Fruitcorso maquettes in winkels Tiel

Door Jan Bouwhuis op zondag 10 april 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto. Ontwerp BurenOntwerp Buren

Corsomaquettes in Tielse winkels

Na de presentatie-avond van alle Fruitcorso-maquettes in schouwburg Agnietenhof zijn alle 19 ontwerpen te zien in diverse winkels in de Tielse binnenstad.

De meeste maquettes zijn ongeveer twee weken in de etalages te bewonderen. Veel langer kunnen de corsoclubs hun maquettes niet missen, omdat ze de ‘bouwplaat’ vormen voor de lassers en de bouwers.

Het Fruitcorso op 17 september belooft wederom een mooi spektakel te worden. Dieren blijven een inspiratiebron voor veel ontwerpers. Zo komen er onder meer vleermuizen voorbij, hamsters, cicaden, een kameleon en een wolf. In samenwerking met Hart van Tiel heeft Stichting 4-Stromenland een nieuw initiatief genomen: de maquettes onder de aandacht brengen van een breed publiek. Als voorproefje voor het echte grote werk op de corsozaterdag 17 september als de 13 grote wagens en 6 jeugdwagens door de straten van Tiel rijden.

Op de zeer drukbezochte presentatie-avond met veel inspirerende filmpjes kregen de ontwerpen al veel lof toegezwaaid. Na afloop kregen alle bezoekers een krant uitgereikt door het team van Appart Media. Naast de inmiddels volledig vernieuwde website is de krant een eerste uiting van de samenwerking met het communicatiebedrijf, dat de stichting op het gebied van publiciteit en marketing gaat ondersteunen. Doel is ook om het Fruitcorso zowel nationaal als internationaal nog beter te gaan promoten.

Financiën
Hoe succesvol de nieuwe opzet van het Fruitcorso ook is (parcours bij de stad, gratis tentoonstelling), de financiële situatie van Stichting 4-Stromenland blijft een voortdurende zorg van het bestuur. Voorzitter Rian Verwoert deed dan ook een oproep aan gemeenten in Rivierenland om corsoclubs en mozaïekgroepen te ondersteunen: ,,Jaarlijks steken de bouwers meer dan 550.000 uur in dit prachtige evenement. Waar soms wel eens aan voorbij wordt gegaan is de sociale cohesie die het Fruitcorso met zich meebrengt. Jong en oud zijn samen aan het werk om hun mooiste creatie op de weg of langs de gracht te krijgen. De samenbindende kracht die dit geeft, zou een voorbeeld moeten zijn voor vele sociale projecten die er in onze regio worden opgezet. En wellicht is het goed dat de gemeenten in deze regio ook eens zouden kijken of de corsoverenigingen en mozaïekcollectieven vanuit dit oogpunt financieel gesteund zouden kunnen worden.”

 

Teun Luijendijk
Tijdens de presentatie-bijeenkomst werd Teun Luijendijk herdacht, die op 31 maart is overleden. Bestuurslid Fred Eggink, die samen met Luijendijk het boek De peren laten los schreef, sprak van een groot gemis en noemde hem een inspiratiebron voor veel ontwerpers en clubs. Bovendien speelde Luijendijk een grote rol bij de vernieuwing. Om die reden, en als eerbetoon, zal De Oogappel nu de Teun Luijendijk-prijs gaan heten. Die prijs wordt door de jury uitgereikt aan wagens met bijzondere techniek of vernieuwende elementen. Na het bekendmaken van de nieuwe naam volgde er spontaan applaus uit de zaal. 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights