Ontwikkeling Veilingterrein Tiel op schema

Het gaat voorspoedig met de ontwikkeling van het veilingterrein, de nieuwbouw van het beroepscollege van het Lingecollege en de nieuwe woonbuurt op het huidige terrein van het onderwijsterrein aan de Teisterbantlaan. Subsidies zijn binnen en er ligt nu een schetsontwerp. Omwonenden staan welwillend tegenover de plannen om dit centraal gelegen lelijke stukje van Tiel aan te pakken. De gemeenteraad toonde zich al eerder enthousiast.

In een update praatten de projectleider Patric Geering en de wethouders Melissen en Brink de pers bij over de voortgang van de laatste maanden en de planning voor de komende jaren.

Belangrijk is dat het kostbare plan haalbaar is. Melissen: “Van de provincie en het rijk krijgen we in totaal 5,7 miljoen subsidie. Ik schat dat de gemeente er uit eigen portemonnee ook vijf miljoen moet bijleggen. Daar komt nog 3,3 miljoen bij voor de rotonde. Dat kunnen we als gemeente dragen. Het nieuwe onderwijsgebouw gaat ongeveer evenveel kosten als het renoveren en bij de tijd brengen van het bestaande gebouw.” Wethouder Brink: In februari moet de gemeenteraad het officiële fiat geven om verder te gaan. Ik verwacht daar geen problemen. De raad heeft al eerder uitgesproken achter de plannen te staan en ook de omwonenden van het veilingterrein verwelkomen het plan.

Wat is er de afgelopen maanden gebeurd?

De afgelopen maanden is de gebiedsvisie uitgewerkt naar een schetsontwerp. Dat globale ontwerp moet de architect verder uitwerken en detailleren. Maar de hoofdlijnen staan vast. Ondertussen is de gemeente eigenaar van bijna alle grond. Met ProRail is afgesproken dat de gemeente een strook grond aan de spoorzijde kan en gaat kopen. Details moeten nog geregeld worden. Ook met enkele eigenaren van de zes huizen die moeten wijken voor de grote rotonde op de aansluiting Teisterbantlaan – Papesteeg moet nog overeenstemming bereikt worden.

Veilingterrein

Vast staat dat de kantoorgebouwen van de veiling en het Metawagebouw blijven staan. In het gebouw van de Metawa komen waarschijnlijk appartementen. Voor het veilingkantoor wordt gedacht aan commerciële doeleinden en ontmoeting. Zo zou de veilingzaal, waar de originele veilingklok nog hangt zich goed lenen voor een horeca- en ontmoetingsruimte. Ook (delen van) de veilinghal worden ingepast. Daardoor en door het behoud van de kantoorgebouwen blijft er veel van vroeger bewaard.

In totaal komen er op het veilingterrein ongeveer 325 koop- en huurwoningen. De voorlopige verdeling is: 146 appartementen, 127 eengezinswoningen, vijftien drie- onder een kap woningen, 30 twee onder een kap woningen en zes vrijstaande woningen. Daarvan krijgen er ruim honderd een sociale huurbestemming. Het merendeel daarvan bestaat uit appartementen. Die worden gebouwd aan de Spoorstraat aan de westelijke kant van het terrein. De hoogte zal daarbij vanaf de Papesteeg gezien oplopen van vier naar zes bouwlagen aan de spoorzijde. De overige ongeveer 220 woningen komen allemaal te koop.

Rotonde en onderwijsgebouw

De geplande forse rotonde krijgt een gescheiden fietsstrook. De nieuwbouw van het beroepscollege moet een ‘iconisch’ gebouw worden. Het moet passen bij de industriële sfeer van het veilingterrein en krijgt maximaal vier bouwlagen. De Teisterbantlaan wordt aangepast en krijgt een vrij liggend fietspad met een directe aansluiting naar het schoolgebouw. Dat is ook een verbetering voor het huidige fietsverkeer. De onlangs aangelegde fietspaden zijn erg smal.

Fietstunnel blijft nog even wens

Een nieuwe fietstunnel die Tiel Noord met het centrum moet verbinden blijft op de wensenlijst staan. Concrete plannen zijn er nog niet. Prorail heeft nu vage plannen om bij het station in plaats van de huidige oversteek over de rails een voetgangerstunnel naar de sporen te maken. Dat is een goed moment om de fietstunnel die meer westelijk zou moeten komen aan te kaarten. De huidige inrit aan de Papesteeg voor de ondernemers van de vrije markt blijft op voorstel van omwonenden om veiligheidsredenen slechts in gebruik voor voetgangers en fietsers.

Woonbuurt Teisterbantlaan

Het nu gepresenteerde schetsontwerp wijkt af van een eerdere presentatie. Er zijn nu twee grote woonblokken gepland in plaats van de vijf die eerder op de tekentafel verschenen. Het aantal woningen is uitgebreid van 80 naar 90 en dat worden allemaal grondgebonden woningen. Iedere woning krijgt een parkeerplek op eigen terrein. Tussen de Mavo en de nieuwe woonbuurt komt een groene overgangsstrook. Voor alle onderdelen van het plan geldt dat er veel groen aangeplant wordt met aangename plekken in de zon en schaduw.

 

Planning

Omwonenden van de projecten hebben deze week een samenvatting van de stedebouwkundige plannen in de vorm van een zogenaamde praatplaat ontvangen. Die praatplaten kunt u vinden op de site van de gemeente.  De volgende stap is nu om met omwonenden, belanghebbenden en geïnteresseerden voor een woning in gesprek te gaan over het plan. Daarvoor worden een drietal online bijeenkomsten georganiseerd. Op 17 februari is er een online bijeenkomst voor omwonenden en op 22 februari voor ieder ander die belangstelling heeft voor het plan of om bijvoorbeeld een huis te kopen.

Op 23 februari is het woord aan de gemeenteraad om te beslissen over doorgaan en daarvoor het benodigde geld beschikbaar te stellen. Direct daarna kan gestart worden met de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen. Daarvoor moeten diverse aspecten onderzocht worden. Bekend is dat een klein deel van het terrein vervuild is. Dat zal gedeeltelijk gesaneerd worden. Ook moet een architecten bureau geselecteerd worden. De architect moet het plan tot in detail uitwerken. Wethouder Brink verwacht dat eind 2024 de eerste schop voor de bouw de grond in kan. Een nog te kiezen projectontwikkelaar zal de bouw uitvoeren. De totale bouwtijd zal vijf jaar vergen. Dat komt omdat pas met de woningen van het Teisterbantlaan project begonnen kan worden als het nieuwe schoolgebouw klaar is, het oude gebouw gesloopt en de grond bouwrijp is gemaakt.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights