Nieuws uit Tiel, editie 26 april 2025

In deze editie:

– Tompoucen Oranjevereniging

Waarnemend burgemeester

– Debat vertrek burgemeester

Warenmarkt

Oranjevereniging Tompoucen voor verzorgingshuizen

Het is al een lange traditie: een aantal leden van de Oranjevereniging Tiel bezorgen aan de avond voor Koningsdag zo’n 730 Tompoucen bij de verschillende verzorgingshuizen. Bij Lingewaarden mocht onder andere bewoonster Wil Buisman (met hoed) van de oranje vrijwilligers Ingrid Oostendorp, Anneke van de Weerdt en Wil van den Berg het gebak in ontvangst nemen. Bij Walstede was een groepje personeelsleden het ontvangst comité

 

José van Egmond gaat twee jaar in Tiel burgemeestersketting dragen

De Commissaris van de Koning in Gelderland, Daniël Wigboldus, heeft bekendgemaakt dat Jose van Egmond gedurende twee jaar waarnemend burgemeester van Tiel wordt. Van Egmond is de eerste vrouw in Tiel, die de burgemeestersketting gaat dragen. Op 12 mei zal zij in Tiel beginnen.

Van Egmond werd geboren en groeide op in Rijnburg. Ze studeerde Franse taal en letterkunde in Leiden en was daarna docent Frans bij verschillende onderwijsinstellingen. Tot 2010 was zij adviseur onderwijs en zingeving bij de vereniging van schoolbesturen Venus in Voorburg. In 2006 werd zij namens het CDA lid van de gemeenteraad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Na één raadsperiode werd ze in die gemeente wethouder – met een brede portefeuille met zowel maatschappelijke als economische onderwerpen. In 2017 volgde de benoeming tot burgemeester van Reimerswaal, een gemeente van Zuid-Beveland met ruim 23.000 inwoners. De gemeente Reimerswaal telt zeven kernen waarvan Ierseke de grootste is. De SGP is in de gemeenteraad de grootste partij. Hier nam ze per 1 april van dit jaar ontslag. Als reden voor haar ontslag noemde zij de wens om een nieuwe en andere stap te zetten in haar leven. “Ons kroost is uitgevlogen. Er is een nieuwe tijd en er is nieuwe ruimte”. Van Egmond is gehuwd en heeft drie kinderen. Zij is 56 jaar.

In Tiel zal de nieuwe waarnemend burgemeester naast representatieve taken en het voorzitterschap van de gemeenteraad de zelfde opdracht krijgen als de vertrokken burgemeester Van der Meijden. Die zijn: verder bouwen aan een stevig samenspel, Tiel en de regio krachtig op de kaart zetten en prioriteit geven aan de bestrijding van overlast en ondermijning. Ook zal de door het vertrek van Van der Meijden wat verzuurde verhoudingen tussen oppositie en coalitiepartijen haar aandacht opeisen.

 

Mogelijk openbaar debat over redenen vertrek burgemeester van der Meijden

Tijdens de raadsvergadering van 23 april verzocht raadslid Laurens Verspuij namens de oppositiepartijen D66, CDA, LLT, CU en FVD om een openbaar debat over de redenen van het plotselinge vertrek van de burgemeester.

In de verklaring wijzen de partijen er op dat dat vertrek veel beroering heeft gewekt in de Tielse samenleving. en dat inwoners tekst en uitleg verwachten. Dit dossier moet niet achter gesloten deuren afgehandeld worden maar vraagt om meer openheid. Openbare vergaderingen zijn een belangrijk onderdeel van een doorzichtig en democratisch plaatselijk bestuur. Het is ook een basisrecht en vergroot het vertrouwen van de inwoners en het gemeentebestuur. Inwoners hebben het recht om te weten wat er is gebeurd. Een eerder bericht van het college vinden de vier partijen niet volledig. Daarom wensen deze partijen een openbaar gesprek over het aftreden van de burgemeester. Over het moment en hoe dit zal moeten plaatsvinden stellen de partijen voor om daar in het presidium (voorbereidende vergadering voor de raadsvergadering van de voorzitters van alle partijen) nader over te praten.

Na het voorlezen van de verklaring vroeg voorzitter Tom van Oostrum aan de indieners om een voorstel voor de behandeling uit te werken. Hubertien Stultiens vroeg voordat dit punt afgesloten werd om een uitspraak van iedere fractie of zij de gevraagde openheid konden steunen. Die vraag verwees de voorzitter naar het beraad in het presidium. Kamiel Gulikers vroeg zich af of burgemeester Van der Meijden niet moest instemmen met een openbare behandeling. Ook dat punt zal in het presidium besproken worden.

Ondertussen is de petitie voor burgemeester Van der Meijden op petities.nl door 1620 mensen en organisaties ondertekend. De organisatoren gaat dit resultaat als hart onder de riem aanbieden aan Van der Meijden en beraden zich nog of de petitie aan college en raad en wellicht andere instanties aangeboden gaat worden.

Weinig veranderingen na onderzoek over belang en toekomst Tielse zaterdagmarkt en zoektocht naar beste plaats voor de markt.

Er wordt al lang gepraat over de weekmarkt op zaterdag. Wat voegt deze nu toe aan de aantrekkingskracht van het centrum. Horecaondernemers op het Plein zien de markt het liefst van het Plein verdwijnen. Dan hoeven zij geen terrassen af te breken en op te bouwen en is er op de zaterdag, de huidige marktdag, meer ruimte op de terrassen. De marktkooplui wilden onder voorwaarden wel verhuizen, maar dan moet er voor hen wel voldoende ondernemersperspectief blijven. Winkeliers en horeca-ondernemers buiten het Plein zien de markt vooral als trekpleister van publiek, waar ze ook een graantje van kunnen meepikken. Voorwaarde daarbij is wel dat de markt niet gehouden wordt op een plek ver van de centrumwinkels.

En de bezoekers van de markt? Hen is in een onderzoek naar de toekomst van de markt en wat de beste plek is voor de markt niets gevraagd. De conclusie van het onderzoek is dat de markt het beste op de huidige plaats kan blijven. Een herschikking van de marktkramen op het Plein moet er wel voor zorgen dat er meer ruimte op het Plein komt voor vaste terrassen. Maar die herschikking gaat nog wel even duren omdat de rijbaan voor hulpdiensten verlegd moet worden. Dat kost geld en dat is niet begroot. Op korte termijn wordt de openingstijden van de markt wel met een uur verkort. Om 16.00 uur stopt de verkoop en is het Plein vanaf 17.00 weer helemaal beschikbaar voor terrasbezoekers.

In de aanloop van het onderzoek is besloten geen nieuwe standplaatsen meer uit te geven. Die beperking wordt opgeheven. Wel wordt de omvang van de markt begrenst tot 35 kramen. Die zijn er nu nog niet. De toewijzing van de marktplaatsen vond tot nu toe plaats op basis van loting. Dat gaat voortaan gebeuren op basis van selectiecriteria. Die criteria stelt de gemeente op in samenspraak met de marktkooplieden. Al met al zal er voor de klanten van de markt weinig veranderen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights