Geen corso maar wel een Betuwse Oogstweek

2016 Corsowagen Buren met 1ste prijs

Opnieuw is er dit jaar geen corso. De coronapandemie maakte het onmogelijk om tijdig met de bouw van de wagens te beginnen. Maar nu het einde van de beperkende maatregelen nadert, durft het bestuur van de Stichting 4-Stromenland het, met nog enig voorbehoud, aan om de plannen voor een alternatief fruitfeest, naar buiten te brengen. Gezien de omstandigheden pakt de stichting met hulp van veel vrijwilligers en de trouwe wagenbouwers en mozaïekontwerpers en -leggers groots uit. Het wordt een week met mooie fruitdagjes. De hele week zullen als vanouds de fruitmozaïeken weer te bewonderen zijn.

De oogstweek start op zondag 12 september en wordt acht dagen later op zondag 19 september afgesloten. De openingsdag, zondag 12 september is Appeltjesdag. De nadruk ligt daarbij op vitaliteit. Daarmee wil het corsobestuur een bijdrage leveren aan de algemene gezondheid van de bewoners van Rivierenland. Want ondanks de ruime aanwezigheid van groente en fruit laten de gezondheidscijfers van de inwoners van het gebied een minder rooskleurig beeld zien. Daarom legt de organisatie op die dag een link tussen vitaal en gezond leven en de consumptie van groente en fruit. De fruitmozaïeken sluiten daarbij aan. Zij kijken daarnaast terug op de onstuimige tijd die dan hopelijk helemaal achter ons ligt en zijn mede geïnspireerd door de meer dan 200 coronagedichten van streekdichter Fred Eggink.

Wibi Soerjadi geeft concert vanaf stadsgracht

Het concert dat Wibi Soerjadi donderdag 16 september geeft, belooft niet alleen een primeur maar ook een hoogtepunt te worden. Wibi, speelt vooral klassieke muziek maar maakt ook uitstapjes naar het populaire genre. Hij bespeelt zijn vleugel met een knipoog naar de bekende grachtenconcerten in Amsterdam vanaf een drijvend podium in de stadsgracht. De verlichte fruitmozaïeken en het Kalverbos op de achtergrond zullen in combinatie met de klassieke klanken zorgen voor een sprookjesachtige sfeer.

Afsluiting met fruitsculpturenfestival en kinderfruitkunstgalerie

De wagenbouwers bouwen dit jaar dan wel geen wagen, maar stil zitten doen ze niet. Iedere corsoclub maakt de komende weken een sculptuur, die op zaterdag 18 en zondag 19 september op de Veemarkt tentoongesteld worden. Het overkoepelende thema van deze mozaïeken is het ‘werpen van een blik in de toekomst’. Op de veemarkt kan dan ook gesnoept worden van diverse streekproducten onder de verzamelnaam Betuws Best.

De kinderen zullen hun creativiteit dit jaar niet botvieren met het met fruit versieren van rijdende voertuigen. Zij maken een eigen kunstgalerie, een wand met allerlei kunstwerkjes van groente en fruit. Dat fruit kunnen bezoekers ook kopen. Zowel op zaterdag als op zondag is er in het Kalverbos (levende) muziek. Evenals bij een ‘gewoon’ fruitcorso zijn er tijdens dit slotweekeinde weer een groot aantal foodtrucs op het Kalverbos aanwezig.

Nauwe samenwerking en afstemming tussen bestuur en locale corsoclubs

Martijn van Eck, de woordvoerder van 4-Stromenland: “Het programma voor deze Betuwse Oogstweek is in nauw overleg met de corsoclubs opgesteld. Zij zien de Oogstweek als een welkome bijdrage om hun leden toch een bouwactiviteit aan te bieden en daarmee de verworven technische kennis en vaardigheden om volgend jaar voor de jubileumeditie een fraaie corsowagen te bouwen op peil te houden. Bijna alle corsoclubs hebben al besloten een bijdrage te leveren aan het fruitsculpturenfestival. Enkele clubs beraden zich daar nog over. Mooi is dat corsoclub Kerk-Avezaath meedoet. De club kondigde in 2019 aan te stoppen, maar ziet nu weer mogelijkheden voor een doorstart.

Kijk voor het actuele programma en meer informatie op http://betuwseoogstweek.nl/

Videoboodschap van Laurens Verspui, voorzitter 4-Stromenland

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights