Dodenherdenking Tiel

Op 4 mei zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook herdenken we burgers en militairen die na de oorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties omgekomen of vermoord zijn. Met het plaatsen van een krans door mevrouw Palyama (88) als oudste weduwe van een KNIL militair, bij het nieuwe herinneringsmonument zijn de Tielse Molukse KNIL-militairen herdacht.

De herdenking begon een met samenzijn in de Sint Maartenskerk mede door de grote Molukse belangstelling tot de laatste plaats bezet. Het Tiels Madrigaal koor, leerlingen van basisschool De Regenboog en RSG Lingecollege en de heer Wim Veerman van de Oudheidkamer Tiel verlenen hieraan hun medewerking. Na het samenzijn in de kerk starte de stille tocht. Deze ging langs de voormalige gevangenis, de fusilladeplaats bij de coupure en het Joods monument waar gelukkig weer stemmen uit de geluidsinstallatie te horen waren. De stille tocht eindigde bij de oorlogsmonumenten bij de Sint Maartenskerk, Na het leggen van de kransen en bloemen, een toespraak van burgemeester Hans Beenakker was om 20:00 uur de 2 minuten stilte. Tussendoor het optreden van een Moluks gelegenheidskoor met de naam ‘Siwa Lima Tiel”. De organisatie van de herdenking was in handen van het 4 Mei Comité Tiel in samenwerking met de gemeente.

Herinneringsmonument Tielse Molukse KNIL-militairen
De Molukse gemeenschap in onze gemeente heeft het initiatief genomen voor een herinneringsmonument voor de Tielse Molukse militairen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL). Ook zij vochten mee in de Tweede Wereldoorlog toen Japan de rijke oliebronnen in voormalig Nederlands-Indië aanviel. Ook vochten zij na de onafhankelijkheidsverklaring van de Republiek Indonesia in 1945 mee in de strijd van het Nederlandse gezag tegen de Indonesische nationalisten.
25 april is dit herinneringsmonument geplaatst.

Plaatsen Moluks herinneringsmonument zie:  http://Zie: https://detielenaar.nl/nieuws/2019/04/monument-voor-de-molukse-knil-militairen-tiel-geplaatst/

Herdenking Zennewijnen:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/05/herdenking-en-bloemen-bij-monument-de-roeier-zennewijnen/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights