Kijk eens in de buurt, over De Zakengids en betrokkenheid van inwoners

In Ophemert en Varik doet De Zakengids haar slogan ‘altijd in de buurt’ geen eer aan. De Zakengids wordt er niet bezorgd. Jammer vind ik en met mij veel inwoners van de beide dorpen. Want Ophemert, Varik en ook Heesselt zijn vooral meer op Tiel georiënteerd dan op Geldermalsen . De omwoners van deze dorpen moeten het doen met het weekblad West Betuwe en Het Contact. Overigens best lezenswaardige gratis kranten. Maar veel nieuws heeft betrekking op plaatsen waar je vanuit het oostelijk puntje van West Betuwe zelden komt. Alle huis-aan-huis bladen hebben gemeen dat ze zeer slecht bezorgd worden. Wanneer de voorspellingen uitkomen dat onze economie een flinke stap terug gaat doen en de werkloosheid flink zal stijgen, komt het bezorgen van kranten wellicht wat meer in trek. Een mogelijk lichtpuntje binnen een somber toekomstbeeld voor alle papieren nieuwsmedia.

Maar even terug naar De Zakengids. Je kunt de krant, als je hem niet in de bus krijgt, digitaal doorbladeren. Maar daar komt als regel weinig van. Afgelopen week was mijn buurvrouw zo aardig om voor ons een krant uit Tiel mee te brengen. Jammer, vond ik, dat de bijdrage van Marjon de Lange over het paradijsje aan de Waal van Kasper Heineke in Ophemert de inwoners van Ophemert onthouden wordt.

Zelf mis ik de columns van mijn goede kennis, Jan Beijer, ‘Spot op de Betuwe’ zeer. Het zijn taalkundige juweeltjes, wanneer ik ze zie, ben ik altijd weer benieuwd met welke woordspeling op de inhoud van de column hij zijn bijdrage besluit. Soms is het wel te voorspellen, maar je moet er toch maar opkomen. Vaak slaat hij in zijn stukjes de spijker op de kop.

In zijn laatstverschenen column een opzienbarend verhaal over de aanleg van het glasvezelnetwerk in Tiel. Dat netwerk blijkt er volgens een man die Jan op een verjaardagspartijtje ontmoette al te liggen. Dat zou toch van de dolle zijn! Heel Tiel onnodig overhoop halen? Zelf weiger ik het vooralsnog te geloven. De column van Jan zal zeker aanleiding zijn voor vragen vanuit de raad of een artikel 44 brief van een van de fracties.

In het vervolg van het stukje over het snelle netwerk van Jan viel mij nog het volgende citaat op: “Waarom hebben we hier als burgers niets over te zeggen? Waarom wordt er over ons beslist? De abonnementen voor internet en bellen zullen wel weer duurder worden. De rekening gaat net zoals bij de Avri toch weer op de een of andere manier naar de burger.”

Jan slaat de spijker op de kop. Inspraak van de bevolking is in Tiel een onderontwikkeld terrein. Regelmatig zijn er inspraakavonden voor omwonenden wanneer er in hun directe woonomgeving iets veranderd. Prima en lovenswaardig is dat, buurtbewoners hebben vaak goede ideeën en onverwachte kennis van zaken. Met wat aanpassingen kun je daardoor een plan beter of goedkoper maken en meer laten aansluiten op de wensen van de buurt. Maar zorg wel dat mensen de gevolgen van de aanpassingen overzien. Zo vind ik het resultaat van de herinrichting van de Konijnenwal en het laatste stuk van de Grotebrugse Grintweg, waar bewoners een grote rol hadden in de inrichting eerder een verslechtering dan een verbetering en een stuk gevaarlijker voor het verkeer.

Een heel ander voorbeeld vind ik het plan om de Binnenstad voor meerdere miljoenen autoluw te maken. Een aantal inwoners van de betreffende straten, waaronder een viertal raadsleden en een wethouder van eenzelfde partij, willen dat kennelijk graag. Het gevolg is wel dat ieder adres in de gemeente gespreid in de tijd zo’n 200 euro moet bijdragen. Voor dat geld kun je veel andere dingen doen of straks de gemeentelijke belastingen minder verhogen. Het zou goed zijn wanneer de gemeente eens ging buurten bij West Betuwe. Daar vraagt het gemeentebestuur de inwoners suggesties aan te dragen voor bezuinigen in het algemeen en in het sociale domein. De manier waarop dat gebeurt, is sympathiek en zal voorkomen dat enkele activistische, dominante en welbespraakte personen bij inspraakmomenten de dienst uitmaken en de uitkomst bepalen. De methode van West-Betuwe zorgt voor begrip en draagvlak wanneer de pijn komt en daarnaast voor wellicht , verrassende ideeën.

Comments
Loading...