Fruitcorso Tiel op UNESCO-lijst

Tiels evenement nominatie Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO

Fruitcorso Tiel en de bloemencorso’s worden namens de Nederlandse regering voorgedragen voor de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van de UNESCO. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven van onder meer cultuur woensdag bekendgemaakt. De minister volgt hiermee het advies van de Raad van Cultuur. In een brief aan de Tweede Kamer prijst ze de corsocultuur.

Het Fruitcorso wordt de laatste jaren meer en meer bestempeld als een regionaal evenement. Zo werd het festijn drie jaar geleden omgedoopt tot ‘oogstfeest van Fruitdelta Rivierenland’.

2013 Ondertekenen en uitreiken certificaat Nationale Inventaris Immatrieel Cultureel Erfgoed Nederland door Jaap de Jong aan 4-strl voorzitter Rian Verwoert.

In 2013 werd Fruitcorso Tiel al Nationaal Immaterieel Erfgoed, samen met onder meer bloemencorso’s Zundert, Lichtenvoorde en Vollenhove. Vertegenwoordigers van diverse corso’s, onder wie Fruitcorso, hebben zich een paar jaar later verenigd in de Corsokoepel. Doel daarbij was om gezamenlijk op te trekken richting nominatie Werelderfgoed. Daarbij werd samengewerkt met Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Daarnaast werken corso’s samen op allerlei terreinen. Een keer per jaar wordt een nationaal Corsocongres gehouden. Dit jaar vindt die plaats op 13 juni in Tiel.

 

Voorzitter Laurens Verspuij van Stichting 4-Stromenland reageert uitermate verheugd: ,,Het Fruitcorso verbindt de mensen in onze Fruitdelta.. Samen maken we de prachtigste creaties. Fantastisch dat dit gezien en gewaardeerd wordt door de minister.’’

Het 60ste corso is dit jaar op 19 september, voorafgegaan door een uitgebreide ‘Oogstweek’.

Het eerste corso in 1961
Winnaar 2019 Varik
Drumpt
Tiel
Comments
Loading...