Benen fluitje van de opgravingen Medel in Flipje en Streekmuseum Tiel

Door Jan Bouwhuis op vrijdag 27 januari 2017, geplaatst in Nieuws, Historie, Foto.

TIEL  Het Flipje en Streekmuseum Tiel staat dit hele jaar in het teken van de archeologie.  Om dit jaar feestelijk in te luiden, laat het museum als eerste een benen fluitje zien dat  is gevonden bij de opgravingen in Medel, Tiel. Later in het jaar zullen er meerdere opmerkelijke vondsten te zien zijn in het museum.

Het betreft een bijzondere vondst, gedaan tijdens het proefsleuvenonderzoek.  Het gaat om een fluitje gemaakt uit het linkerscheenbeen van een schaap of  geit. De achterzijde van het bot is voorzien van vier gaatjes, beginnend in het  midden van het bot en lopend richting het distale uiteinde. Opvallend zijn een drietal grove inkepingen aan een zijkant ter hoogte van de gaatjes. Mogelijk  gaven deze inkepingen meer grip op het gladde ronde bot tijdens het bespelen.

Om bezoekers mee te laten genieten van de eventuele muziek die gespeeld zou kunnen zijn op soortgelijke instrumenten was zaterdag een Flierefluiter aanwezig.

De opgravingen op Medel gaan nog tot half 2017 door. Iedere maand komt er een nieuw ‘stuk’ naar het museum en eind van het jaar een grotere exposite van vondsten.

Voor video zie:   http://detielenaar.nl/nieuws/video-benen-fluitje-van-opgraving-medel-fli…

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights