Nieuws uit Tiel, editie 30 december 2022

Maatschappelijke organisaties verliezen onderkomen door woningbouw op veilingterrein

Papesteeg hallen

De stichting Vrienden van Suriname, de Tielse decor bouwgroep en het Fruitcorso verliezen hun werk- en of opslagplaats wanneer de werkzaamheden voor de nieuwe woonwijk op het veilingterrein beginnen. Al enige tijd zoeken de drie organisaties, naarstig naar een geschikte plek elders voor hun activiteiten. Tijdens de laatste raadsvergadering riep Kamiel Gulikers (PvdA) raadsleden en alle inwoners op om uit te kijken naar een geschikte ruimte voor de drie organisaties.

Hoewel doel en gebruik van de ruimte heel verschillend is, zijn het alle drie maatschappelijke organisaties die belangrijk zijn voor Tiel en de regio.

“Vrienden van Surname”
4-Stromenland
Decorbouw Papesteeg

De vrijwillige bouwers en schilders van de decor bouwgroep Tiel bouwen decors voor verschillende culturele verenigingen in en rondom Tiel. De groep levert een onmisbare bijdrage aan menige uitvoering van toneel, musical en andere evenementen door het maken van decorstukken. Het corso kan niet zonder een ruime opslagplaats voor de vele spullen die jaarlijks voor het corso nodig zijn en de Vrienden van Suriname zijn langzamerhand in heel Nederland bekend door het sturen van de talrijke spullen die hier afgedankt worden maar voor het straatarme Suriname, het land waar Nederland innig mee verbonden was en is, van onschatbare waarde zijn.

Kleurrijke ontmoetingsplek op Hoogeinde

Komend jaar komt op het Hoogeinde een kleurrijke ontmoetingsplek met een prachtige tapijt van gekleurde glasmozaïeken. ‘Versteend fruit’ zoals het kunstwerk heet, krijgt een plek op het Hoogeinde voor het vroegere postkantoor. Het is een eerbetoon aan de vele honderden inwoners van het rivierengebied, die zich ieder jaar inzetten voor het fruitcorso. De grote mozaïekplaten, waarmee het kunstwerk is opgebouwd, bevatten details van de corsowagens. Het kunstwerk heeft een oppervlakte van 90 m2 en het krijgt door de inwendige verlichting ’s avonds een sprookjesachtige aanblik. Daarmee krijgt het corso dat prijkt op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid een tweede blijvende plek in het Tielse centrum.

Meer informatie over dit en andere projecten om Tiel en de regio aantrekkelijker te maken vindt u op de site hart voor Tiel, de sociale en artistieke poot van ondernemersvereniging Hart van Tiel: https://www.hartvoortiel.nl/

zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/12/kunstwerk-beestenbende-hoogeinde-tiel-tijdelijk-terug-nieuw-plan-zomer-2019-gereed/

Subsidie voor reddingsbrigade

Vanaf 2022 krijgt de reddingsbrigade jaarlijks een subsidie van 2500 euro van de gemeente. De subsidie is niet alleen bedoeld als een financieel steuntje in de rug. De brigade moet daarvoor ook in actie komen bij evenementen op of bij het water binnen de gemeente om de veiligheid te waarborgen en zo nodig reddingsacties uit voeren.

Raadsleden boos over reclame borden langs de openbare weg

Passewaaij
Westroijensestraat

Om aandacht te vragen voor een uitverkoopactie of opening, plaatsen ondernemers op diverse strategische plaatsen in Tiel borden in de openbare ruimte. Dat mag in Tiel niet zonder toestemming van de gemeente. Bepaalde locaties zijn daarvoor aangewezen. Politieke partijen die dat ook deden bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022 kregen eerder een berisping van het college en zijn daarom extra alert op overtredingen door anderen geworden. Avri greep naar aanleiding van verzoeken van raadsleden niet direct in met het verwijderen van de borden en ook het aanspreken van het winkelpersoneel had geen effect. Daarom werd de kwestie aangekaart in de gemeenteraad.

 

Tielse bankjes nodigen uit voor goed gesprek

Op drie bankjes in Tiel zijn bordjes aangebracht om aandacht te vragen voor de landelijke campagne ‘Ik zie je’ van 113 Zelfmoordpreventie. Namens de gemeenteraad bevestigden raadsleden Martin Koning, Ilze van Roozendaal en Tjakko van Eijnatten de eerste plaquette op een bankje bij het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT). Dit deden zij onder toeziend oog van wethouder Carla Kreuk en Martijn Leeflang, directeur van het ECT.

In november diende de Tielse gemeenteraad een motie in bij het college. Daarin vroeg de gemeenteraad om mee te doen aan de landelijke campagne ‘Ik zie je’. “Iedereen kan te maken krijgen met (gedachten aan) zelfdoding, direct of indirect. De campagne helpt om het gesprek over zelfdoding aan te gaan en het zichtbaar te maken.”

Taboe doorbreken

Praten over zelfdoding is nog steeds een taboe. Terwijl een eerlijk gesprek juist kan helpen. Wethouder Carla Kreuk: “We helpen graag het taboe te doorbreken door dit onderwerp bespreekbaar te maken. We hopen dat inwoners tijd voor elkaar maken, om elkaar echt te zien. Een gesprek kan het begin zijn van een oplossing.”

Deel uw zorgen

In Nederland verliezen we ieder jaar meer dan 1900 mensen aan zelfdoding. “Maakt u zich zorgen om iemand of heeft u zelf hulp nodig? U bent niet de enige. Praat erover met iemand in uw omgeving. Of maak een afspraak met uw huisarts. Uw zorgen uitspreken kan enorm opluchten,” raadt Martijn Leeflang aan. Inwoners die liever anoniem willen praten, kunnen bellen naar 0800-0113 of chatten via www.113.nl.

1k Z1e J3

Door heel Nederland staan nu bankjes, die ruimte bieden voor een goed gesprek. De bankjes zijn te herkennen aan de plaque met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’, het 1K Z1E J3-logo en een QR-code. De bankjes zijn een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat.

Praten over zelfdoding is spannend, maar hoeft niet moeilijk te zijn. 1k Z1e J3 helpt u daar graag bij. Op www.113.nl kunt u gratis een online training volgen.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.