Een bijzonder vloerkleed, te zien op Open Monumentendag

Op zondag 15 september a.s. tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers van De Groote Sociëteit een bijzonder vloerkleed zien. Het betreft een “koninklijk kleed”, want het is gemaakt naar het ontwerp van een vloerkleed in het Paleis op de Dam. Maar het heeft een Tiels tintje.

Sinds 1972 gebruikt de Vereniging De Groote Sociëteit voor haar bijeenkomsten de grote zaal van het gebouw aan de Waal, waarin ook het Flipje- en Streekmuseum is gehuisvest. Die zaal is daardoor slechts zelden te bezoeken, maar op Open Monumentendag maakt de vereniging graag een uitzondering. Dit jaar toont men vol trots ook een nieuw vloerkleed. Op zich zijn vloerkleden niet heel bijzonder, maar in de sociëteitszaal is het toch een ander verhaal dan in de huiskamer. Het gaat hier om een kleed van liefst 5 bij 9 meter. Een kleed dat speciaal voor de zaal is vervaardigd.

Toen de sociëteit in 1972 na de restauratie van het gebouw de zaal betrok werd er op de eikenhouten vloer een eenvoudig effen grijs kleed gelegd. Daar kwam verandering in in 1997. De sociëteit kon toen van de Gemeente Tiel een fraai vloerkleed in bruikleen krijgen. Het betrof een Deventer tapijt uit 1890 dat in 1920 door het Polderdistrict Tielerwaard in Dordrecht was gekocht. Het kleed was bedoeld voor de bovenverdieping van het Ambtmanshuis, maar de architect die dit pand restaureerde, wilde het daar midden jaren ’90 niet meer gebruiken. Het werd met man en macht naar de sociëteit gebracht, waar het bijna 27 jaar zou blijven.

Het kleed was prachtig, maar helaas eigenlijk net een halve meter te breed voor de zaal. Ooit werd zelfs de bar er voor verplaatst, maar er kwamen aan de randen steeds meer slijtplekken en beschadigingen. Veel van de leden van de sociëteit zijn niet heel jong meer en steeds vaker werd geconstateerd, dat mensen dreigden te struikelen. Reparatie zou duur worden, maar ook het probleem niet echt oplossen, want de zaal bleef te smal voor dit mooie vloerkleed.

Tenslotte werd in 2023 de knoop doorgehakt. Er moest een nieuw kleed komen. Dat bleek een dure aangelegenheid, want vloerkleden van 5 bij 9 meter moeten op maat worden gemaakt. Met een deel van de opgebouwde reserves, maar ook door fictief delen van het kleed te verkopen aan leden werd het bedrag bij elkaar gebracht.

Een nieuw vloerkleed kon worden gemaakt door een bedrijf in de regio: Doornebal Interieurs in Lienden. Het kleed werd ontworpen naar een voorbeeld in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Maar het bestuur van de Tielse sociëteit wilde er een echt Tiels beeld op plaatsen. Dat werd het logo van de vereniging: het beeld van sociëteit en Waterpoort.

In maart vond de wisseling plaats. Het oude kleed werd terug gegeven aan de gemeente en wacht nu op de zolder van het Ambtmanshuis op een nieuwe bestemming. Daarna werd de vloer in de was gezet en het nieuwe kleed gelegd.

Normaal gesproken is De Groote Sociëteit een besloten club. Maar op Open Monumentendag kan elke bezoeker dit fraaie vloerkleed zien. Wie het niet lukt op zondag 15 september zal dus een jaar moeten wachten op een nieuwe kans.

Info over monumentendag Tiel: https://www.openmonumentendag.nl/comite/tiel/

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights