Leefbaarheid

Door Huub van Heiningen op zaterdag 4 juli 2015, geplaatst in Politiek.

Je zult maar als gemeentebestuur je uiterste best doen en veel geld uitgeven om “beter gesitueerden” binnen te halen en dan in Elsevier van 27 juni moeten lezen dat je gemeente op de 385e  plaats komt als beoordeeld wordt in welk van de 393 gemeenten wonen het plezierigst is. Naar. Ook al omdat Elsevier het blad is dat vooral gelezen wordt door de volksgroepen waarvoor je nu juist (al dan niet terecht) als gemeente je netten hebt uitgezet. Leuk is anders.

De eerste conclusie zou kunnen zijn dat er nog een wereld te winnen is en veel gebeuren moet om Tiel aantrekkelijker te worden. Waaraan hard gewerkt wordt.

Maar een tweede conclusie zou ook kunnen zijn dat er bij dit soort onderzoeken een korreltje zout past. Een conclusie die bij mij de overhand kreeg nadat ik de deelrapporten gezien heb, die op de site van Elsevier te vinden zijn. De hoeveelheid werk die ervoor verzet is is indrukwekkend. Maar zit er geen cumulerend effect in ? Indicatoren als “samenstelling van de bevolking” en “harmonisch leefklimaat” lijken elkaar immers te versterken.

Een groot aantal indicatoren is ontleend aan de objectieve gegevens van het CBS.  Maar andere indicatoren, en niet de minst zwaarwegenden, zijn verzameld via “respondenten”. Wie waren dat, met ze hoevelen waren ze en welke vragen zijn hen schriftelijk of telefonisch voorgelegd ?

Mij is niks gevraagd. Als dat wèl het geval zou zijn geweest zou mijn oordeel in elk geval positief zijn over de zorg in Tiel – iets waarover ik uit persoonlijke ervaring meepraten kan. Indicatoren waarop mijn visie negatief zou zijn geweest geef ik in dit verband niet prijs. De vraag is zelfs of die er wel bij stonden.

Comments
Loading...