Kalendarium van Tiel genomineerd voor Geschiedenis Online Prijs 2017

Door Bert Leenders op donderdag 12 januari 2017, geplaatst in Nieuws, Historie.

Wilt u weten wat er in Tiel tijdens uw geboortejaar plaatsvond, of over de bioscoopgeschiedenis van Tiel of burgemeester Hasselman? U vindt deze informatie en nog veel meer in het Kalendarium van Tiel. Het intikken van een jaartal, een zoekwoord of een naam is voldoende om binnen enkele seconden de gevraagde informatie op uw scherm te toveren. Leden van de Historische Werkgroep van de Oudheidkamer besteedden vele duizenden uren aan het chronologisch verzamelen van vrijwel alle belangrijke gebeurtenissen in Tiel vanaf het jaar 889. Lang was het gebruik van het Kalendarium het voorrecht van de 250 mensen die zich destijds abonneerden op het losbladige systeem dat uit vijf delen bestaat. Daarin is de Tielse geschiedenis opgenomen tot het jaar 2000. De periode 2000 – 2010 is afgedrukt in lustrumboeken van de oudheidkamer. Sinds mei 2016 is heel de periode van 889 tot 2010 voor iedereen gratis te raadplegen via de link https://kalendarium.oudheidkamer-tiel.nl. U kunt zoeken op jaartal, persoonsnaam en onderwerp. Dit jaar zullen ook de nu nog ontbrekende jaren tot en met 2016 op deze site geplaatst worden. Het Kalendarium is een unieke historische website en daarom genomineerd voor de ‘Geschiedenis  online prijs’  2017. Eigenlijk zijn er twee prijzen te winnen: een juryprijs en een publieksprijs. U raadt het al. De makers van het Kalendarium en het bestuur van de Oudheidkamer willen graag winnaar worden. De publieksprijs wordt bepaald door het aantal stemmen op een van de kandidaat-websites. Help mee om die prijs te winnen en breng uw stem uit op www.geschiedenisonlineprijs.nl . Op de site van het kalendarium vind u een link naar deze site.

Het Kalendarium staat bol van interessante  wetenswaardigheden, die naast historische feiten een mooi inkijkje geven in het leven en  werken in Tiel en het besturen van de stad door de eeuwen heen. Hieronder een willekeurig voorbeeld uit het jaar 1768.  

26 oktober 1768

Gevangenis

De magistraat vergoedt eenmalig de onkosten, die schout Geijs van Soelen heeft gedeclareerd voor het vasthouden en op water en brood zetten van veroordeelden. De gevangenen dienen zelf de kosten te betalen. De schout mag ze niet eerder vrijlaten dan nadat de kosten betaald zijn.

— Kalendarium van Tiel deel VIIb – bladzijde 53 — [1541]

   

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights