Hoogwater periode 1995: 3 februari, een beeldverslag

Vrijdag 3 februari was in verhouding een ontspannen dag. Het water ging zakken en de ergste dreiging leek voorbij. Ik was in de gelegenheid om bij het regionaal en gemeentelijk crisiscentrum opnamen te maken. Ook de brandweer ging aan de Waal een ontspannen test uitvoeren met een brandwerend reddings- overlevingspak. De catering voor alle hulpdiensten werd verzorgd door restaurant De Betuwe op Kellen. Op verzoek van de GGD, onderdeel uitmakend van het crisisteam, maakte ik veel dia’s van lege straten. Men verkeerde in de veronderstelling dat niet iedereen zou geloven dat men verplicht moest vertrekken en daar psychische problemen mee zou kregen: als bewijs de dia’s. Op pad gestuurd met een eenvoudige ontheffing wilde niet iedere politieagent de echtheid ervan inzien. In Ophemert opgepakt kwam ik zonder apparatuur, schoenen en broekriem in een cel in het bureau Geldermalsen terecht.

Het regionaal crisiscentrum in de brandweerkazerne aan de Blomboogerd

Crisiscentrum gemeente Tiel in het Ambtmanshuis. Er moest ook in de nacht ‘gewaakt’ worden, vandaar matrassen op de grond.

Het testen van materieel door de brandweer Tiel. Na het controleren van diverse locatie’s, zoals hier in de Zwaluwstraat, was er in de kazerne een smakelijke maaltijd van restaurant De Betuwe, waar ik ook mocht aanschuiven.

Beeld van de drukbezochte dagelijkse persconferentie

Restaurant De Betuwe verzorgde alle maaltijden. Tevens was het de uitvalsbasis van de ME.

Alle straten waren leeg, een bijzonder gezicht. Een enkeling was achter gebleven, zoals deze persoon op Passewaaij.

 

Comments
Loading...