Torens voor de vrede in etalages in stadshart van Tiel

‘vrijheid vieren, stapelen en verbinden’

Het had eigenlijk een onderdeel moeten zijn van de festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding. Maar dat liep natuurlijk heel anders. De kunstenaars die bij dit project betrokken waren lieten zich echter niet uit het veld slaan. Zij bedachten een creatieve oplossing om 75 jaar bevrijding in Tiel niet ongemerkt voorbij te laten gaan. ‘vrijheid vieren, stapelen en verbinden’

De hele maand mei worden in etalages van winkels in de Tielse binnenstad kunstwerken van 19 verschillende artiesten tentoongesteld. Het project heet “Torens van Vrede”. Alle kunstwerken hebben de vorm van een toren of gaan op een andere manier “de hoogte in”. Het zijn symbolen van vrede.

Tour de Waal
Het project hoorde eigenlijk bij “Tour de Waal”, een jaarlijks bevrijdingsevenement langs de Waal waar Tiel natuurlijk ook bij hoort. Het plan was om op 5 mei torens “langs de Waal” te gaan bouwen.
De idee hierachter kwam echter niet uit de Tweede Wereldoorlog maar gaat terug naar de tijd van de 80-jarige oorlog. Toen was er namelijk ook langs de Waal een lint van uitkijkposten, de z.g. Mauritslinie. Voor bevrijding van het gebied heeft de Mauritslinie toentertijd een belangrijke rol gespeeld.
De torens zouden op 5 mei 2020 gezamenlijk gebouwd worden, met de achterliggende gedachte dat dit voor verbinding zorgt. Het Tour-de-Waal programma is niet alleen een herdenkingsprogramma, het viert namelijk vooral de vrijheid. Dus pasten de torens van vroeger hier prima bij. Mede omdat de Waal tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol heeft gespeeld en Tiel aan de Waal lange tijd in de frontlinie lag.

Kunstenaars
Tour de Waal wilde onder andere de vrijheid vieren met het samen bouwen. “Geschiedenis maken is stapelen”, stelt de organisatie, “torens bouwen met de ‘materialen’ van nu, welke verhalen komen boven bij een fantasietoren, een toren met een verleden, de toren van de toekomst, individueel gemaakt of met een groep?” Het is voor iedereen erg jammer dat de vele festiviteiten dit jaar niet door kunnen gaan, natuurlijk ook voor de 19 kunstenaars die mee zouden werken aan de Torens. Maar hun voorbereidingen zijn nu toch niet voor niets geweest.

Creatief Platform Tiel
Frans Ebing van het Creatief Platform Tiel bedacht samen met kunstenaressen Guusje Kaayk en Ans van den Hurk een oplossing. De winkeliers in de binnenstad werkten er graag aan mee. Zo ontstond er een bijzondere expositie in de Tielse binnenstad. In 19 etalages staan bijzondere kunstwerken die allemaal wel iets met bevrijding of vrede te maken hebben. Aan de hand van een plattegrond kan een bezoeker van de binnenstad een tocht langs alle kunstwerken maken.

Gerrit E. van Otterloo.

De kunstenaars van Creatief Platform Tiel hebben sinds begin dit jaar een eigen winkel in de Waterstraat. Voor hun winkel prijkt hun eigen kunstwerk: een toren gebouwd van stoelen, met de volgende boodschap: ‘Een toren voor de Vrede, je mag er niet bij blijven zitten’. Kunstenaar Gerrit E. van Otterloo laat ons trots de kunstwinkel van het Creatief Platform zien. Er is steeds een wisselend aanbod en achter in de winkel is ruimte voor een kleine tentoonstelling, afgelopen week van Van Otterloo zelf, met als thema de zintuigen.

‘The taste of cancer’ een kunstwerk gemaakt van pakjes sigaretten.

 

 

Bijzonder
Natuurlijk zijn alle ‘Torens voor de vrede’ bijzonder. Bij de schoenmaker aan de Hoogeindsestraat staat bijvoorbeeld een werk van de bekende in 2014 overleden kunstenaar Coen Kaayk in de etalage. “Zijn vrouw heeft het hier zelf gebracht”, vertelt de schoenmaker. Maar er is ook een kunstwerk van leerlingen van het Lingecollege. Etalages aan het Hoogeindsestraat, de Waterstraat, de Weerstraat, de Voorstad en de Markt doen aan het project mee.

Op de hoek bij de Markt treffen wij kunstenaressen Darja Vos en Petra Kleijn. In de etalage van modewinkel Wuite staat kunstwerk ‘Flower Tower’ van Darja. Zij poseert graag even in de etalage van Wuite en samen met Petra voor de Flower Tower. Het kunstwerk van Petra is te zien in de etalage van Bakkerij Bouwman in de Waterstraat, tegenover Oostendorp.

 

Nieuwsgierig?
Alle etalages zijn voorzien van uitlegplaatjes met de naam van de betreffende kunstenaar. Plattegronden zijn voorhanden in de winkels waar de kunstwerken in de etalages staan. De ‘Torens voor de vrede’ sieren de hele meimaand de Tielse Binnenstad. Het is de bedoeling dat belangstellenden op eigen gelegenheid, verspreid over de dag en avond, kunnen gaan kijken. Natuurlijk mét inachtneming van de gepaste afstand van 1,5 meter. En uiteraard roept de winkeliersvereniging op om niet in grote getale tegelijk naar het centrum van Tiel te komen.

Klik op de foto voor een grote afbeelding

Comments
Loading...