Trots op Twintig jaar Tielse Boekenlegger

Het zijn vrijwilligers van het eerste uur, de oprichters van de tweede handsboekenwinkel waarvan de opbrengst naar een kindertehuis in Tanzania gaat. In de loop der jaren is er al zo’n drie ton verzameld voor dit zo goede doel. Ze vieren nu een jubileum. Wilma van Barschot, Cora Schiltmans en Seya van de Berg kijken terug op de afgelopen 20 jaar.

Wilma is de initiatiefneemster. “Mijn zus Marga begon in 1995 een project voor straatkinderen in Tanzania. Ik had veel boeken en besloot die te verkopen, de opbrengst ging naar mijn zus. De boekenverkoop ging prima en toen ik met de VUT ging kon ik er meer tijd in steken en het uitbreiden.” Gemeente Tiel bracht haar in contact met Seija, die ging ongeveer tegelijkertijd met de VUT, beide dames worden deze maand 81, ze zijn een dag na elkaar jarig. Er was een klik en Cora, toen de buurvrouw van Wilma, sloot zich bij hen aan.

Tanzania
De eerste anderhalf jaar vanuit de woning van Wilma in Kerk Avezaath en daarna tot 2012 in een echte winkel aan de Tolhuisstraat in Tiel en daarna in de Vleesstraat, waar ze nu nog gevestigd zijn. “We betalen gewoon huur en gas, elektra en water en toch hebben we al meer dan drie ton aan Tanzania kunnen schenken”, vertelt Cora. “Dat bewijst wel dat het heel goed loopt. Wij zijn er heel trots op dat het nog bestaat en dat het zo goed draait.”

Vrijwilligers
De winkel wordt volledig gerund door vrijwilligers, zo’n 25 personen. “Het is een aardig vast bestand. En er is altijd wel wat te doen in de winkel. Soms is het stil, dan gaan we opruimen en dozen boeken uitpakken enzovoorts.” Cora, de jongste van de drie oprichters, ze wordt deze maand 80 en werkt nog actief mee in de boekenwinkel. “Van de week heb ik nog verrassingspakketten ingepakt. Dat is onze jubileum-actie, de mensen weten dan thuis pas wat ze gekocht hebben. We hebben ook de hele maand oktober 20% jubileumkorting.”

Boekenmarkten
Seija vertelt verbaasd te zijn dat er nog altijd zoveel mensen boeken komen brengen. “Het aanbod blijft gelukkig doorstromen. De verkoop via internet neemt toe. En we verkopen ook heel goed op boekenmarkten.” De Tielse winkel staat zelfs jaarlijks op de Deventer Boekenmarkt, de grootste van Europa. “Het valt me op dat er steeds meer jongeren tweedehands boeken kopen, in Deventer waren écht veel jongeren aan onze kraam en ook in de winkel zien we ze vaker. Wij dragen eraan bij dat jongeren lezen.”

In de zon zitten
Seija en Wilma doen het tegenwoordig wat rustiger aan. “We hadden alle drie onze eigen kracht, Wilma houdt echt van boeken, Cora is geweldig in contact met de klanten en ik zocht altijd de waarde van een boek op, alleen van de duurdere boeken hoor.” De dames maakten van alles mee in die 20 jaar. “We hielden boekenmarkten in Zennewijnen, wel 10 dagen achter elkaar, we waren daarna afgemat, maar soms leverde het echt 7.000 euro op!” Er ging van alles door hun handen. “Een keer ontvingen wij twee hele dikke bijbels met een slot, ik belde trots met een antiekwinkel, die vertelde mij dat ik beter buiten in de zon kon gaan zitten!” Cora was wel bang toen de e-reader op de markt kwam. “Maar dat was niet terecht, totaal geen last van gehad en de verkoop neemt nog altijd alleen maar toe.”

Jubileum
Donderdag 10 oktober was er een kleine party in het Inloophuis met een terugblijk op 20 jaar door voorzitter Arjen van Rij en penningmeester Hans Oosterman. voor de vrijwilligers, Wilma, Cora en Sija waren natuurlijk ook van de partij. Het kindertehuis draait inmiddels alweer geruime tijd onder de stichting Upendo Daima, bestuurslid Jan van Bergen van de stichting vierde het 20-jarig jubileum mee en nam een cheque 10.000,= euro mee naar huis. Na het officiële deel was er een Vietnamese maaltijd.

Inclusief deze gift is er de laatste 20 jaar 307.000€ gedoneerd aan Upendo Daima

De Boekenlegger ontving nog een z.g. Certificate of Appreciation van Upendo Daima Tanzania.

Het certificaat hangt inmiddels in de winkel in de Vleesstraat.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights