Nieuws uit Tiel, editie 15 december 2024
In deze editie:
– Kerstboom Tiel vol lichtjes
– Lampjesactie ZRT
– Toren St. Maartenskerk
– Tankstation Medel
Kerstboom Tiel vol lichtjes
Dit jaar staat de “Kerstboom Tiel vol Lichtjes” voor het 11e jaar op de Groenmarkt. Kerstboom Tiel vol Lichtjes” is de plek om een bijzonder verhaal te delen, je liefde ten huwelijk te vragen, een reddende engel te bedanken, sorry te zeggen of een hechte vriendschap te vieren. Bij de Kerstboom stil te staan bij die ene bijzondere persoon in je leven. Dus zet iemand in het licht door een foto of een mooi verhaal of tekst van en voor die bijzondere persoon in de “Kerstboom Tiel vol Lichtjes” te hangen.
Zondag 15 december, tijdens het Dickens Festijn en de kerstmarkt, heeft burgemeester Frank van der Meijden samen met initiatiefneemster Sandra van Leur de kerstboom in het licht gezet. Er liggen, voor iedereen die dat wil, hergebruikte cd’tjes klaar waar een boodschap, een herinnering en/of een foto van een dierbare op geschreven of geplakt kan worden. Uiteraard kan men ook zelf iets maken en dat in de boom komen hangen. Sandra hing met de pet op van haar vader 3 cd’s in de boom van haar zus en ouders. Burgemeester van der Meijden hing samen met zijn vouw cd’s op met de tekst “Omkijken naar elkaar.”
Dit kan tot 27 december want dan zal de boom weer worden weggehaald.
Lampjesactie ZRT
De jaarlijkse Lampjesactie is van start gegaan. De lichtjes zijn aangestoken in een bijzonder object dat dit keer door de corsoclub Kerk Avezaath ter beschikking is gesteld, de corsowagen 2024. Met de wind in de zeilen en met volle vaart vooruit gaan we als ‘lichtend voorbeeld’ 2025 in.
De opbrengst van de Lampjesactie gaat naar de realisatie van een gespreksruimte voor patiënten met kanker. In deze ruimte, die huiselijk wordt ingericht, worden – soms heel lastige – gesprekken gevoerd met patiënten. Door de gesprekken in een vertrouwde sfeer te voeren, hopen we dat patiënten zich meer op hun gemak zullen voelen.
Het is een project dat niet noodzakelijk is, maar wel heel hard nodig in Ziekenhuis Rivierenland. We vragen mensen dan ook graag om financieel bij te dragen, zodat de afdeling zo snel mogelijk aan de slag kan. vriendenvan@zrt.nl
Ruim 2 miljoen voor toren Sint Maartenskerk
Tiels pronkstuk, de gezichtsbepalende toren van de Sint Maartenskerk, is dringend aan een opknap en herstelbeurt toe. In 2021 vielen enkele loszittende onderdelen naar beneden. Uit veiligheidsoverwegingen zijn toen alle loszittende onderdelen verwijderd. Maar daarmee is het probleem niet opgelost en ben je niet goed bezig uit een oogpunt van monumentenzorg. De toren van de Sint Maartenskerk is van de gemeente. Rond 1800 had de Franse keizer Napoleon het in Nederland voor het zeggen. Hij vond de top van de kerktorens uitstekend geschikt als observatiepost om de bevolking in de gaten te houden en de komst van vijandelijke troepen tijdig te signaleren. Daarom annexeerde hij toen veel torens. Sindsdien is de gemeente eigenaar van de toren van de Sint Maartenskerk en dus verantwoordelijk voor het onderhoud. Al vanaf 2019 is de gemeente bezig om subsidie te krijgen voor een grondige onderhoud- en herstelbeurt. Ook reserveerde de gemeente geld voor de kosten van een periodieke opknapbeurt. Die opknapbeurt kan niet langer meer wachten en gaat ongeveer 3 miljoen kosten. Het deels nog toe te kennen subsidiebedrag en de beschikbare fondsen bij de gemeente zijn samen 1,2 miljoen euro. Dus ontbreekt nog een bedrag van 1,8 miljoen. In de voorbereidende commissie ging de raad er unaniem mee akkoord om dit bedrag beschikbaar te stellen uit de algemene weerstandsreserve. Alle fracties onderstreepten het belang ven een goed onderhoud van de toren van de Sint Maartenskerk. Bijzonder detail is dat de Ridderlijke Duitsche Orde die in de zestiende eeuw bijdroeg aan de kosten van de huidige toren nu opnieuw een subsidie verstrekte van 20.000 euro. De gemeente rekent verder nog op een subsidie van de provincie van 250.000 euro. Er wordt nog gezocht naar meer subsidiemogelijkheden.
Medel moet Van Dijkhuizen schadeloos stellen
Vlak tegen de oostkant van Medel heeft Shell een tankstation gebouwd. Het bestemmingsplan liet de komst van dit station toe en daarom verleende de gemeente Neder-Betuwe de vergunning. Neder-Betuwe wist toen niet dat de toenmalige directeur van Medel Van Dijkhuizen toegezegd had dat Van Dijkhuizen een voorkeursrecht had, wanneer er op Medel een tweede tankstation gebouwd kon worden. Dat voorkeursrecht kreeg Van Dijkhuizen omdat hij tegemoet kwam aan de wens van de gemeente Tiel. Die drong er de autobrandstoffenleverancier op aan om een groter tankstation te bouwen met verschillende faciliteiten op het gebied van service voor (vracht)auto’s en de inwendige mens. Dat vergde een veel grotere investering dan van Dijkhuizen van plan was . In ruil daarvoor kreeg de autobrandstoffenhandelaar de genoemde toezegging, die het bedrijf vrijwaarde tegen concurrentie. In eerste instantie vocht Van Dijkhuizen het verlenen van de vergunning door Neder-Betuwe voor een tweede tankstation aan.. Die rechtszaak werd niet gewonnen. Vervolgens stelde het bedrijf Medel onder verwijzing naar de gedane belofte aansprakelijk voor de schade die de komst van een concurrent tot gevolg had. Dat proces liep voor Van Dijkhuizen goed af. Medel moet de brandstoffenhandelaar een nog vast te stellen bedrag als schadevergoeding betalen. Dat bedrag dat niet onaanzienlijk zal zijn gaat ten koste van de opbrengsten van het Industrieterrein, die Tiel en Neder-Betuwe samen delen.
Reacties zijn gesloten.