Voorzittershamer Weirijders na 27 jaar van Johan Kusters naar Tom den Daas

Johan Kusters draagt na 27 jaar het voorzitterschap van fietscrossclub ‘de Weirijders’ (TFCC) over aan Tom den Daas.

De Weirijders is opgericht op 23 sept 1983 door Teunis van Hensbergen en Teunis Otten, (Teunis en Teunis).
De baan aan de Peppellaan met op elke sectie slechts 1 heuveltje was uitgerust met een startheuvel van slechts 1,5m hoog. De start werd gedaan door middel van een streng postelastieken die aan één kant aan een paal was bevestigd en er werd gestart als het elastiek vanaf de andere kant van de startheuvel werd losgelaten.

Een jaar later, 1984, verhuisde de club met 120 leden naar De Hennepe
Door vernielingen aan de baan in 1991 waren er nog 12 leden over en in 1995 zelfs nog maar 3 waaronder Johan!
Maar Johan en zijn makkers gaven niet op en bleven volhouden om de club boven water te houden. Johan wordt zelf ook nog eens Nederlands Kampioen Indoor bij de NFF in het seizoen 1997 en 1998 (foto’s)

1998 N.K. Johan Kusters met Marissa van Eck
1997 N.K. Johan Kusters met Marc van Doesburg

Elk jaar werd de club weer een beetje uitgebreid en eind ‘90-er jaren waren er weer 25 leden
Vanaf 2000 tot 2010 bouwde Johan tezamen met BMX-pionier en BMX bondscoach Ton Kolvoort (tot zijn 65e) als belangrijkste trainer de club weer op en behaalden De Weirijders vele nationale en internationale successen.

Mei 2002 neemt Johan afscheid als actief renner en ontvangt een herdenkingsspiegel.

Door de aanhoudende motivatie en het enthousiasme van het bestuur en de vele vrijwilligers is de club 37 jaar(!) na oprichting nog steeds sterk groeiend en springlevend. De successen volgen tot op heden elk jaar en ook het afgelopen seizoen heeft ons weer Europese en Wereldkampioenen geleverd. Een club waar grotendeels dankzij Johan, saamhorigheid en loyaliteit belangrijke kenmerken zijn en iedereen trots op mag zijn
Vanaf 1985 wordt er ook al bingo georganiseerd. Al vele jaren zorgt Johan met zijn bingomedewerkers ervoor dat de club kan bestaan en betaalbaar blijft voor alle leden. Het is en blijft de komende jaren een belangrijk deel van onze inkomsten. Het bestuur en leden spreken hun hartelijke dank hiervoor uit. Vroeger vanuit een gehuurde zaal en tegenwoordig elke maandagavond in onze eigen schitterende accommodatie aan de Schaarsdijkweg.

Sinds 2 jaar heeft de club samen met JVR De Batauwers intrek genomen op de nieuwe baan aan de Schaarsdijkweg. Één van de allermooiste banen van Nederland en Europa. Een volwaardige professionele baan waar nationale en internationale wedstrijden worden verreden. Een baan met een starthek dat voldoet aan WK-eisen.
Afgelopen jaar zijn hier een voorronde voor de WK gereden, een zogenaamde TopCompetitie wedstrijd met ruim 700 rijders. Ook voor de beginners en de recreanten zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om te kunnen genieten van de topbaan en de toptrainers waaronder ook een wereldkampioen en een oud olympier.
Ook dit jaar staat er een TC-wedstrijd op 6 en 7 juni op het programma en een heuse Nederlands Kampioenschap Clubs van de Nederlandse FietsCross Ferderatie (NFF) op 13 juni.
Johan is als voorzitter zo’n beetje de grondlegger van deze nieuwe accommodatie. Een geweldige prestatie. En ook nu zal hij tezamen met vele vrijwilligers de wedstrijden gaan organiseren en leiden.

Als beloning voor zijn grote inzet ontving Johan bij de opening van de baan op 2 april 2018 een Koninklijke Onderscheiding en is er een bocht in het parcours naar hem vernoemd.

 

Begin maart werd de voorzittershamer op de baan symbolisch overhandigd aan Tom den Daas.

zie ook: https://detielenaar.nl/algemeen/2018/04/koninklijke-onderscheiding-voor-johan-kusters/

en:  https://detielenaar.nl/openbare-ruimte/2018/03/kusters-de-bmx-baan-is-nu-echt-internationaal-waardig/

met dank aan Patrick Goossens

 

Comments
Loading...