Astylos, atletiek in Tiel

Tiel kent van vanaf 1961 (!!) een eigen atletiekvereniging die begon als afdeling van de sportvereniging T.E.C. In 1981 maakte de atletiekvereniging zich los en ging verder als zelfstandige vereniging. De naam stamt uit de Griekse Oudheid. Vanaf 1989 heten zij naar de sterke atleet Astylos (van Croton) die op loop-onderdelen van vier achtereenvolgende Olympische spelen kampioen werd.

Geschiedenis

Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld en wordt ook wel de ‘moeder der sporten’ genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen omvat (= lopen, springen en werpen). Vanaf 1976 heeft de Tielse atletiekvereniging een eigen atletiekbaan (400 meter grasbaan, ovaal). Vanaf 1993 hebben zij een eigen clubgebouw. In Tielse richt men zich vooral op de looponderdelen van de atletieksport. De olympische atletiekonderdelen omvatten daarnaast ook springonderdelen, werponderdelen en meerkampen.

Beginners
Bij Astylos kun je vijf doordeweekse avonden en op zaterdagochtend hardlooptrainingen of wandelfit-trainingen volgen, zowel recreatief als wedstrijdgericht (bijvoorbeeld voor een marathon). Er zijn ook speciale beginnerscursussen, alles onder leiding van ervaren trainers. De vereniging heeft altijd veel aandacht besteed aan medemensen voor wie ‘gewoon sporten’ niet zomaar weggelegd is. Zo is hun clubhuis geheel toegankelijk en rolstoelvriendelijk en is er op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur speciaal een training voor sporters met een visuele handicap, de running blind training.

Atletiek plus
Op vrijdagmiddag van 16.30 tot 17.30 uur wordt les gegeven aan een groep kinderen met autisme én hun ouders. Juist voor deze kinderen is het niet zo voor de hand liggend zich aan te sluiten bij een reguliere sportclub. Trainer Caspar Wijkmans vindt dat ze ook een kans moeten krijgen zich fysiek en mentaal te kunnen ontspannen en daarvoor bedacht hij deze sport- en speltraining voor kinderen van 8 tot en met 13 jaar. Hij is verpleegkundige van beroep en werkt veel met gezinnen met een kind met een aandoening uit het autistische spectrum, zoals bijvoorbeeld PDD-NOS, ADHD, ADD, Asperger. “De vraag van ouders is veelal het ontwikkelen van sociale contacten bij deze kinderen, te zorgen dat ze niet de hele dag achter de computer zitten, maar ook hun zelfvertrouwen vergroten en leren omgaan met regels. Ik ga veel met de kinderen sporten, maar dan één op één. Voor kinderen is het beter dat ze gewoon bij een vereniging gaan, maar daar vallen ze vaak buiten de groep. Autistische kinderen hebben echt een eigen behandeling nodig.”

G-team
Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor aangepast sporten. Veel verenigingen hebben een eigen G-team, maar voor atletiek was dat er in Tiel nog niet. Terwijl atletiek juist heel geschikt is om sociaal met elkaar om te gaan, maar ook om grenzen te verkennen en te verleggen. Caspar startte een speciale cursus van 10 lessen. “Daarna worden ze gewoon lid van de vereniging”, vertelt hij. Het meest bijzondere aan zijn lessen is dat de ouders ook mee sporten! “Het is een andere manier van de ouder om met hun kind om te gaan, een positieve beleving voor beiden.” Hij wordt geholpen door zijn dochter Leentje (19), die in de voetsporen van haar vader treedt.

Assistente
Leentje volgt de opleiding Social Work op de Avans Hogeschool in Den Bosch, loopt 32 uur per week stage bij een zorgboerderij en werkt ook nog bij ’s-Heerenloo. “Ik vind alles in de zorg heel dankbaar”, zegt ze. “Ik help graag mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. In mijn werk en stage krijg ik te maken met volwassenen, bij atletiek plus met kinderen dat is een mooie ervaring.” Haar taak is de kinderen begeleiden. “ Bijvoorbeeld als een kind boos wordt of gaat huilen, dan komen de ouders gewoonlijk in actie maar dat is tijdens onze lessen nu juist niet de bedoeling. Dan nemen wij, de begeleiders, het juist over. Ik geef dan extra aandacht aan het kind.” Vorig jaar nog hielp Leentje, samen met haar vader, ook mee bij een sportdag speciaal voor jongeren met een beperking. Dat was een initiatief van vijf Tielse sportverenigingen, waaronder Astylos. Na de atletiek plus les geeft Casper op vrijdagavond van 19 tot 20 nog hardlooptraining aan een groep van 8 tot en met 18 jaar. Hij sport zelf veel, vooral hardlopen. Leentje heeft een blessure en doet daarom niet meer aan atletiek. “Jammer, maar ik haal wel veel energie uit het assisteren van de kinderen.” Net als haar vader!

Voor meer informatie over atletiek en (hard-)looplessen zie:
www.astylos.nl

Meer informatie over kind, autisme en sport, atletiek plus:
casparwijkmans@gmail.com

Reacties zijn gesloten.