Bedrijventerreinen

Door Huub van Heiningen op donderdag 2 juli 2015, geplaatst in Openbare ruimte, Politiek.

Er is in de provincie Gelderland nog altijd een groot overschot aan industrieterreinen en dat kan de gemeenschap veel geld gaan kosten. Daarom zou het provinciaal bestuur nog wat meer moeten gebruik maken van zijn bevoegdheid om gemeenten en regio’s te dwingen de prognoses wat bij te stellen. Tot die conclusie komt de Rekenkamer voor Gelderland en Overijssel in het zojuist verschenen rapport “Van wens naar werkelijkheid; de regisseur aan zet”.

Becijferd wordt dat in de periode 2009-2014 in Gelderland gemiddeld 52 hectare per jaar aan industrieterreinen werd uitgegeven. Er is nu 1248 hectare beschikbaar. Dat betekent dat er nog voor 24 jaar industrieterrein is als het groeitempot gelijk blijft aan de laatste vijf jaar. Herstelt de economie zich en bereiken de uitgiften het gemiddelde van de periode vanaf 1982 (102 ha per jaar) dan heeft de provincie nog voldoende industrieterrein voor de komende 112 jaar.

“De provincie vult haar regierol actief in. Alle regio’s hebben een Regionaal Programma Bedrijventerreinen (RPB) waarmee de afstemming tussen gemeenten is geborgd. Aan de hand van deze programma’s stuurt en bewaakt de provincie het regionale bedrijventerreinenbeleid. De provincie houdt de vinger aan de pols door het monitoren van de voortgang en jaarlijks bestuurlijk overleg. Ook faciliteert de provincie de regio’s met actuele vraagprognoses. Wel constateren we dat de provincie vooralsnog terughoudend is met het laten bijstellen van de vraagprognoses door de regio’s”.

De provincie Gelderland stond toe dat er in de zes regio’s meer bedrijfsterreinen ontwikkeld werden dan nodig is. De provincie Overijssel heeft dat niet gedaan.

Er blijkt een groot verschil te zijn in de ontwikkelingen per regio. De regio Arnhem-Nijmegen heeft bijna 400 ha industrieterrein in de aanbieding terwijl in de afgelopen tijd slechts 6,8 ha per jaar werd verkocht. Geconcludeerd wordt dat alle regio’s met uitzondering van het Rivierengebied op basis van de al enkele jaren oude prognoses van het ministerie, een overaanbod hebben. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat het scenario van de rijksoverheid vanaf 2025 een dalende trend laat zien.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights