Oude Bekenden 40: literatuur en waterleiding

Het huis heette oorspronkelijk Villa Hofwijk, een naam die nauwelijks nog iemand kent. Het huis aan de Konijnenwal was in 1882 gebouwd en sinds 1890 bewoond door Johan Adriaan Heuff. En die naam is bekender in de streek, zeker wanneer je zijn schrijverspseudoniem, Huf van Buren, noemt.

Heuff was ondernemer en sinds 1890 de eerste directeur van het Tiels Waterleidingbedrijf, onderdeel van de Utrechtse Waterleidingmaatschappij. Heuff werd geboren in 1843 en was, net als zijn hele familie, afkomstig uit Avezaath, waar ze ze Hamsche Brug als basis had. Behave de boerderij had ze in het pand ook een café.

Johan en zijn broer waren in zaken. De beide broers verbouwden een woonhuis aan de Voorstad tot een eigentijds ogend winkelpand, dat ze op 1 april1876 openden, onder de firmanaam Gebroeders J .A. en A. Heuff Ezn,, Tiel. Hun koffie en the, onder de merknaam Scheepje, vond meer en meer aftrek. Maar ook de vraag naar andere levensmiddelen steeg, zodat ze moesten uitbreiden, in ruimte en in assortiment. De winkel was een trefpunt voor veel huisvrouwen in die tijd. A. Heuff overleed in 1880, en ook Johan trok zich rond 1900 uit het bedrijf terug. Het werd onder leding van G. en S. van Wijk uiteindelijk in 1912 een NV. En daaruit weer groeide de groothandel die lang aan de Bulkweg was gevestigd, de basis voor de Centra-winkelorganisatie.

Johan Heuff was een sociaal bewogen mens, die liefhebberde in reisverhalen, novelles schreef, en historische romans. Heuf gebruikte het pseudoniem Huf van Buren, die niet naar het stadje verwees, maar naar zijn vroegere hospita toen hij aan de Technische Hogeschool in Delft studeerde. Hij bezocht daaraan voorafgaand het Tiels gymnasium.

In 1879 schreef hij een sleutelroman, met Jonker van Duinestein als hoofdpersoon. Die gaf een beeld van het leven van de Betuwse landadel en de bewoners van de streek in het midden van de negentiende eeuw. Het werk, indertijd 500 pagina’s in twee delen, beschrijft het leven van herenboer Matthias Versteeg, burgemeester van Avezaath en Zoelen in 1846. Het speelt in en rond het huis Teisterbant in Avezaath en in de stad Tiel. Het boek werd heruitgegeven in 2004, terwijl zijn voorgaande boek, zijn bekendste, Johannes de Speelman al in 1999 opnieuw verscheen. Het was gekuist door de Historische Kring Kesteren en het Arend Datema Instituut. En nu weten we niet meer hoe mensen in die tijd boos werden, tenzij er nog een origineel werk is te vinden.

Maar Johan Heuff had nog meer verdiensten, hij stond aan de wieg van de Veiling Tiel en was ook mede-oprichter van de Vereniging Oudheidkamer in 1901. Hij zou er tot zijn dood in 1910 voorzitter van blijven.

 

Reacties zijn gesloten.