Bolabuurt

Door Huub van Heiningen op donderdag 1 oktober 2015, geplaatst in Historie. Tomas Gennissen gehuld in fietsbanden van VredesteinTomas Gennissen gehuld in fietsbanden van Vredestein

Elke oude Tielenaar weet wel waar de Bolabuurt was en het typisch Tiels volkswijkje wordt bezongen door Wim Gradisen met het bandje van John van Buren (Youtube). Maar waar komt de naam eigenlijk vandaan ? Het antwoord is ons aangereikt door een vriendelijke nazaat van de naamgever, die nog een wat verfomfaaide en afgescheurde foto van hem had die kort na de Eerste Wereldoorlog moet zijn gemaakt. Tomas poseert daarop gehuld in fietsbanden van Vredestein.

Het was de in 1876 geboren Tomas Gennissen; een kleurrijke figuur, die als handelsreiziger voor Vredestein de kermissen en jaarmarkten afliep om rijwielbanden te verkopen. Hij trok dan veel aandacht, niet alleen door zijn opvallende outfit maar ook door de tombola, die hij op zijn opgeblazen buik meevoerde. Dat was een draaiende trommel waaruit – als uit een grabbelton – een lootje kon worden gevist. Iedereen kende hem als “Tom Bola” oftewel “de Bola” en daar was hij trots op.

Tomas is opgegroeid op het NieuweLand onder de wiekslag van de lang verdwenen Binnenmolen. In 1920 verhuisde hij met zijn echtgenote Johanna van der Zalm (geboren 1889) naar Hofstraat no 16 – een toen gerenoveerd oud huisje in het buurtje bij de Nieuweweg. Oudergewoonte werd de Bola daar ingehuldigd met een buurtfeestje waarbij uit de fles werd gedronken en de trekharmonica smartlappen produceerde. Of Tomas zèlf of een van zijn feestgenoten moet toen uitgeroepen hebben: “nou de Bola hier zit noemen we het in het vervolg Bolabuurtje”. Daar was iedereen het enigzins luidruchtig mee eens. Zo is het gekomen en zo is het gebleven.

Er is toegezegd dat er foto’s van de Bolabuurt worden opgezocht. Blijf dus kijken, zoals TV-presentatoren ons blijven voorhouden.

Een originele tombola zoals ze in Engeland nog wel gebruikt wordenEen originele tombola zoals ze in Engeland nog wel gebruikt wordenEen luchtfoto uit 1975 waarop de Bolabuurt in zijn nadagen te vinden is.Een luchtfoto uit 1975 waarop de Bolabuurt in zijn nadagen te vinden is.Feest van de Bolabuurt in 1945 (zie volgende afbeelding)Feest van de Bolabuurt in 1945 (zie volgende afbeelding)De op de foto afgebeelde personen hebben een nummer gekregen (zie volgende afbeelding)De op de foto afgebeelde personen hebben een nummer gekregen (zie volgende afbeelding)De namen die bij de nummers horen en van sommigen de leeftijd toen de foto gemaakt werd.De namen die bij de nummers horen en van sommigen de leeftijd toen de foto gemaakt werd.

Reacties zijn gesloten.