Peter Schipper verdienstelijk Tielenaar

Door Walter Post op vrijdag 29 januari 2016, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Historie.

TIEL Peter Schipper ontving vrijdagmiddag in het Regionaal Archief Rivierenland de Erepenning der stad Tiel. De Erepenning is een gemeentelijke onderscheiding, die wordt uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt binnen de gemeente Tiel. Schipper kreeg de erepenning tijdens zijn afscheidsreceptie, na bijna 40 jaar conservatorschap van drie streekmusea en verdiensten voor de geschiedschrijving en de historische steden in de regio.

Peter Schipper gaat met pensioen. Hij heeft zich, sinds hij in 1976 conservator werd van wat toen nog heette Streekmuseum de Groote Sociëteit, nauw betrokken gevoeld bij en zich ingezet voor de stad, cultuurbehoud en was stimulator en orgaanisator van talloze exposities. Hij was ook maatschappelijk zeer actief: al 26 jaar is hij lid van de Historische Werkgroep van de Oudheidkamer Tiel, is betrokken bij de Vereniging Waardevol Tiel, was 15 jaar penningmeester van de stichting Joods Verleden, was 11 jaar lid  van de kerkenraad van de Hervormde gemeente van Wadenoijen, is ruim 10 jaar betrokken bij StadsTV Tiel waarvoor hij historie van de stad beschreef, was 5 jaar lid van de Archeologische Werkgroep Tiel en is sinds 2013 betrokken bij de lokale politiek.Peter Schipper is een groot liefhebber en kenner van het industrieel verleden van de streek. De nu museaal getoonde resten van die historie bracht hij bijeen, vaak door ze direct uit te slopen metaalfabrieken te redden of uit de gebouwen van Maatschappij De Betuwe. Maar ook voor het Maarten van Rossumhuis in Zaltbommel en het Elisabeth Weeshuis in Culemborg waren zijn inspanningen zeer belangrijk.Daarnaast geeft Schipper in het hele land lezingen, vaak over zijn interesses: industrieel erfgoed in de metaal en de cultuur van de jaren zestig. Zijn eerste expositie zette hij op in 1977, het onderwerp was oud speelgoed. Daarmee trok hij zo’n 5000 bezoekers. Verder was hij nauw betrokken bij schoolprojecten over geschiedenis, die nu zijn uitgemond in nhet digitale programma Reizen in de Tijd voor alle Tielse scholieren. Schipper bracht tevens vele schilderijen en kunstvoorwerpen terug naar de stad en het museum: schilderijen, meubels en klokken, een exemplaar van het Gulden Vlies uit de zestiende eeuw en oud zilverwerk. Zijn wens was de giften bij zijn afscheid te bestemmen voor de aankoop van een zilveren brijlepel, gemaakt door de Tielse zilversmid Adriaan van Oosterhoudt, en nu bestemd voor het museum.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights