Fiets verkeersexamen scholieren Tiel en speld voor Pas

Door Jan Bouwhuis op donderdag 1 juni 2017, geplaatst in Nieuws, Foto.

Vele Tielenaren herinneren zich het vast nog wel: het verkeersexamen! Starten bij het politiebureau en dan op de fiets door Tiel. Je van je beste kant laten zien dat je de verkeersregels echt wel kende. En maar hopen dat de beoordelaars langs de route nét niet zagen dat je per ongeluk je hand niet uitstak…… De grote kracht achter dit examen is Thea Pas-Wensveen, die dit jaarlijkse moment al 25 keer met veel passie en toewijding heeft georganiseerd. Op donderdagmorgen bedankte wethouder Melissen bij het startsein van het 25e examen Thea voor haar inzet.
Ruim 700 leerlingen van 20 Tielse basisscholen deden dit jaar weer mee aan het fietsexamen. Een belangrijk onderdeel van het verkeersonderwijs op school. De leerlingen hebben daarvoor al een schriftelijk verkeersexamen gedaan. Maar verkeer leer je niet alleen uit een boekje, praktijkervaring is een must. Zo kun je zien of de leerlingen voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en de opgedane kennis goed toepassen.

25 jaar verkeersexamen in Tiel
Op initiatief van Thea Pas was het allereerste examen op 13 mei 1993. De eerste vijf jaar zijn in samenwerking met rijschool Joop Klein georganiseerd. Hij stelde zijn rijschool beschikbaar om de theoretische examens af te leggen. Ook de toenmalige leerkrachten moesten hetzelfde theoretisch examen doen. Niet alle leerkrachten slaagden voor dat examen!
Politie en gemeente waren vanaf het begin betrokken. In het begin deden 520 leerlingen van 19 scholen mee, nu gemiddeld 700 leerlingen van 20 scholen. Thea Pas kan een boek schrijven over het fietsexamen. Eén anekdote: “Wat heel bijzonder was, toen de verkeersregels veranderden (fietsers van rechts voorrang), zakten dat jaar heel veel kinderen voor het examen. Zij dachten écht dat ze die voorrang mochten nemen zonder uit te kijken”. Thea Pas: “De fietsverkeersexamens is één van mijn belangrijkste taken. In ieder geval heb ik met veel plezier mijn steentje bijgedragen om onze samenleving wat veiliger, mooier, gemoedelijker en fijner te maken.”

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights