Floris Kolvenbach terug in Tiel met boek en tentoonstelling

Door Bert Leenders op zaterdag 30 september 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Historie, Foto.

Vrijdag 29 september herleefde in het Regionaal archief Rivierenland de muzikale jeugdcultuur van de jaren 60 – 70 van de vorige eeuw. Centraal stond de man, die de Tielse band the Dream leidde, Floris Kolvenbach. Samen met zijn mede bandleden zorgde hij er met zijn songteksten, composities, zang en gitaarspel er voor dat de band ver buiten de Betuwe naam maakte, Oudtielenaar Albert Wammes beschreef gedetailleerd zijn levensloop in het boek tijdreiziger, Een Tielse jongensdroom.Wethouder Marcel Melissen nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Bij het Regionaal Archief denken veel mensen aan stoffige dozen vol documenten uit een ver verleden en gepensioneerden die informatie zoeken over hun voorouders. Er is in het archief echter ook veel te vinden uit de tijd die veel inwoners uit Tiel en de omliggende regio zich nog kunnen herinneren. Een mooi voorbeeld is het archief van Floris Kolvenbach, de tekstschrijver, componist, gitarist en zanger van de legendarische popband The Dream. The Dream (1966 – 1973), de opvolger van Mother’s Love, was een zeer succesvolle psychedelische band. De band genoot grote bekendheid in Nederland en ver daarbuiten.

Floris, de oprichter van de band en ondertussen 70 jaar oud, heeft zijn hele leven tot nu toe aan muziek gewijd. Tegenwoordig speelt daarbij ook beeld een belangrijke rol. Hij afficheert zichzelf tegenwoordig als audio-visueel kunstenaar.

Zijn moeder legde de basis voor een omvangrijk archief over zijn muzikale carrière, dat hij later nauwkeurig zelf bijhield. In 2012 werd hij op het idee gebracht om dat archief over te dragen aan het regionaal archief Rivierenland in Tiel. Muziekliefhebber en verzamelaar Albert Wammes, die zijn jeugd ook in Tiel doorbracht, nam het omvangrijke archief door en concludeerde: dat daar een goed boek in zat. Dat boek, Tijdreiziger, een Tielse jongensdroom, dat Albert zelf schreef, werd vrijdag 29 september in het archief gepresenteerd.

Gelijktijdig werd een gelijknamige tentoonstelling geopend. Het fraai uitgevoerde boek bevat twee cd’s met nieuw werk dat Floris schreef. Het is een studioalbum waarin wordt geschetst hoe een band als The Dream anno 2017 zou kunnen klinken. De teksten van de songs zijn in het boek opgenomen.
Het prachtig uitgevoerde boek is aantrekkelijk geschreven. Wammes werkte er vijf jaar aan. In die tijd spitte hij niet alleen het omvangrijke archief door, maar sprak ook met bijna dertig personen om informatie te verzamelen. Het meest uitgebreid deed hij dat uiteraard met Floris zelf. Het boek is niet alleen een terugblik op de muziekcarrière van Kolvenbach tot nu toe. Het boek geeft een gedetailleerd en heel interessante kijk achter de schermen van de optredens van de groepen waar Kolvenbach deel van uitmaakte en zijn overige activiteiten. En passant krijgt de lezer een goed beeld van zijn persoon en gedachtegoed en de ontwikkeling in zijn kijk op leven en de samenleving. Interessant is ook om te lezen hoe het met de overige bandleden van The Dream gegaan is en hoe enkelen van hen terugkijken op die wel heel bijzondere dreamtijdperiode. De Tielse moderne muziekscene rond de jaren zeventig wordt uitvoerig beschreven.
Voor degenen die het meemaakten een feest van herkenning maar ook een kennismaking met tal van tot nu toe onbekende feiten en ervaringen. Daarmee is Tijdreiziger ook een waardevol regionaal geschiedenisboek. Het verklaart de subsidie van de Vereniging Oudheidkamer Tiel, het regionaal archief Rivierenland en de Gelderse afdeling van het Prins Bernard Cultuurfonds, die de uitgave van dit veelzijdige boek mede mogelijk hebben gemaakt.

Het boek is uitgegeven door stichting Plan D en te koop in de boekhandel voor dertig euro. De tentoonstelling is tot 1 december gratis te bekijken in het regionaal archief aan het J.S. de Jongplein 3 Tiel (Teisterbandlaan) en is wekelijks geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.30.

De tentoonstelling toont een serie posters over de grote popfestivals uit de Dreamperiode, krantenartikelen, foto’s van de bandleden en hun optreden, enkele bijzondere muziekinstrumenten van Floris en aansprekende documenten. Met een audiovisuele tijdmachine kan de bezoeker een reis teug in de tijd maken.

Tijdens de tentoonstellingsperiode zijn verschillende activiteiten gepland.
Op vrijdag 20 oktober zal rasverteller en kenner van moderne muziek, Peter Schipper om 14.00 een lezing houden met als titel ‘Als de rook om je hoofd is verdwenen’over de de muziek en jeugdcultuur in de jaren 70.
Op de vrijdagen 3 november, 17 november en 1 december zullen Floris Kolvenbach en auteur Albert Wammes van 13.00 tot 16.00 aanwezig zijn om vragen van bezoekers te beantwoorden. Tevens signeren zij dan hun boek en kunt u kijken naar een bijzonder filmprogramma.

De tentoonstelling tijdreziger is tot 2 december gratis te bekijken in het Regionaal Archief Rivierenland aan het J.S. de Jongplein 3 in Tiel van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur. Daarna gaat de expositie zelf op reis en zal op diverse plaatsen in het land te zien zijn. Een van die plaatsen is het Dafmuseum in Eindhoven. Dat museum is geïnteresseerd in de expositie omdat de band een eigen Daftruck had. Die truck verbouwden ze eigenhandig om met John van Buren of Karel Zwart achter het stuur, die hadden een groot rijbewijs, naar en van hun optredens te reizen.
meer info: http://www.thedream.info

Het eerste exemplaar voor Marcel Melissen, voorzitter RARHet eerste exemplaar voor Marcel Melissen, voorzitter RARFloris in gesprek met de moeder van John van BurenFloris in gesprek met de moeder van John van Buren

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights