Veel moois op Ter Navolging

Door Walter Post op vrijdag 4 september 2015, geplaatst in Kunst & cultuur.

TIEL De historische begraafplaats Ter Navolging aan de Lingedijk is op zondag 13 september vanaf 13.00 uur te bezichtigen. Er is in het baarhuisje een kleine historische expositie en er zijn rondleidingen, ook over andere begraafplaatsen in de stad.

Die dag wordt Ernst Ephraïm van Bergen, begraven op het uit 1786 daterende rijksmonument, herenigd met voorwerpen die door hem, en medebewoners van zijn huis, meer dan 225 jaar geleden zijn gebruikt. In het baarhuisje wordt een kleine tentoonstelling ingericht met onder andere eet- en rookgerei, zalfpotjes, een mes en schoendelen. De knikkers zullen zeker niet door hem maar door leerlingen van de door hem als rector geleide Latynsche School zijn gebruikt.  De voorwerpen zijn in 1984 door de archeologische werkgroep BATO tijdens de bouw van de bibliotheek aan het Bleekveld gevonden in een beerput. Bijzonder is ook dat ook de grafsteen van Van Bergen bewaard is gebleven: het is het oudste graf met steen op Ter Navolging.

Op Open Monumentendag wordt eveneens aandacht besteed aan het resultaat van het recente herstel van de welhaast majestueuze grafkelders van Küthe en Post. Bij beide monumenten dreigde de opbouw enkele maanden geleden door de stalen draagconstructie te zakken. Reden tot een grondig herstel onder leiding van vader en zonen Van Luijn, de Tielse steenhouwers. In de slipstream van dit herstel werden ook andere grafzerken hersteld en schoon gemaakt waardoor onder meer teksten weer leesbaar werden. Tijdens Open Monumentendag kan dit herstelproces via een presentatie worden gevolgd en kan een vergelijking worden gemaakt tussen de situatie voor en na herstel.

Om 13, 14 en 15 uur is er een rondleiding op Ter Navolging waarbij die om 14 uur wordt gevolgd door een bezoek aan de Rooms-Katholieke en de, meestal voor publiek gesloten, Joodse Begraafplaats. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan bijzondere grafmonumenten maar ook aan hen die daar begraven liggen. Veel van hen hebben een gezicht gekregen in de vorm van een afbeelding met een toelichting. Niet alleen van notabelen maar ook van een meisje als Eegje Spee dat, 4,5 jaar oud, op een onbekende plek in een algemeen kindergraf op het zuidelijke deel werd begraven. Enkele tientallen meters verderop ligt haar vader, de zandschipper Peter Spee, wel onder een grafzerk.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights