Uitreiking Burgerinitiatief Awards 2019

Voor de tweede keer zijn donderdag 12 maart de Burgerinitiatief Awards uitgereikt. Dit jaar waren er drie categorieën: jongeren of mensen met een beperking, ouderen en de categorie algemeen. De prijswinnaars waren: MIND Ypsilon Tiel (categorie Algemeen), Stichting Anders (jeugd of mensen met een beperking) en de Aanschuiftafel Tiel Oost (Ouderen). Voor alle winnaars was er een geldbedrag van 1000 euro en een fraaie trofee.

Moeilijk kiezen

In haar openingswoord, stelde wethouder Carla Kreuk dat het moeilijk kiezen was. “Alle 17 genomineerde initiatieven verdienen grote waardering voor hun belangeloze en hartverwarmende inzet. Het zijn prachtige burgerinitiatieven die veel betekenen voor onze inwoners. Dit mooie werk willen wij graag voor het voetlicht brengen met deze verkiezing. De initiatieven die dit jaar extra in het zonnetje worden gezet zijn aansprekend door de verbindende kracht die zij hebben en de manier waarop zij mensen deel laten nemen aan de samenleving.”

De prijsuitreiking vond plaats in de monumentale trouwzaal van het bestuurscentrum van de gemeente, het Ambtmanshuis, en kreeg daardoor extra cachet.

De driekoppige jury Wethouder Carla Kreuk, vertegenwoordiger van de gemeenteraad Ans Duquesnoy en Community Banker Rabobank Henk Bolt reikten de prijzen samen met vertegenwoordigers van de organisaties die de prijzen beschikbaar stelden uit. Dat waren: Wil van Rhee (stichting Burger Weeshuis Tiel) en Frits van Es (Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis en wederom Henk Bolt (Rabo),

Over de prijswinnaars

MIND Ypsilon Tiel is een initiatief door inwoners uit Tiel voor een groep, die niet altijd zichtbaar is: familie en naasten van mensen met ontwrichtende psychische en/of verslavingsproblematiek. Het is een groep die vaak jarenlang zorgen heeft om zijn of haar directe naaste, er lang niet altijd begrip voor krijgt van anderen en er vaak zelf niet over durft te praten. Schuld- en schaamtegevoelens spelen daarbij een rol. Voor deze groep organiseert MIND Ypsilon Tiel maandelijks op de 1e donderdag van de maand een onderlinge ontmoetingsbijeenkomst. Onder het genot van een hapje eten wordt er met elkaar gepraat als “lotgenoten” onder elkaar. Er worden ervaringen gedeeld, gehuild en gelachen. Verder organiseert de afdeling Tiel enkele keren per jaar een thema-avond voor de leden. Vaak zijn daar ook anderen welkom. Tot slot is Mind Ypsilon gesprekspartner voor de gemeente en andere partijen.

Stichting anders organiseert maandelijks een activiteit voor volwassenen met een verstandelijke beperking uit Rivierenland zoals een muzikale instuif, bowlen en bijzondere uitjes. Vorig jaar was dat samen met het automuseum van Wim Reuvers en de Tielse automobielclub een feestelijke dag met onder meer een rondrit met oldtimers. De activiteiten vergroten de leefomgeving van de deelnemers en zij zien er iedere maand opnieuw naar uit.

 

 

Al meer dan vier jaar organiseren vrijwilligers van de Aanschuiftafel Tiel-Noord iedere maand op de 2e donderdag van de maand in de Bredeschool Cambier in de wijk Rauwenhof een aanschuiftafel. De gemiddeld veertig deelnemers waarvan de meesten 55+ zijn genieten er van een gezonde maaltijd. Behalve lekker het eten is voor de deelnemers een gezellig uitje en een welkome afwisseling van een vaak eenzaam bestaan.

 

 

De Burgerinitiatief Awards

De jaarlijkse awards zijn in 2018 in het leven geroepen. Het is een initiatief van Mozaiek Welzijn die de organisatie van het project samen met de gemeente verzorgt. Het is een waardering voor inwoners die zich inzetten voor andere inwoners uit de gemeente. Vorig jaar werden de awards uitgereikt aan Stichting Wijkorganisatie Ridderweide en Tiel Herstelt.

 

Overzicht van alle genomineerden voor de Awards 2019 (in willekeurige volgorde)
1. Rouwcafé
2. Open Mind Tiel
3. Fotografie door senioren
4. Stichting Anders
5. Stichting SinT
6. Ontmoetingscentrum
7. Creatief Platform Tiel
8. Stichting Kledingbank (Klesteo)
9. 60+ Club Wadenoijen
10. MIND Ypsilon Tiel
11. Aanschuiftafel Tiel-Noord
12. Multi Culti Tuin Hertogenwijk
13. Wandelen met mantelzorgers
14. Tiel Tip Top
15. Toneel Oranjevereniging Wadenoijen
16. Taal en integratie
17. Vrijdag Middag Café

Comments
Loading...