Corona maatregelen in de binnenstad van Tiel

Langzamerhand gaan de winkels weer open. Allemaal aangepast aan de corona-maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Vindingrijk en origineel. Bezoekersaantallen zijn gemaximeerd en buiten de winkels staan mensen te wachten tot ze naar binnen kunnen. En juist dat kan een probleem veroorzaken.

De gezellige Tielse winkelpromenade heeft een smal deel. Misschien niet handig maar wel knus, en historisch. Omdat Tiel in de frontlinie lag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er veel prachtige stadsgebouwen verloren gegaan. Juist dat smalle deel heeft nog aan beide kanten oude gebouwen, die de oorlog hebben overleefd. De beide brede gedeelten van de winkelpromenade worden gekenmerkt door de stijl van de wederopbouw.

Wachtrijen
Nu er meer winkels voorzichtig aan open gaan wordt het drukker op straat. Juist in dat smalle gedeelte van het centrum gaf dat een probleem. Enerzijds waren er mensen die in de rij stonden voor toegang tot een winkel, anderzijds waren daar de passanten die niet meer konden overzien hoe ze de anderhalve-meter afstand konden handhaven. Het is natuurlijk fijn dat de lokale winkels zo goed bezocht worden, het mag echter niet zo zijn dat dit een probleem wordt. Bovendien zorgde de drukte voor een slecht imago. Er kwamen negatieve reacties op beelden van de volle winkelstraat.

Beleid
Politiek Tiel en Winkeliersvereniging Hart van Tiel verontrusten zich over de situatie. Laatstgenoemde besloot er wat aan te doen. Geinspireerd door de vele goede ideeën van de winkeliers binnen in de winkels bedachten zij een oplossing voor buiten. Midden in het smalle gedeelte van de Waterstraat werden Flipjeborden geplaatst om de wandelroute te markeren, éénrichtingsverkeer, de ene kant is nu heen en de andere kant terug. Binnenstadmanager Gert-Jan van Ingen plaatste ze afgelopen zaterdag zelf, met hulp. Er staat een lang lint met ons zo vertrouwde Flipje, uitgevoerd in hout, in silhouet. Het heeft van een afstandje nog het meeste weg van een domino-spel!

 

Maatregelen
Hopelijk is deze maatregel effectief en hoeft het in Tiel niet zo ver te komen dat er opgeroepen wordt de stad te vermijden, of nog erger, dat winkelstraten noodgedwongen afgesloten moeten worden. Dat zou funest zijn voor de ondernemers in de binnenstad. Op dit moment wordt bekeken hoe doeltreffend de maatregel is. Bij een verdere uitbreiding van de maatregelen valt bijvoorbeeld ook te denken aan een verbod van reclameborden en andere voorwerpen in de uitstalstroken om de doorloopruimte te vergroten. Een eerdere oproep aan de winkeliers om de uitstalstrook vrij te houden had weinig effect.

Markeringen met kalkverf

In opdracht van de gemeente zijn op verschillende plekken 1,5 mtr afstand teksten en voetstappen met kalkverf op de weg en stoep gespoten. De kalkverf verdwijnt vanzelf na ongeveer vier weken. Wethouder Brink: “We zien dat het weer drukker wordt in de stad. Ons advies is: doe uw aankopen gericht. Ga niet recreatief winkelen en zie het niet als een uitje met uw gezin of vrienden. Houd afstand van elkaar. En als u verkouden bent, hoest, keelpijn of koorts heeft, blijft u natuurlijk thuis. Samen krijgen we corona onder controle.”

Wethouder Groen: “Spuiten met kalkverf mag niet zo maar. In onze APV staat dat daarvoor toestemming nodig is van de eigenaar. In dit geval is de gemeente eigenaar van de wegen en stoepen waar de afbeelding staat. Natuurlijk hebben we voor deze uitzonderlijke situatie toestemming gegeven. Het is belangrijk dat we ons aan die 1,5 meter afstand houden. In het belang van ons allemaal.”

Comments
Loading...