Thomasvaer en Pieternel na bijna 40 jaar weer even samen

Peet Campagne, Peter Mulder, Martin Wildemans en Jan Beijer. Foto Jan Bouwhuis

 

Tekst: Jan Beijer

Een korpschef van politie en een theaterdirecteur die als Thomasvaer en Pieternel het reilen en zeilen van de gemeente op de hak nemen, zou dat nog kunnen in 2020? In 1982 wel. Toen beleefde de Agnietenhof de primeur van het nieuwjaarscabaret met politiebaas Martin Wildemans en theaterdirecteur Peter Mulder in de hoofdrollen. De schouwburg puilde uit toen ze daar op 1 januari van dat jaar optraden. Onlangs troffen ze elkaar weer voor een bescheiden reünie in Tiel, samen met regisseur Peet Campagne en tekstschrijver Jan Beijer.

Bijna veertig jaar geleden zat het viertal ook bij elkaar in de schouwburg. Ze vonden dat er maar eens een eind moest komen aan de tamme nieuwjaarsbijeenkomsten in Tiel, waar eindeloos handjes werden geschud en verder weinig gebeurde. Het moest humoristisch, kritisch en vooral spraakmakend worden. En dat werd het met Thomasvaer en Pieternel.

1ste optreden 1982

Dat twee Tielse bobo’s in belangrijke posities in een koddige uitmonstering zelf het toneel op gingen, was op zichzelf al spraakmakend. Wildemans met een hoed en een kostuum dat sprekende gelijkenis vertoonde met het galatenue van Michiel de Ruyter en Mulder gehuld in een zwierige fluwelen jurk met brokaat en met een rood stift pruimenmondje. Met de pittige teksten op rijm van Jan Beijer, destijds in gemeentedienst als voorlichter, gaven ze vooral de gemeentebestuurders er flink van langs. De circa 800 bezoekers genoten, de nieuwe opzet was ruimschoots geslaagd. Ze deden het nog een jaar. Wildemans nam daarna afscheid als korpschef en Mulder stopte ermee vanwege zijn drukke baan. Jan Beijer zocht nieuwe spelers.

1992 Thomasvaer en Pieternel, Tineke Voorendt en Jan Daalderop met tekstschrijver Jan Beijer.

Het werden Tineke Voorendt en Jan Daalderop (die een keer vervangen werd door Jan Groenhuijzen). Thomasvaer en Pieternel bleven in de nieuwe samenstelling actief tot 1990.

Na zijn Tielse periode ging Martin Wildemans verder in de beveiligingsbranche, waar hij een succesvolle carrière opbouwde. Peter Mulder ruilde de Tielse schouwburg voor die van Amstelveen en werd later zelfstandig actief in de theaterwereld. Jan Beijer haalde zijn pensioen bij de gemeente Tiel als projectdirecteur stadspromotie en woont daar nog steeds. Hij schrijft nog altijd. Peet Campagne die Thomasvaer en Pieternel met raad en daad terzijde stond, stopte met de bekende fotozaak in de Tielse Waterstraat, omdat er na zijn pensionering geen opvolger voorhanden was. Zo ging het viertal elk zijn eigen weg, die tijdens de bijeenkomst in Tiel aan de hand van talloze herinneringen in een gezellige sfeer besproken werd. Ze waren het erover eens dat er destijds veel lef voor nodig was om je als Tielenaar in een vooraanstaande positie zo kwetsbaar bloot te geven. “We zijn blij dat we het gedaan hebben. We kijken er met veel plezier op terug”, aldus de gedeelde conclusie van het viertal.

Presentatie met dankwoord van burgemeester Jaap Pop
Presentatie in het kader van een Hanzedag
Jan Beijer, Martin Wildemans, Peter Mulder en Peet Campagne

Reacties zijn gesloten.