Nieuws van en over de gemeente Tiel en de regio, editie 22 juni 2020

In deze nieuwsbrief aandacht voor het plotselinge verdwijnen van de bioscoop, een stuk van een oude stadsmuur in het parkje bij Zinder, de bezoeken van Emile Roemer en Thierry Baudet, het fruitbelevingspark in Wadenoijen en de werkzaamheden aan het spoor in Geldermalsen.

Tiel verliest bioscoop

Voor Cinema Tiel, voorheen bioscoop Metro, was de sluiting door het coronavirus net een stap te veel. De bioscoop gaat nu we vooralsnog 1,5 meter afstand moeten houden niet meer open. Daarmee komt voorlopig een einde aan de 107 jarige bioscoop geschiedenis van Tiel.

1958 Bouw Luxor bioscoop
1979

De bioscoop in Tiel was onderdeel van Arcaplex, een bioscoopconcern van de gebroeders Rump, die naast Tiel in Spijkenisse een tweede bioscoop exploiteerden. De bioscoop in Spijkenisse onderging in 2018 nog een facelift en een uitbreiding met 3 zalen tot in totaal negen zalen. In november 2019 werd de bioscoop overgenomen door het Belgische Kinepolis, een concern met 110 bioscopen en 4600 medewerkers. De bioscoop in Tiel bleef buiten de deal, veranderde van naam en werd geëxploiteerd door Bert Visser.

6 juni 2005

Arcaplex hield Tiel lang aan het lijntje met het plan om op de plaats van de vroegere bibliotheek een nieuwe moderne bioscoop te bouwen. Dat plan werd vorig jaar definitief afgeblazen en sindsdien is wethouder Ben Brink op zoek naar een ondernemer die het filmavontuur in Tiel wel aandurft. Tiel heeft nu alleen nog het filmhuis in de Agnietenhof, dat wekelijks enkele keren betere films vertoont en voor de crisis goede publiekscijfers haalde. De vroegere metrobioscoop met vier zalen met ieder plaats voor rond de 100 bezoekers was al langer gedateerd en door de nieuwbouwplannen was er al jaren niet meer geïnvesteerd.

Stukje historie in stadsparkje bij Zinder

Bij de bouw van parkeergarage Westluidense Poort en Zinder zijn er vermoedelijk delen van een oude stadsmuur gevonden. Die muurfragmenten zijn in 2014 opgeslagen om wellicht later te gebruiken. Dat gaat nu gebeuren. Het grootste muurfragment wordt nu een afscheiding bij het begin van de vlinder- en belevingstuin die wordt aangelegd in het stadsparkje bij Zinder. Landschapskunstenaar Cor Litjens, die vooral geïnteresseerd is in en werk maakt voor stedelijke landschappen, heeft een ontwerp gemaakt om het historische stuk metselwerk te beschermen tegen beschadiging en om de veiligheid van de bezoekers van het parkje te garanderen. Het ontwerp bestaat uit een omhulsel met reliëf-tekening en tekst. Werkgroep Waardevol Tiel, Historisch Evenement Tiel, de Oudheidkamer, Stichting Jan Nieuwenhuyzen en bakkerij van Ooijen hebben geld bijeengebracht om het geheel mogelijk te maken. Kraanbedrijf Schiltmans draagt in natura bij door geen rekening te sturen voor het hef- en plaatswerk. Ook de gemeente had nog een potje om een bijdrage te leveren. Het geheel benadrukt het historische karakter van Tiel en is een welkom onderdeel van de invulling van het centraal gelegen parkje.

