Nieuws uit Tiel, editie 12 juli 2024

In deze editie:

– Proef waterkering bij dijkversterking, Havendijk – Waalstraat 18-juli open

– Derde sporthal?

– Coffeeshop 3 maanden dicht

– Landbouwmechanisatiebedrijf op Hamse Biezen

 

Proef met waterkeringen Waterpoort en Waalstraat coupures

De werkzaamheden van de dijkverbetering voor de stad Tiel tussen Amsterdam Rijnkanaal en het Inundatiekanaal zijn bijna voltooid. Afgelopen week is de mobiele waterkering bestaande uit aluminium schotten getest. Deze kunnen met menskracht in korte tijd aangebracht worden. De traditionele coupure afsluiting met houten balken met daartussen paardenmest zal dus nooit meer toegepast worden. De Havendijk en Waalstraat gaan naar verwachting uiterlijk 18 juli open.

Fotoalbum

 

Tiel krijgt misschien derde sporthal

Tiel beschikt nu naast een vijftal kleinere gymzalen over twee grote sporthallen. Daar komt in de toekomst een derde grote sporthal bij. Die zou moeten komen op de locatie van het bestaande Lingecollege aan de Teisterbantlaan – Nieuwe Tielseweg. De bestaande 2 gymzalen zouden verbouwd worden maar er wordt nu nieuwbouw onderzocht. De bouw van de sporthal staat op de lijst van toe te kennen wensen van projecten voor uitvoering in de planperiode 2025 – 2028. Voor de hal is een bedrag van 5,1 miljoen euro uitgetrokken. Onderzocht wordt of het mogelijk is om op de sporthal appartementen te bouwen. Dat kan de kosten voor de gemeente omlaag brengen. Onder andere Hellas heeft aangegeven te willen nadenken over verhuizen.

Coffeeshop in Tiel drie maanden dicht

Voor softdrugs kun je vanaf woensdag 10 juli drie maanden niet meer terecht bij de coffeeshop in de Ambtmanstraat. De shop bleek bij een recente controle opnieuw meer dan driemaal de toegestane hoeveelheid drugs in de verkoopruimte te hebben. Na een waarschuwing heeft bij een tweede overtreding de burgemeester de bevoegdheid om de zaak drie maanden te sluiten. Coffeeshops zorgen door lawaaierige en vrijpostige klanten en hinderlijk parkeren voor veel overlast in de binnenstad. Die overlast nam de laatste tijd weer toe. De overige drie coffeeshops in Tiel bleken bij controle niet meer dan de toegestane hoeveelheid in huis te hebben.

Coffeeshops in de Tielse binnenstad zijn onwenselijk vond de gemeenteraad al weer enkele jaren geleden. Daarom wordt gewerkt aan een centrale plek buiten de dichte bebouwing. Maar die zoektocht heeft nog niets concreets opgeleverd. De coffeeshophouders hebben uitgesproken mee te willen werken aan een verhuizing. Het gesprek gaat momenteel over de exacte voorwaarden.

De burgemeester als hoofd van orde en veiligheidszaken krijgt desgevraagd volgend jaar extra geld om medewerkers aan te trekken die zich zullen richten op het verminderen van ondermijning en andere vormen van criminaliteit in Tiel. Ook het voorkomen van in de criminaliteit vervallen van jongeren staat daarbij hoog in het vaandel. De ouders van jongeren die een misstap begaan moeten nu al niet vreemd opkijken wanneer zij met zoon of dochter een oproep krijgen voor een pittig gesprek.

Landbouwmechanisatiebedrijf wil zich vestigen op Hamse Biezen

Een deel van het terrein tussen de Hamse Biezen en de Zoelensestraat achter het daar aanwezige tuincentrum wil landbouwmechanisatiebedrijf GPX Solutions in gebruik nemen voor het testen, ombouwen, demonstreren en repareren en onderhoud plegen aan geavanceerde en via GPS-zelfsturende landbouwmachines. Die worden elders geproduceerd. Naast proef- en testgrond bestaat het plan uit een wasplaats, een tankplaats, een werkplaats met spuitcabine, een showroom, een receptie met balie, kantoor en vergader-, training en presentatieruimten. Het gebied heeft nu de bestemming detailhandel – tuincentrum . Tegen het plan zijn enkele zienswijzen ingediend. Die resulteerden in het advies aan het college dat er geen bezwaar is tegen de komst van het bedrijf, nadat enkele kleine wijzigingen in de bouwplannen en het gebruik zijn verwerkt. Het college is blij met de komst van het bedrijf. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een van de speerpunten van de regio Rivierenland, de fruitteelt, en is door het bevorderen van minder gewasbeschermingsmiddelen in het milieu. Het gedeelte dat het bedrijf niet nodig heeft, houdt de bestemming tuincentrum. Maar sinds een belangstellende ondernemer zich terugtrok, zijn er nu geen gegadigden om daar een tweede tuincentrum te starten.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights