Stille Dodenherdenking Tiel

De maatregelen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan hadden verstrekkende gevolgen voor de dodenherdenking op 4 mei. Maar dit belangrijke moment is natuurlijk niet zonder enige aandacht voorbij gegaan.

5 mei 2020 is het bevrijdingsdag, nu 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. De dag voor bevrijdingsdag worden de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog herdacht. Landelijk worden kransen gelegd bij oorlogsmonumenten. Nog altijd onder grote publiekelijke belangstelling.

Stilte
Maar dit jaar niet. Juist in een jubileumjaar sloeg het corona-virus genadeloos toe en werd het belangstellenden ontnomen gezamenlijk de dodenherdenking te beleven. Wat moet dat erg zijn voor onze ouderen die de oorlog nog meemaakten om nu thuis te moeten blijven. Terwijl het juist voor hen zo belangrijk is te herdenken. Zij weten immers wát zij herdenken. Er zijn natuurlijk steeds minder mensen die de verschrikkingen van de oorlog aan de lijve ondervonden hebben, maar voor de opvolgende generatie is het ook belangrijk te herdenken wat hun ouders doorstonden.

Publiek
Verder is het belangrijk door te geven aan de generaties van daarna wát wij precies vieren op 5 mei, hoe vreselijk de oorlog was. Zij moeten gewaarschuwd worden voor herhaling! Vrijheid heeft in 2020 een vreemde bijsmaak. Juist nu zo veel mensen niet de vrijheid hebben van huis te gaan. Gelukkig is er de TV en social media. De kransleggingen waren, zo veel mogelijk, zonder publiek maar ze gingen wel door.

De Roeier
Maandagmiddag legde wethouder Carla Kreuk een krans bij het monument ‘de Roeier’ in Zennewijnen. Dit monument is een gedenkteken ter herinnering aan de prestaties van verzetsmensen die tijdens heimelijk, nachtelijke roeitochten onderduikers, vluchtelingen en gestrande geallieerde piloten naar bevrijd gebied aan de overkant van de Waal brachten.
Frederik Bennis vertegenwoordiger van de stichting Beeld van Oranje Linten / Tour de Waal was ook aanwezig om een krans te leggen. Wat een verschil met vorig jaar toen er een grote groep mensen speciaal voor dit bijzondere moment op de been was. Het neemt niet weg dat wethouder Kreuk haar respect toonde en haar bewondering uitspreekt voor de dappere verzetshelden. Frederik Bennis beaamde dat het niet te bevatten is wat er toen gebeurd is. Het is nog maar 75 jaar geleden, slechts.

 

Wadenoijen
Rond acht uur in de avond, het officiele dodenherdenkingsmoment, legde wethouder Frank Groen, in alle eenzaamheid, een krans de oorlogsgraven in Wadenoijen bij de kerk aan de Lingedijk.

Tiel

Burgemeester Beenakker was aanwezig bij oorlogsmonument de Krijger bij de Sint Maartenskerk in Tiel, waar hij samen met zijn vrouw een krans legde. In Tiel worden niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoolog herdacht maar ook de slachtoffers van de onafhankelijksheids-oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en alle burgers en militairen die na de tweede wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties omgekomen of vermoord zijn.

Namens de Tielse Molukse werkgroep KNIL-eerbetoon zijn ‘s middags door de afgevaardigden Tom Polnaija, Liena Rutumalessy en Vic Latumahina bloemen gelegd bij bij de door Gemeente Tiel in 2019 gerealiseerde gedenksteen als eerbetoon voor de Tielse molukse KNIL-militairen, die allen zijn overleden.

 

Drukte
Wat een happening moest zijn met een optreden van een zangkoren, medewerking van leerlingen van diverse Tielse scholen en de Oudheidkamer werd een ingetogen bijeenkomst bij de Maartenskerk. Belangstellenden waren opgeroepen thuis te blijven. Toch nog ongeveer 20 belangstellenden verzamelden zich voor het monument, met inachtneming van de gepaste afstand van 1,5 meter.

StadsTV Tiel zorgde ervoor dat de herdenking en de toespraak van de Burgemeester in alle woonkamers gevolgd kon worden. Het 4 mei comité legde ook een krans en het trompetgeschal van de enige aanwezige blazer kon zo door alle huiskamers schallen.

Bijzonder

Door heel Tiel werd gelukkig waar men maar kon aandacht aan de dodenherdenking geschonken.

De Joodse begraafplaats aan de Voor de Kijkuit had haar hek open en werd vereerd met een bezoek van de heer Eduard Huisman, Consul-Beheerder Joodse Begraafplaatsen in Nederland voor het NIK (Nederland-Israëlisch Kerkgenootschap). “Herdenken is op zich niet belangrijk”, vertelde Huisman in zijn korte toespraak, “herdenken krijgt pas belang, als je je afvraagt, wat jezelf kunt doen met de kennis van wat er is gebeurd. Dat om te voorkomen dat er iets gelijksoortigs nog plaats zal vinden.”

Pierre van der Schaaf van de Stichting Ter Navolging legde een krans bij het recent gerenoveerde monument op de Joodse Begraafplaats. Daarop staan de namen van de 21 Tielse Joodse slachtoffers, vermoord door de Duitsers tijdens de holocaust. Ook op andere plekken lagen bloemen zoals bij de plaats van de voormalige Tielse gevangenis, aan de muur van de Waalkade waar de grote fusillade plaats vond en bij het Joods gedenkteken in de Agnietenstraat. Het was een bijzondere dodenherdenking. Niet alleen in Tiel maar in heel Nederland.
Stil, maar zeker niet vergeten…

Comments
Loading...