Dankzij de samenwerking tussen de Oudheidkamer, TOV, de gemeente en Waardevol Tiel is op maandag 2 december de klok en uurwerk van het voormalig HBS-gebouw aan de Heiligestraat / Cambier van Nootenlaan hersteld.
Waardevol Tiel is eerder op eigen initiatief betrokken geweest bij de uiteindelijke totstandkoming van de aanwijzing van het voormalige HBS-gebouw tot gemeentelijk monument. Het pand kenmerkt zich met name door de glas-in-loodramen van het trappenhuis, de lambrisering en de mozaïek vloertegels in de gangen. “Ten tijde van de ombouw van de HBS van klassen naar woon-units vroeg ik mij af wat de staat van het uurwerk, de klokkenstoel en het luidklokje was. Want als het gebouw een gemeentelijk monument is dan moet het uurwerk en luidklokje weer in de historische staat worden hersteld en weer werken”, stelt Bert van Setten van Waardevol Tiel, “wij hebben dit aangekaart bij de gemeente, ik heb de firma Eijsbouts gevraagd onderzoek te doen en een prijsindicatie af te geven. Gemeente stemde er mee in en als alles volgens plan verloopt dan luid vanaf 2 december het klokje weer.”
Geen kerkklok
Het is niet de bedoeling dat het klokje als een kerkklok gaat luiden, maar wel net zoals de schoolklok vroeger deed, om aan te kondigen dat de lessen beginnen en ook aan het einde van de lessen, alleen overdag, iedere 50 minuten. Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten bestaat al sinds 1872 en is ook nu weer in de arm genomen om de renovatie te verrichten, net als in het verleden.
Voormalig HBS-gebouw
Het voormalige HBS-gebouw is nu gescheiden van het nieuwe gebouw van het Lingecollege Lyceum. De klokkentoren van het oude gebouw hoort nu bij het gebouw dat thans dient voor noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. De HBS werd mét klokkentoren gebouwd tussen 1928 en 1930. De klok werd aanvankelijk door de conciërge handmatig geluid. Tijdens de beschietingen in de Tweede Wereldoorlog liep de klok diverse kogelgaten op, maar die hadden geen invloed op de klank.
Oud-leerlingen
Pas in 1976 kwam er een uurwerk op de toren. Dat was toen een kado van de vereniging van oud-leerlingen ter gelegenheid van de reünie voor het 100 jarig bestaan van de school (dat plaats vond in 1970). In de jaren ‘90 van de vorige eeuw bleek het klokje ook een restauratie nodig te hebben, pas in 2004 werd er onderhoud aan gepleegd. Het klokje was in 2004 bijna afgeschreven geweest, er werd geen geld vrijgemaakt voor onderhoud omdat een klokje geen direct onderwijskundig doel heeft. Er was toen een inzamelingsactie nodig om het behoud van het klokje te kunnen bekostigen. Historicus Emile Smit plaatste toen zelfs een noodoproep om een bijdrage te storten. “Wie wil er bijdragen aan dit unieke element van de school?”
Restauratie
Bert van Setten begeleidde het hele proces, samen met Emile Smit. Laatstgenoemde is niet alleen historicus, hij was jarenlang verbonden aan de school onder andere als geschiedenis-docent. Hij is ook de secretaris van de Historische Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en omstreken, bovendien is hij vice-voorzitter van de TOV.
TOV is de Vereniging van oud-leerlingen en oud-personeelsleden van het Lingecollege Lyceum te Tiel en zijn voorgangers: Rijks HBS/MMS, Stedelijk Gymnasium, Rijksscholengemeenschap, GSG Lingecollege en RSG Lingecollege (gymn./ath./havo). “De kosten die nu gepaard gaan met de huidige restauratie worden voor de helft gedragen door de gemeente Tiel, de andere helft neemt Oudheidkamer op zich. De huidige oud-leerlingenvereniging TOV heeft toegezegd de komende tien jaar het onderhoud betalen, ondanks dat het monument eigendom van de gemeente is”, aldus Smit.
Generaties leerlingen hebben het klokje gehoord, ongeveer zestig jaar aan het begin en aan het einde van een schooluur. Nu is dat nostalgische geluid weer te horen.
Fotoalbum:
Reacties zijn gesloten.