Open Monumentendag 2024 in Tiel

Alweer een aantal jaren doet Tiel mee aan het landelijk Open Monumentenweekend. Niet beide dagen, in verband met Appelpop, maar op de zondag van het tweede weekend van september zijn ook in Tiel talrijke monumenten open die doorgaans niet vrij te bezichtigen zijn

Fotoalbum onder de tekst

Het thema voor dit evenement wordt landelijk bepaald en was dit jaar: ‘netwerken en verbinden’, door commissie Tiel was dit uitgewerkt als thema ‘logistiek’. De commissie organiseert jaarlijks leuke activiteiten om de monumenten op te luisteren, zo was er dit jaar een doorlopende tentoonstelling over de tramlijn Tiel-Buren-Culemborg en waren er scheepsmodellen te bewonderen in de Sint Maartenskerk, gebouwd door Tielenaar Bart Geebel. Bijzonder was ook het schaalmodel van de Tielse waalschokker ‘de Neeltje Jantje’, gemaakt door Job van Alphen. Het varend monument kon dit jaar niet zelf meedoen, maar was zo toch aanwezig.

Wederopbouw
In monument ‘de Gerfkamer’ naast de Sint Maartenskerk werd de succesvolle tentoonstelling van vorig jaar over de wederopbouw van Tiel na de Tweede Wereldoorlog herhaald. “We hebben alle rekwisieten nog, dit is een mooie gelegenheid om ze weer tevoorschijn te halen”, aldus Emile Smit, die zelf die middag de tentoonstelling begeleide.

Entertainment
De commissie, onder supervisie van de Tielse Oudheidkamer, is een aantal maanden bezig met de organisatie. Zij worden begeleid door de landelijke Open Monumentendag. Ook dit jaar weer konden zij terugkijken op een geslaagde dag. De belangstelling voor de monumenten, tentoonstellingen, fietstochten en stadswandelingen, optredens van koren en tentoonstellingen was groot. De monumentale begraafplaatsen (Ter Navolging, de Joodse en de Katholieke) genieten altijd veel belangstelling, vooral het optreden van het Tiels Gregoriaans Koor Schola Cantorum is altijd druk bezocht.

Aanwas jongeren
Er werden maar liefst vijf stadswandelingen gehouden onder leiding van opgeleide stadsgidsen van het Tielse Stadsgidsengilde en alle bezoekers van monumenten werden getrakteerd op een plakje Kermiskoek van Bakker van Ooijen. Reeds bij aanvang van de middag bleek het een bijzondere dag te zijn, niet alleen wethouder Frank Groen opende de Open Monumentendag bij de Sint Maartenskerk, ook onze (nieuwe) burgemeester was als gast aanwezig. Hij verbaasde zich erover dat wethouder Groen de ambtsketting niet droeg en ook al geen stropdas omhad. Wethouder Groen verklaarde echter dat hij dit met opzet zo gedaan had, hij hoopte namelijk met dit informele imago meer jongeren warm te laten lopen voor de Open Monumentendag.

Nazit
Martin van der Mark, voorzitter van de commissie, was het met hem eens. “We moeten gezamenlijk iets bedenken om onze Open Monumentendag in stand te houden”, sprak hij, “ er komen niet meer monumenten bij, iedereen wordt bij deze uitgenodigd om mee te denken over volgend jaar”. Vele vrijwilligers hadden ook weer dit jaar gehoor gegeven aan de oproep om een monument te ‘bemensen’. Tijdens de nazit in de Sint Maartenskerk, onder het genot van een hapje en een drankje, vertelden allen over de bezoekersaantallen die meestal positief waren. Maar ook bij een gering aantal bezoekers bleek de ‘moeite’ niet voor niets te zijn geweest. “De mensen die hier kwamen waren echt heel enthousiast iets te gaan bezoeken wat ze nog niet eerder open gezien hadden”, aldus Ria Kragten, vrijwilligster op de Tielse Rooms Katholieke begraafplaats.

Traditiegetrouw bespeelde stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek weer het monumentale carillon bij aanvang van de dag. Rondleidingen, beklimmingen van de Sint Maartenstoren, optredens van koren en bands en stadswandelingen maken een bezoek echt de moeite waard. Ook volgend jaar zal een aantal Tielse monumenten weer te bezoeken zijn.

Activiteiten in 2024:
Bespeling carillon
Optredens van koren: fruitig geflipt + Schola Cantorum
Optredens van bands: Taaftere + What Next
Fietstocht onder leiding van Tineke Schipper
Tentoonstelling historische scheepsmodellen
Tentoonstelling ‘Alles kwijt’ over de wederopbouw
Tentoonstelling TBC-stoomtramlijn
Tentoonstelling Tiel, toen en nu
Stadswandelingen
Beklimming van de Sint Maartenstoren
Rondleiding in Rk Kerk, op Ter Navolging en op de Joodse Begraafplaats

Open monumenten in 2024:
Sint Maartenskerk + toren
De Gerfkamer
St. Cecialiakapel
Het Ambtmanshuis
Dominicuskerk
Hyacintuskapel
Begraafplaats ter Navolging
R.K. Begraafplaats
Joodse Begraafplaats
De Groote Sociëteit
Flipje- en Streekmuseum
Het Chasséhuis

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights