Kennismaken met de museum conservator van Tiel

Volgens de definitie is een conservator van een museum bezig met de opbouw en instandhouding van een museumcollectie en de catalogisatie daarvan. In ‘de volksmond’ organiseert een conservator tentoonstellingen, zowel vaste als tijdelijke. Maar in een klein museum zoals dat van Tiel houdt deze functie veel meer in. Graag laten we u kennismaken met Lisette le Blanc, conservator van het Flipje & Streekmuseum.

Ze werkt slechts één dag in de week in Tiel. “Het is maar een klein maar waardevol museum met prachtige collecties, Tiel en omgeving heeft een rijke geschiedenis, al vanaf de Romeinse tijd. En wat dacht je van al die fabrieken die hier geweest zijn, met prachtige collecties, allemaal met een verhaal”, zegt Lisette. Ze werkt in Tiel vanaf 1 januari 2016, ze is de opvolgster van Peter Schipper. “Op de functie van conservator is toen bezuinigd, dat is wel jammer, ik zou meer willen doen voor het museum en voor Tiel.” Maar ze verveelt zich beslist niet. “De andere dagen werk ik in mijn eigen bedrijf, vanaf 2011 al.” Haar onderneming, Elysium Cultuur Producten, heeft niets met het wellness-oord in Bleiswijk te maken. “Elysium betekent paradijs, een mythische plaats. Vanuit Elysium geeft Lisette veel lezingen, maakt excursies, bezoekt musea en geeft cursussen. Dat allemaal in zowel binnen- als buitenland. 

Italië
Lisette heeft een ruime ervaring. Ze werkt ruim 35 jaar in de museale wereld. Ze studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit in Utrecht. Ze had geluk met haar afstudeeropdracht in Italië, aan het Kunsthistorisch Instituut in Florence. “Ik ga nog altijd graag naar Italië, niet alleen voor mezelf, ik organiseer ook groeps-reizen naar Florence. Zoals de themareis ‘Renaissance’ eens in de twee of drie jaar. Ik doe de hele organisatie van de reis en geef dan ook rondleidingen. Omdat ik er gewoond heb weet ik dingen die toeristen anders niet zo gauw zien.” Terug in Nederland werkte ze eerst een galerie voor hedendaagse kunst. “Een vriend tipte mij dat in Wijk bij Duurstede het archeologisch museum gesloten was. “Is dat niks voor jou?” vroeg hij. ” Ze nam contact op het het museumbestuur. “Dat was een groepje notabelen van Wijk bij Duurstede. Zij zagen het gelukkig wel zitten en zo heb ik daar het museum opnieuw opgezet.” Vanaf 1985 tot en met 2011 was ze directeur / conservator van Museum Dorestad. “Ik zette een educatief programma op en een team van vrijwilligers. Maar ook het tentoonstellingsbeleid en ik zorgde ervoor dat het museum meer publieksgericht werd.”


Vrijwilligerswerk

Werken als conservator is niet het enige wat ze al die jaren deed, vanuit haar beroep was ze onder andere ook docente kunstgeschiedenis en nam plaats in een monumentencommissie en in de jury van Lekart in Culemborg. Daarnaast had ze nog tijd voor divers vrijwilligerswerk en een heel aantal bestuursfuncties. Niet alleen vanwege haar vakgebied. Ze is sociaal bewogen en organiseerde ook vakantieweken voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en begeleidde politieke vluchtelingen en statushouders als vrijwilliger voor vluchtelingwerk. “Ik doe al vrijwilligerswerk vanaf de middelbare school, vaak met een maatschappelijk doel, in mijn studietijd heb ik nog huisjes opgeknapt in een dorpje bij Bologna, met cement en stenen, ik zou dat nu niet meer kunnen, denk ik!”

Collectie

Ze voelt zich thuis in Tiel. Toen ze in 2016 hier terecht kwam had het iets bekends. “Wijk bij Duurstede heette vroeger Dorestad en het is platgebrand door de Vikingen. Veel kooplieden vertrokken toen naar Tiel. Namen die ik uit Dorestad kende kwam ik ook weer in de historie van Tiel tegen. Het voelde als een opvolgend hoofdstuk in mijn carriére. Tiel vormt zo een mooi geheel met Wijk bij Duurstede.” In Tiel is ze natuurlijk verantwoordelijk voor de permanente tentoonstelling en stelt Lisette verder nog één wisselende tentoonstelling per jaar samen. Verder behoort tot haar dagelijks werk het behoud en beheer van de collectie maar ook het instant houden daarvan. Ze werft voorwerpen voor de collectie en is actief bezig met de inhoud ervan en natuurlijk ook kennisoverdracht.

Ze neemt nieuwe objecten in ontvangst voor beoordeling en registratie. “Dat was al erg goed op orde in Tiel toen ik hier kwam, ik kwam in een gespreid bedje, dankzij twee geweldige vrijwilligers, Ine en Annie en natuurlijk Peter die alles goed achtergelaten had.”

Corona
Natuurlijk gooide de corona-crisis ook voor haar roet in het eten. “We hebben een heel grote voorraad van de collectie in ons depot. Ik wilde een “museum-aan-huis” daarmee beginnen. In een vitrine bij verzorgingshuizen, steeds wisselend, met lezingen erbij. Ik was daar al mee begonnen maar het ligt nu stil. Wel jammer want het was leuk de herkenning bij ouderen en dementerenden te zien. Voor mij was het ook een mooie combinatie van mijn werk en wat ik belangrijk vind. Vergeet vooral niet dat een museum ook een belangrijke maatschappelijke functie heeft.”

Droom

9 september 2020 Het aanbieden van 2 schilderijen waarop Jan Willem Boellaard (1830 – 1923), militair en zijn vrouw Eliza Eleonare de Vogel.

Haar droom voor het museum is meer exposities per jaar. “Het depot ligt echt vol met een voorraad prachtige schilderijen.”

3 december 2019
Overleg over Joods Erfgoed Tiel in het Flipje een Streekmuseum.

Ze is terecht trots op wat ze in de loop der jaren voor elkaar gekregen heeft met betrekking tot het Joods erfgoed van Tiel. “Samen met Pierre van der Schaaf, Ben Manassen, Emile Smit, Wim Veerman en Peter Schipper hebben we het ‘JOT’ opgericht, dat stond voor Joods Overleg Tiel. Recent hebben we de naam veranderd in ‘JET’ Joods Erfgoed Tiel. We zijn actief bezig met de restauratie van Tiels Joods Erfgoed. Onze collectie is klein maar beslist waardevol en het is ook belangrijk om er aandacht aan te schenken.” Ze is blij met de samenwerking met de heren. “Samen ben je sterk, we kunnen nog zoveel betekenen als we overleggen en samenkomen.” Als conservator was het Lisette’s taak om sponsoren te zoeken voor de uitvoer van de restauratie. Recent nog is een gerestaureerde rimoniem aan de collectie toegevoegd.

 

foto serie:

15 januari 2019 Op initiatief van zilversmid Sharon Manassen en haar oom Ben Manassen alsmede museumconservator Lisette le Blanc zal dan een start worden gemaakt met het opknappen van het ‘Joodse Zilver’
30 september 2020
Sil van Doornmalen, adviseur digitale ontwikkeling, en Nico Hoevenaars, medewerker collectie beheer en beide van RAR Regionaal Archief Rivierenland nemen 3 st 16 mm films in ontvangst bij het Flipje en Streekmuseum. Lisette le Blanc heeft deze eerder ontvangen van een schenker.

Meer lezen over Lisette en het museum – zie ook:
www.lisetteleblanc.nl

 

 

 

 

 

 

 

Linken naar eerdere museum items:

Aanwinst schilderijen:  https://detielenaar.nl/nieuws/2020/09/prachtige-aanwinst-voor-stijlkamer-museum-tiel/

Joods erfgoed compleet:  https://detielenaar.nl/nieuws/2020/09/joods-erfgoed-in-tiels-museum-weer-compleet/

Toramantel: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/07/authentieke-toramantel-gerestaureerd-in-tiel/

 

Reacties zijn gesloten.