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2019/07/funderingsresten-westluidense-poort-tiel-naar-bolle-kater/

Bestemmingsplanwijziging voor fruitattractiepark De Streeckerij ligt ter inzage

Het is lang rustig geweest rond de ontwikkeling van het fruitbelevingspark in Wadenoijen. Sommige dachten ondertussen al dat het plan een plan zou blijven. Niets is minder waar. De gemeente is de procedure gestart om de bouw van het park mogelijk te maken via een wijziging van het bestemmingsplan. Het college vindt een tijdrovende milieueffectrapportage voor de bouw van het park niet nodig. Er is op het gebied van milieueffecten al voldoende vooronderzoek gedaan tijdens het bestemmingsplanonderzoek. Op 7 juli organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

Ook Aart Blom, de creatieve en actieve eigenaar van De Kerkewaerdt zit niet stil. Volgend jaar hoopt hij met de bouw te beginnen. Dit jaar kunnen de traditionele open kersendagen in de boomgaard helaas geen doorgang vinden. Wel kun je er naast natuurlijk kersen kopen, ze ook zelf plukken en staan er picnicktafels in de boomgaard. Burgemeester Beenakker hoefde zijn jaarlijkse kistje kersen niet te missen. Op 5 juni werd het hem uitgereikt. Op de site van Betuwe Kers vertelt Aart Blom meer over kersen en de Kerkewaerdt. Aart zal zijn kersen ook zonder open kersendagen wel kwijtraken. Zondag 21 juni ging ik er even langs voor een kilootje van de Betuwse lekkernij. Ik schrok van de drukte. Meer dan 100 auto’s stonden bij de boomgaard geparkeerd en zowel bij de drive-in als de permanente verkoopstal was het een drukte van belang.

Emile Roemer in Rivierenland

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten tegen het coronavirus onder leiding van Emile Roemer bracht een werkbezoek aan regio Rivierenland. Voor de bijeenkomst was op de stoep van het stadhuis in Tiel een door FNV georganiseerde korte ontmoeting waarbij door een arbeidsmigrant bokshandschoenen zijn aangeboden. Daarna was er in de raadzaal onder leiding van gastheer burgemeester Hans Beenakker een besloten bijeenkomst. Het gezelschap bezocht in Kesteren ook een bedrijf dat zelf voor de huisvesting van de migranten op het bedrijf zorgt. Daar was alles in orde. Het aanjaagteam adviseerde de regering onder meer dat arbeidsmigranten, voor zover zij geen ‘stel’ vormen een eigen slaapkamer moeten krijgen en dat er tijdens het vervoer van verblijfplaats naar werk de 1,5 meter in acht genomen moet worden.

Baudet in Tiel

Zaterdagmiddag liet Thierry Baudet zijn gezicht een uurtje in Tiel zien. Het bezoek was een onderdeel van een toer waarbij ook Nijmegen en enkele plaatsen in Brabant op het programma stonden. Hij maakte in gezelschap van een aantal partijprominenten een korte wandeling door Tiel en liep ook even bij Blijdesteijn binnen. Met 19,3 % van de stemmen overtroefde het Forum voor Democratie tijdens de verkiezingen in maart 2019 voor de provinciale verkiezingen alle andere partijen in Tiel..

Werk aan het spoor in Geldermalsen in stroomversnelling

Het opvoeren van het aantal treinen dat tussen Amsterdam en Eindhoven rijdt en het drukke goederenvervoer vormen de reden voor grotere veranderingen bij het station in Geldermalsen. De MerwedeLingelijn, tussen Dordrecht en Geldermalsen, krijgt een eigen vrij liggend spoor in Tricht en Geldermalsen en een apart perron op het station. Zo hoeven de treinen op die lijn niet meer op het drukke spoor tussen Utrecht en Den Bosch te komen. Ook de trein naar en van Tiel krijgt een eigen perron. Een nieuwe reizigerstunnel gaat de pas enkele jaren oude voetgangers brug op het station vervangen. In Tricht worden een aantal knelpunten tussen de spoorlijn en de wegen aangepakt. De werkzaamheden zijn al een tijdje bezig maar komen nu in een stroomversnelling. Zij zullen tot ver in 2021 duren. Daarbij zal op verschillende momenten er geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Tiel en Geldermalsen en vanaf Geldermalsen in alle richtingen. Een illustratief filmpje over de werkzaamheden vindt u op https://www.prorail.nl/projecten/geldermalsen

Comments
Loading...