Rinie van Hensbergen, slagwerker en elektronica winkelier is niet meer

2006

Op 2 mei overleed Rinie van Hensbergen. Rinie was een bekende Tielenaar. Vanaf zijn jongensjaren was musiceren als drummer zijn grote hobby. Hij was een natuurtalent, les heeft hij nooit gehad. Tot drie jaar terug speelde hij ononderbroken in diverse dansorkesten en muziekbands.

2017 Optreden Fruitig Geflipt

Vrijwel iedere Tielenaar die niet meer zo piepjong is, zal wel een of meer bruiloften of ander feest meegemaakt hebben waar Rinie optrad. Enkele van de groepen waar hij in speelde waren het Betri Combo en Bay Tree, totdat ziekte hem dit onmogelijk maakte. Op latere leeftijd was hij ook drummer bij het Smart- en levensliederenkoor Fruitig geflipt. Een drumstel siert zijn rouwadvertentie.

 

2016 Dag van de ouderen met “Armoede”

Toen de feestcultuur veranderde sloot Rinie zich aan bij het orkest Armoede, dat zijn wortels in Wijk bij Duurstede had. Dat veelgevraagde orkest trad in de wijde regio tegen geen of een geringe onkostenvergoeding op in tal van bejaardenhuizen- en verzorgingshuizen. Een van hun zeer succesvolle optredens was op de Dag voor de Ouderen in Tiel op 1 oktober 2016 in wegrestaurant De Betuwe.

 

2003

Rinie begon zijn werkende loopbaan als liftboy bij Vroom & Dreesmann in Tiel. Kort daarna trad hij op 14-jarige leeftijd in dienst bij Piet Schreuders, die in de Voorstad in Tiel een speciaalzaak had in elektronicaonderdelen. Schreuders was ook het adres voor Tv-antennes en scanners voor het volgen van politie- en brandweerberichten, daarvan gingen er destijds tienduizenden over de toonbank. Rinie ontwikkelde zich mede door het volgen van diverse cursussen tot een brede vakman op elektronisch gebied. Samen met zijn baas en vriend, Piet Schreuders maakte hij verschillende reizen die betaald werden door de leveranciers van de merken die zij verkochten. In 1998 nam Rinie de zaak over en dreef deze tot hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Het langer exploiteren van deze leuke winkels was niet langer rendabel. De grote winkelketens en bouwmarkten maakten deze leuke Tielse winkel waar je met raad en daad bijgestaan werd, overbodig.

2007

In de elektronicawinkel was Rinie de laatste jaren al begonnen met de verkoop van muziekinstrumenten en andere benodigdheden. Die activiteit zetten hij daarna voort in een muziekwinkel aan de Hoogeindsestraat en later in een aparte hoek van een bedden- en matrassenwinkel in de Kleibergsestraat.

De kennis die Rinie van (geluids)elektronica vergaarde, stelde hij jarenlang als vrijwilliger ter beschikking van de Ziekenomroep. Hier was hij vanaf de oprichting de technische man.

2018 Pannenbier bij uitbreiding ETJBV De Teerling. Op de voorgrond voormalig voorzitter Rinie van Hensbergen.

In 2002 werd hij lid van de Tielse jeu de boules vereniging De Teerling. In 2005 werd hij hier voorzitter. De huidige voorzitter schets hem als een zeer gedreven, betrokken voorman van de vereniging. Als voorzitter legde hij de basis voor de nieuwe ‘bouledrome’.

In 2017 kwam er aan al zijn activiteiten een abrupt einde. Tijdens een vakantiecruise in het Midden-Oosten werd hij in Dubai getroffen door een herseninfarct. Daardoor werd hij ernstig gehandicapt. Na operaties in Dubai en een revalidatieperiode in een revalidatie-inrichting was opname in verpleeghuis Vrijthof noodzakelijk. Hier is hij op 2 mei op 71-jarige leeftijd overleden.

De mensen die de Tielenaar raadpleegde naar aanleiding van zijn overlijden schetsen Rinie Hensbergen als een uitstekend muzikant en elektrotechnicus. Zijn attentheid, stiptheid en hulpvaardigheid maakten hem naast zijn zakelijke en maatschappelijke activiteiten tot een geliefd persoon. Tiel zal deze markante inwoner missen.

Rinie van Hensbergen wordt gedwongen door de omstandigheden in kleine kring begraven op de RK-begraafplaats aan de J.D. van Leeuwenstraat.

Comments
Loading...