Marry waarschuwt fietsers in Tiel!

En dat zouden meer mensen kunnen doen

Drie jaar geleden trof Marry Veldhuizen bij toeval een artikel aan over fietsverlichting in de Kampioen, het blad van de ANWB. Zij riepen lezers op om de markering: “zet je licht aan” aan te brengen op strategisch gekozen punten met als doel zoveel mogelijk fietsers aan te sporen hun licht aan te doen!

Marry Veldhuizen bestelt nu al drie jaar een pakket bij de ANWB met een sjabloon en spuitkrijt, het wordt gratis verstrekt. Dit jaar bracht ze de waarschuwing aan bij de fietsenstalling van station Passewaay, bij het paadje dat omhoog gaat bij hetzelfde station en meerdere plaatsen op het Ontariumpad.

Kinderen
“Ik erger me er echt aan dat er vooral zoveel jongeren in de schemering of in het donker rijden zonder licht op hun fiets.” Vertelt Marry. “Toen onze kinderen nog klein waren heb ik het er echt ingestampt altijd hun licht aan te zetten, om gezien te worden. Je bent er in het donker helemaal niet op bedacht at er een tegenligger komt als er geen licht aan is, je schrikt er dan toch van.”

ANWB
De ANWB is ervan overtuigd dat veel meer fietsers hun licht aan doen als de tekst “Zet je licht aan”, op het fietspad staat. Het universele sjabloon daarvoor wordt een ‘tag’ genoemd. Volgens een artikel uit de Kampioen zet een derde van de fietsers in ons land de fietsverlichting niet aan terwijl ze wel licht op de fiets hebben. Om ze over te halen hebben ze de tag bedacht. Die speelt in op het onbewuste brein en mensen volgen dan het advies.

Spuit mee
De ANWB deelt jaarlijks de tag-paketten gratis uit. Ze zijn er voor iedereen. De opdracht is een tag te zetten op een recht stuk fietspad, bij de fietsenstalling van bijvoorbeeld de sportvereniging of bij een kruispunt. Op deze manier moet fietsen veiliger worden. Of het echt helpt weet Marry niet. “Ik fiets zelf niet zo vaak maar schrik tijdens het wandelen nog wel eens in het donker. Ik hoop gewoon dat het helpt en ga er gewoon mee door. Als je je aanmeldt heb je twee dagen later het pakketje van de ANWB al in huis, de busje gele spuitkrijt is milieuvriendelijk. Volgend jaar doe ik er zeker weer aan mee.”

Volgens de ANWB zijn er vorig jaar 120.000 tags gezet in heel Nederland. In Tiel staan er zowiezo een aantal van de hand van Marry, laten we hopen dat velen haar voorbeeld zullen volgen en dat vele fietsers zich bewust worden van de waarschuwing!

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights