Geslaagde editie 2024 van het Fruitcorso

De prachtige wagens en mozaïeken, het mooie weer, een vlekkeloze organisatie en veel tevreden bezoekers zorgden samen voor een zeer geslaagd evenement.

Fotoalbums onder de tekst.

Veel publiek

Zowel ’s middags als ’s avonds was de publiekstribune met een kleine 5000 zitplaatsen volledig bezet. Ook langs het parcours stonden veel mensen. De tentoonstelling op zondag en maandag trok ook veel bekijks. In totaal waren er ruim 30.000 betalende bezoekers. Het aantal bezoekers van de corsoweek, het corso, de tentoonstelling en de randactiviteiten was aanzienlijk groter. Exacte cijfers ontbreken, maar dat dit ver boven de 50.000 lag is wel zeker.

Voor het Corso By Night bleek het muzikale voorprogramma met Kilke John en A*Fever XS, the ultimate Abba Tribute een schot in de roos. Voorzitter Willem Gradisen  van de stichting 4-Stromenland: “Daar gaan we zeker mee door. Volgend jaar zullen we, nu dat financieel waarschijnlijk ook kan, zorgen voor nog meer vertier. Op die manier hopen we ook wat meer jongeren voor een bezoek aan het corso te interesseren. ”Wanneer je nu je ogen langs de tribunes laat gaan, zie je bij de wagenbouwers alle leeftijdsgroepen goed vertegenwoordigd, maar op de publiekstribune en langs het parcours zijn de vijftigplussers duidelijk in de meerderheid.

Organisatie liep op rolletjes

Opvallend was dat dit jaar grote gaten in de stoet ontbraken. Volgens George Brand, bestuurslid en coördinator van de stoetsamenstelling en het verloop op het parcours: “ We willen de toeschouwers beide zijden van de wagens laten zien en daar voor is een achtvormig parcours nodig. Dat parcours is in feite te klein om de stoet moeiteloos te laten keren. Het weglaten van muziekkorpsen en daar voor in de plaats te kiezen voor dweilorkesten hebben er naast goed werk van het team voor gezorgd dat het dit jaar vrijwel vlekkeloos verliep. Calamiteiten met corsowagens bleven tijdens de rondritten gelukkig uit. Het was jammer voor het publiek maar ook voor de bouwers van de grote wagen van Drumpt dat deze door een lekke tractorband de 2e ronde en het Corso by Night niet mee kon doen.”

De inzet van verkeers- en parkeerregelaars, het gebruik van parkeergelegenheid in de woonwijken, grasstroken en de parkeerruimte van organisaties langs de Teisterbantlaan en diverse tijdelijke stallingsplaatsen voor fietsen zorgden voor weinig filevorming en parkeerproblemen.

Het corso

In totaal konden bezoekers naast het altijd weer vertederende kindercorso 20 wagens bewonderen. Buren kon na een langjarige afwezigheid met dank aan de nieuwe bouwplaats ook weer mee doen met een jeugdwagen. Corsovereniging Passewaaij deed dit jaar voor het eerst naast een jeugdwagen ook met een grote wagen mee. Oud-voorzitter Wim van Oort: “wanneer je alleen maar een jeugdwagen bouwt, raak je ieder jaar veel bouwers kwijt omdat ze de maximumleeftijd van 20 jaar overschrijden. Dat is jammer. Nu kunnen deze mensen verder met de grote wagen. Veel ondertussen volwassen jeugdbouwers zagen we dit jaar terug om mee te helpen met de bouw van de grote wagen.” De jeugdwagen van Passewaaij viel de jury op door het maatschappelijk thema.Twee wijze uilen riepen jongere kinderen op om meer te gaan lezen. Dat thema werd beloond met de Teun Luijendijk vernieuwingsprijs. Ook de publieksprijs voor de categorie jeugdwagens wist de wijkcorsoclub van Tiel te veroveren. De vernieuwingsprijs voor de grote wagens viel ook in Tiel. De wagen van Drumpt kreeg deze eervolle vermelding voor de wijze waarop de wagen van deze corsoclub bestuurd werd. Alle uitslagen vindt u op de site https://fruitcorso.nl/nl/ontdek/uitslag

Tevredenheid ook bij Tiels bestuur

Financieel was 2024 voor het corso een spannend jaar. Financiële reserves waren zodanig geslonken, dat het bestuur vooraf een beroep deed op financiële steun van de gemeente Tiel. Die werd toegekend. “Het corso is een uniek evenement dat te belangrijk is voor de gemeente en de hele regio om het ter ziele te laten gaan. Dus schonk de gemeente eenmalig naast de jaarlijkse aanzienlijke subsidie de gevraagde 100.000 euro en stelde zich garant voor de eventuele tekorten wanneer slecht weer de organisatoren parten zou spelen.

Op de garantstelling hoeft geen beroep gedaan te worden en de 100.000 euro zorgt er nu voor dat het corsobestuur weer wat financieel vlees op de botten heeft voor de komende jaren.

Grote veranderingen in komend jaar

Vanwege woningbouw op een gedeelte van parkeerterrein het Taluud en het Veilingterrein zal het opstellen van de stoet en de tentoonstelling van de wagens zich verplaatsen naar de Waalkade. Daardoor is ook een nieuw parcours dat aansluit op dit evenemententerrein noodzakelijk. De mozaïeken blijven op de huidige plaats. De verhuizing naar de Waalkade geeft veel nieuw ontwikkelwerk, maar biedt op het ruimere terrein ook meer mogelijkheden. Samenwerking met en mede gebruik van voorzieningen van Appelpop kunnen daarbij voor Appelpop en het Fruitcorso een win-win situatie opleveren.

Fotoalbums:

20240921 Fruitcorso zaterdag middag

20240921 Fruitcorso zaterdag avond

 

 

20240922 Fruitcorso zondag

 

20240923 Fruitcorso maandag

 

20240921 Fruitcorso zaterdag morgen

 

20240919 Fruitcorso Woensdag Vrijdag

 

 

Meer foto’s op de Beeldbank:  www:fotobouwhuis.nl

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights