Mobile Coen Kaayk opgehangen in Ziekenhuis Rivierenland

Het kunstwerk ‘Mobile’ van Coen Kaayk (1947-2014) is opgehangen in de polihal van Ziekenhuis Rivierenland. Het is een langdurige bruikleen van de gemeente Tiel en hing voorheen in de bibliotheek boven de plek waar oorspronkelijk de uitleenbalie was.

Video:

Het kunstwerk dat in 1987 voor deze openbare plek werd gemaakt, is enkele jaren geleden gedemonteerd en opgeslagen. Het bestaat uit een roterend frame, met daarin een geslepen en gepolijst prisma van perspex, dat de omgeving weerspiegelt.

De bibliotheek verhuisde naar het nieuwe gebouw Zinder. Het kunstwerk draaide overigens al enige tijd niet meer. In 2018 informeerde kunstenambtenaar Karin Eetgerink bij het ziekenhuis of er misschien belangstelling voor was. Die was er zeker, maar de voorgestelde ruil met een ander kunstwerk van Coen Kaayk ging niet door. Dat werk markeerde een belangrijk moment in de geschiedenis van het ziekenhuis. Het is de plexiglazen zuil die bij de opening van Ziekenhuis Rivierenland -een fusie tussen het katholieke St. Andreas en het protestante Bethesda in Tiel, werd onthuld. Die zuil staat tegenwoordig in de ‘nieuwe’ polikliniekenvleugel op de begane grond, maar had oorspronkelijk een plek in de oude polihal, waar nu de bloedafname en chirurgie zich bevinden. De zuil ondergaat binnenkort een opknapbeurt, hij is in de afgelopen jaren beschadigd.

5 november 1982
Opening ziekenhuis Rivierenland na de fusie.

 

De dienst Bouw en Techniek heeft gecontroleerd of het werk aan de overkappingsbalken van de hal kan hangen, veiligheid voor alles.Het hangt er nu, aan een klem zoals die voor takels worden gebruikt. Lange tijd gebeurde er vervolgens niets, er is budget gezocht, en door toenmalig bestuursvoorzitter Paul Verploegen van het ziekenhuis gevonden, voor de opknap van Mobile en zaterdagmorgen is het opgehangen.

De restauratie gebeurde door Jelle Andriesse en Jan van IJzendoorn, zelf beide kunstenaars. Zij hebben het ophangen en installeren zaterdag ook uitgevoerd. Met gulle assistentie van de technici van het ziekenhuis.

En zo weerkaatst het kunstwerk weer zijn omgeving, langzaam ronddraaiend. Maar het is een nieuwe omgeving, en een nieuw publiek.

Comments
Loading...