Over vier jaar een echt feest!

Stichting Vrienden van Suriname viert 21ste verjaardag met hoog bezoek

Vroeger was je 21ste verjaardag iets heel bijzonders. Tegenwoordig niet meer, hoewel het voor de Vrienden van Suriname wel een reden was om stil te staan bij hun 21-jarig bestaan. Samen met trouwe en nieuwe vrijwilligers werd een toost uitgebracht én de ambassadeur van Suriname kwam speciaal voor de gelegenheid op bezoek in Tiel.

Op één van de warmste dagen van het jaar hadden ze in de middag nog een container volgeladen met hulpgoederen. Daarna kwamen de ‘vrienden van’ samen op de mini-camping ‘Tussen de dijken’. Riel Sarkam, van oorsprong Surinamer, trakteerde het gezelschap op een echte Surinaamse Roti-maaltijd.

Vrijwilligers
“Ik doe ook projecten in Suriname”, vertelde de uit Nijmegen afkomstige Sakram, “Ik mag meeliften met de containers die vanuit Tiel verstuurd worden. Ik hou van koken, deze maaltijd is een tegenprestatie.” De stichting wordt niet alleen geholpen door vele vrijwilligers uit Tiel en omgeving, ze komen uit het hele land, zoals uit Amsterdam, Gouda en Veenendaal. Onder de aanwezigen vrijwilligers van het eerste uur en nieuwkomers zoals Omar en Ali, afkomstig uit Syrië. En ook en aantal met Surinaamse roots zoals Tielenaar Erik Seedorf die 50 jaar geleden zijn geboorteland verliet.

Sponsor
Voorzitter Will van Rhee blikte terug op 21 jaar geschiedenis en één van de medeoprichters, Henk de Vries, was eveneens present. “Ik kwam voor de voetbalsport in het land”, vertelde Van Rhee, “en zag de hulpbehoevendheid van kinderen, zieken en ouderen. In 2003 hebben we onze stichting opgericht, met het doel voor ogen dat je als stichting eenvoudiger subsidie kon aanvragen, notaris Aitton was onze eerste sponsor, hij rekende niets voor de oprichting.”

Er werd kort stil gestaan bij vrijwilligers die in de loop der jaren ontvallen waren en nieuwe vrijwilligers werden warm welkom geheten. “De beste vrijwilliger van dit moment is Martin Hakkert”, aldus Van Rhee. Hakkert redde de stichting door hen vorig jaar onderdak te verlenen in zijn loods aan de rand van Passewaaij. Hun oude stek op het voormalige veilingterrein moest plaatsmaken voor woningbouw. Bijzonder was ook de aanwezigheid van mevrouw Mody Choo, zij werkt al zo’n 10 jaar met Van Rhee samen om hulpgoederen in te zamelen. Ze hadden elkaar echter nog niet in levende lijve ontmoet. Choo zet zich onder andere in voor een school in Paramaribo.

Ambassadeur
Na de maaltijd arriveerde de ambassadeur van Suriname, zijne excellentie mr. Rajende Khargi, samen met zijn vrouw. Khargi maakte niet alleen persoonlijk kennis met velen van de aanwezigen maar sprak ook zijn lof en dankbaarheid uit. “Van je vrienden moet je het hebben, jullie laten zien wat vriendschap is, niet zomaar een vriendschap maar de vriendschap tussen twee volkeren”, aldus de ambassadeur. “Het is geen sinecure om het steeds maar weer financieel voor elkaar te krijgen om een container te verschepen. Ik maak hierbij een diepe buiging en spreek mijn waardering en dankbaarheid uit. De mensen in Suriname zijn blij met iedere verandering. Jullie werk is van onschatbare waarde, maar toch hoop ik dat wij jullie in de toekomst, ooit, niet meer nodig zullen hebben.” Daar werd vervolgens op getoost.

Iedere maand
De stichting stuurt tegenwoordig ongeveer iedere maand een container met hulpgoederen naar Suriname. “Dit kan niet zonder jullie hulp,” sprak Van Rhee de vrijwilligers toe, “ jullie maken de wereld een beetje beter. Vandaag is het nog wat informeel, maar over 4 jaar gaan we het écht vieren!”

Alle aanwezigen ontvingen als presentje een beker van de stichting én een potje home-made jam, gemaakt door één van de vrijwilligers. Mevrouw Khargi kreeg het eerste potje uitgereikt.

Fotoalbum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights