Nieuws van en over de gemeente Tiel: editie 4 maart 2020

Beeldengroep Flipje krijgt andere plaats

De beeldengroep ‘Vriendjes van Flipje’, ook wel beestenbende genoemd, van kunstenaar Guusje Kaaijk krijgt een andere plaats in de Waterstraat. Het komt op een van de nog aan te leggen groenvakken in de belangrijkste winkelstraat van de stad. Op de brede plek van het Hoogeinde, dat is het stuk langs het vroegere postkantoor komt het kunstwerk ‘Versteend Fruit’ van kunstenaars Caro Agterberg en Gera van der Leun. Alle partijen kunnen zich vinden in de plek van beide kunstwerken. Daarbij kan opgemerkt worden dat de vrienden van Flipje ook een belangrijke functie hebben als speel- en klimtoestellen voor kinderen.

De (ver)plaatsing zal pas in 2021 zijn beslag krijgen. Eerst moeten de rioleringswerkzaamheden in de binnenstad klaar zijn. Het kunstwerk Versteend Fruit wordt een rechthoekig mozaïekplateau van glas en wordt dertien bij zes meter groot. Een deel van de zijkant van het kunstwerk wordt voorzien van houten balken. Die krijgen de functie van zitelement voor de bezoekers van de binnenstad. Ook biedt het kunstwerk plaats aan een podium. Het kunstwerk wordt volgens de plannen 80 centimeter hoog. Het plateau bestaat uit een staalconstructie met dikke glasplaten. Daarop worden mozaïeksteentjes van glas geplakt in motieven van het fruitcorso. In het midden komen ook enkele bomen. Onder de glasplaten wordt verlichting ingebouwd zodat het kunstwerk ’s avonds sfeervol van binnenuit verlicht kan worden. Het is een kunstwerk dat je niet zomaar op een achternamiddag maakt en daarom best duur wordt. Hoeveel precies is nog niet bekend. Het Regionaal Investeringsfonds draagt 65.000 euro bij en ook de Rabobank levert een financiële bijdrage. Het restant moet de vereniging van centrumwinkeliers ‘Hart van Tiel’ bij elkaar sprokkelen.

Het kunstwerk Versteend Fruit moet het fruitcorso promoten en de verbondenheid van de streek met fruit uitdrukken. Het is verder bedoeld als eerbetoon aan de bouwers van de corsowagens. In de toekomst zullen er volgens de plannen ook kunstwerken kunnen komen in de plaatsen waar nu een corsowagen gebouwd wordt. De Tielse politiek staat achter het plan. Tegelijkertijd vragen enkele partijen zich af of het regionaal investeringsfonds wel bedoeld is voor dit project. Burgemeester Beenakker twijfelt daar niet aan. “Het regionaal Investeringsfonds is een fonds dat de deelnemende gemeenten gevormd hebben om de ontwikkeling van onze drie economische speerpunten agribusiness, economie en logistiek en recreatie en toerisme in onze regio te stimuleren en te versterken. Dit kunstproject past daar uitstekend in.”

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2018/12/kunstwerk-beestenbende-hoogeinde-tiel-tijdelijk-terug-nieuw-plan-zomer-2019-gereed/

College heeft spelregels voor incontinentieluiers en medisch afval klaar

Dit jaar 2020 komt er een compensatieregeling voor het inzamelen van incontinentieluiers en medisch afval, in afwachting van een het mogelijk apart inzamelen. Zodra de regeling klaar is, zorgt de gemeente voor gedetailleerde informatie en kunnen inwoners die dit aangaat met een formulier en een eigen verklaring de compensatie aanvragen. Inwoners die recht hebben op de meerkostenregeling voor chronisch zieken en gehandicapten vallen buiten deze compensatieregeling. Dat geldt ook voor babyluiers.

Iedereen In Tiel krijgt breedband

De gemeente Tiel gaat een samenwerking aan met de Netwerk Exploitatiemaatschappij B.V. (NEM) voor het aanleggen van een breedbandnetwerk in de bebouwde kom van Tiel. Het gaat om ongeveer 17.300 glasvezelaansluitingen. Met dit netwerk én het glasvezelproject van Regio Rivierenland krijgen alle woningen in de gemeente een glasvezelaansluiting. Dit sluit aan bij de behoefte van inwoners. En het komt ten goede aan het vestigingsklimaat. Met name ondernemers in de stad kijken al jaren reikhalzend uit naar de komst van het snelle internet met een veel grotere capaciteit. Inwoners hoeven niet apart te betalen voor de aanleg en het gebruik van het netwerk. Dit wordt betaald door de aanbieders van internet. Die betalen de kosten uit de bestaande bijdragen voor internetaansluitingen.

In de samenwerkingsovereenkomst zijn afspraken gemaakt over de communicatie, de aanleg en de begeleiding door de gemeente. NEM wil dit jaar starten met de uitvoering. De verwachting is dat de graafwerkzaamheden 15 maanden duren. Daarna is Tiel op internetgebied geheel bij de tijd.

Parkeren Waalkade

De vurige wens van ondernemers om tijdens een paar grote evenementen per jaar de Waalplaat open te stellen zal bij wijze van proef in het weekend van Tiel Pakt Uit vorm krijgen. Het college heeft toegezegd dat als tijdens Tiel Pakt Uit om 15.00uur blijkt dat de Parkeergarage vol is, de AVRI opdracht zal krijgen om de Waalplaat open te stellen voor parkeren. De eerste Tiel Pakt Uit is 4 en 5 april.

Comments
Loading...