de leden van het kunstkabinet is te zien in de Sint Hyacinthuskapel, Dominicushof 18 a. Deze tentoonstelling is te bezichtigen op koopzondagen en alle vrijdagen en zaterdagen van 13.00 – 17.00 uur. Op dinsdag en donderdag is de tentoonstelling te bekijken van 10.00 tot 13.00 uur. Voor de route naar de kapel loopt u langs de kerk en pastorie. Voorbij de parkeerplaats gaat u links door het poortje en volg de bordjes.

Het is aan te raden bij het bezoek aan de tentoonstellingen gebruik te maken van de gratis catalogus. Ook de toegang tot de exposities is gratis. Was u nog nooit in de kapel of het archief? Dan is een bezoekje aan de tentoonstelling mooi te combineren met het bekijken van de centrale hal en studiezaal van het archief en de sfeervolle Hyacintuskapel.

Fotoalbum

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights