Terugblik op 2019……. evenementen, jubilea en feesten

In deze aflevering van onze terugblik op 2019 bladeren we in het archief van de Tielenaar en andere bronnen en laten een aantal evenementen en vieringen kort de revue passeren.

SCW 100 jaar

In 2019 was het 100 jaar geleden dat de oudste voorganger van SCW, woningbouwvereniging Sint Joseph werd op gericht. De woningcorporatie vierde dit met een stripboek, een bloemetje en een speciale jubileumuitgave van het infoblad voor de huurders, feestelijke bijeenkomsten voor medewerkers, oud-medewerkers en bestuurders en een symposium voor alle relaties. 2019 was ook het laatste jaar van het zelfstandige bestaan van de corporatie. Per 1 januari 2020 fuseerde SCW met woningcorporatie SWB uit Lienden en houdt dus formeel op te bestaan.

De samengevoegde corporaties gaan samen verder onder de naam Thius. De huidige kantoren van de WB in Lienden en van SCW aan de Teisterbantlaan in Tiel blijven in gebruik. Het werkterrein van de samengevoegde corporaties bestaat uit het grondgebied van de gemeenten Buren, Lienden en Tiel.

Gluren bij de buren

Gluren bij de buren zullen we in 2020 niet meer kunnen. Jammer, want de korte optredens van Tielse podiumkunstenaars in de huiskamers van inwoners die hun huis daarvoor openstelden was een aansprekend en gewaardeerd evenement. In 2019 waren er op zondag 10 februari in maar liefst 28 huiskamer 87 optredens door 29 lokale artiesten.

Elstar muziektheater

Elstars MuziekTheater vierde in 2019 het 20-jarig jubileum. De vereniging pakte op 12 en 13 april uit met een indrukwekkende uitvoering van de musical The Titannic. Het jubileum werd met het publiek gevierd met een programma gevuld met een selectie van hoogtepunten uit eigen producties en andere populaire werken uit de musicalwereld.

 

4- 5 mei

Op vijf mei was er in Tiel veel te doen. Voorafgaand aan deze feestelijke herdenkingsdag was er op vier mei de ieder jaar weer indrukwekkende dodenherdenking. In Zennewijnen werd op vier mei bij het beeld van de Roeier stilgestaan bij de mensen die met gevaar voor eigen leven geallieerde piloten, verzetsstrijders, onderduikers en een klein aantal Joden vanuit de bezette Betuwe via een roeitocht over de Waal naar bevrijd gebied brachten.

 

Op Bevrijdingsdag ontstak burgemeester Beenakker vlak bij Bellevue het bevrijdingsvuur dat door lopers van atletiek- en wandelvereniging Astylos van Wageningen naar Tiel was gebracht. Spectaculair was een brooddropping op de Waalkade, Oude legervoertuigen maakten een tocht door stad en streek en in het centrum was er een kunst en cultuurmarkt. Ondernemersvereniging Hart van Tiel organiseerde de Betuwse Fruitrally: een autotocht door Tiel en omgeving voor bezitters van bijzondere (oude) auto’s. Na afloop trokken de vele bijzondere voertuigen veel bekijks op deVarkensmarkt en het Plein.

 

Taptoeweekeinde

Op 1 en 2 juni organiseerde KTSM voor de 25e keer het jaarlijkse taptoeweekeinde. Op zaterdag kon iedereen in het centrum genieten van de streetparade. ’s Avonds was de ieder jaar weer imposante Taptoe met vijf bijzondere muziekkorpsen op het Taluud. ‘s Zondags werd het weekend afgesloten met de de Betuwse blaaskapellenkampioenschappen en een grote braderie.

Samenloop voor Hoop

In het weekeinde van 1 en 2 juni werd in Tiel voor het eerst ook een zogenaamde samenloop voor Hoop gehouden. 24 teams met in totaal 550 lopers maakten de wandelestafette waarmee geld ingezameld werd tot een groot succes. Mede door de vele randactiviteiten was het ook voor de niet-lopers een aantrekkelijk en veelzijdig evenement. In totaal werd meer dan 50.000 euro bijeengebracht voor de kankerbestrijding.

D-day in Tiel

Zes juni 2019 was het 75 jaar geleden dat door de landing van geallieerde troepen in Normandië, de bevrijding van ons land dichterbij kwam. Die dag ging in Tiel niet ongemerkt voorbij. Burgemeester Beenakker, historicus Emile Smit en veteraan Dennis Wijer hielden vanaf een legervoertuig op de Hoogeindsestraat passende toespraken. Het winkelcentrum was een vlaggenzee met vlaggen van de landen van onze bevrijders.

Veteranendag

Naast toespraken van burgemeester Hans Beenakker en een veteraan met ervaringen was er op 21 juni een concert van het Fanfare Korps Nationale Reserve. Tijdens het informele samenzijn op de sfeervolle groene ruimte rond de Sint Maartenskerk werd ook de traditionele ‘Blauwe Hap’ geserveerd.

 

Roparun

De Roparun estafetteloop kwam maandag 2e pinksterdag door Tiel. Tiel was ook een officiële controlepost. Op het Plein werden rond de 100 teams enthousiast onthaald. Uit Tiel deden 2 teams van ziekenhuis Rivierenland en Waterschap Rivierenland mee. De Tielse deelnemers werden samen met twee andere teams uit de regio speciaal gehuldigd. Met de Roparun wordt geld ingezameld voor het KWF, waarvan ook het Toon HermansHuis in Tiel profiteerde.

Woodstock aan de Waal

Woodstock aan de Waal zullen we dit jaar moeten missen. Op 28, 29 en 30 juni organiseerden Teus en Roos Verduin het kleinschalige gezellige muziekfeest nabij de stadsmuur voor de laatste keer. Zij werden daarbij bijgestaan door een grote groep vrijwilligers. Negen jaar lang was het een gezellig en sfeervol uitje voor veel bezoekers en een mooi podium voor aanstormend talent. De hippie sfeer, geholpen door het meestal uitstekende zomerweer, was een onderscheidende toevoeging aan de evenementenkalender in Tiel.

40 jarig jubileum AVGN

Op 8 augustus vierde de afdeling Tiel, Betuwe, Bommelerwaard en Land van Maas en Waal van de AVGN (Algemene Vereniging Gehandicapten Nederland) het veertig jarig bestaan in Tiel met een feestelijke receptie in het verenigingslokaal aan de Scheeringlaan. Riet de Keijzer en Rien Otten werden daarbij extra in het zonnetje gezet. Zij ontvingen een Koninklijke Onderscheiding voor hun jarenlange inzet voor de vereniging..

Appelpop

Appelpop is samen met het fruitcorso het belangrijkste evenement van Tiel. Appelpop op vrijdag en zaterdag 13 en 14 september trok ook in 2019 weer massa’s mensen uit het hele land naar Tiel. Het is Nederlands grootste tweedaagse gratis muziekfestival. De organisatoren weten het publiek ieder jaar opnieuw te verrassen met artiesten en groepen van naam die verschillende stromingen van de Nederlandse moderne muziekscene vertegenwoordigen. Appelpop biedt voor elk wat wils. Een andere indeling van het terrein met meer ruimte voor ontspanning en het versterken van de inwendige mens, alle podia overdekt en een nieuwe presentatrice in de persoon van Ine Westendorp waren veranderingen die goed uitpakten.

Open Monumentendag

Voor de tweede keer organiseerde de Oudheidkamer met enkele andere lokale cultuur-historische organisaties de Open Monumentendag. Voor veel Tielenaren een unieke gelegenheid om achter de deuren te kijken van de vele monumenten die Tiel rijk is en daar meer over te horen. Onder grote belangstelling werd in de bovenzaal van Bellevue (De Drie Zusters) weer het niet te versmaden eetbare monument van Tiel, een reuze Tielse Kermiskoek, geveild voor een goed doel.

Fruitcorso

Ook het fruitcorso op 21, 22 en 23 september was zeer geslaagd. Zowel de rondgang overdag als het corso By Night en de expositie trokken veel bezoekers. ’s Avonds was de grote tribune op Het Taluud tot de laatste plaats bezet. De wagenbouwers zorgden weer voor prachtige creaties met tal van nieuwe elementen. Varik won in de categorie grote wagens alles wat er maar te winnen was. Zowel de vakjuryprijs, de publieksprijs, de verlichtingsprijs en als kroon op het werk de Teun Luijendijk vernieuwingsprijs gingen naar het Betuwse Dorp. Buren werd door de vakjury als tweede beste beoordeeld en Culemborg ging met een fraaie derde plaats naar huis. Bij de jeugd waren de eerste drie plaatsen voor respectievelijk Culemborg, Geldermalsen en Tiel. De medewerkers van ziekenhuis Rivierenland legden het mooiste mozaïek. Jochem van Gelder, de nieuwe presentator gaf het corso zowel ’s middags als ’s avonds extra glans.

Coming-outdag

Met een kerkdienst, een speciale filmvoorstelling, een open huis in de roze Soos en het plechtig hijsen van vlaggen bij gemeentelijke en onderwijsgebouwen deed Tiel op vrijdag 11 oktober in stijl mee aan de landelijke coming-outdag. Het gaat daarbij om het bevorderen van de acceptatie van de LHBTI-ers in onze lokale samenleving.

 

Van der Capellenlezing

Er kunnen maar 100 mensen rechtstreeks van genieten, maar de sprekers en de inhoud van hun betoog is ieder jaar van zeer hoge kwaliteit. We hebben het over de Van der Capellenlezing. Die wordt ieder jaar omstreeks de datum dat de beroemde Tielenaar Joan Dirk van der Capellen tot den Pol in Tiel geboren werd, georganiseerd door de Oudheidkamer in samenwerking met de gemeente Tiel. In 2019 verzorgde niemand minder dan Paul Scheffer de lezing. Vooraf waren er inleidingen van burgemeester Beenakker en Roan Geurts. Zij deelden interessante analyses en vergezichten met de aanwezigen op die bijzondere avond op 31 oktober in de Tielse raadszaal. .

Chapeau hoedenparade

Nieuw in Tiel was de Chapeau Hoedenparade op zaterdag 9 november. Het door het creatief platform Tiel georganiseerde evenement bleek een welkome aanvulling op het volle evenementenprogramma. 35 deelnemers voorafgegaan door de vrolijke muziek van de Boeren Blaas Kapel maakten een toer door de winkelstraten met zelf bedachte en gemaakte creatieve hoofdbedekkingen. Na afloop sierden de hoeden de etalages van de winkels in het centrum.

Herdenking slachtoffers fusillade 14 inwoners uit Wamel.

Geen feest , wel indrukwekkend was de herdenking op de rk-begraafplaats op 20 november van de veertien inwoners van Wamel die 75 jaar eerder als vergeldingsactie meedogenloos in Tiel door de bezetter werden neergeschoten. Zij vonden hun laatste rustplaats op de begraafplaats aan de J.D. Van Leeuwenstraat.

 

Dickens festival

Het Dickensfestival in Tiel is niet uniek in Nederland. Maar met zijn vele tientalle figuranten , de aankleding en de vele passende activiteiten in de binnenstad is het een evenement waar duizenden inwoners en bezoekers veel plezier aan beleven. Ook in 2019 was het op 15 december een enorm succes dat veel mensen naar het koopcentrum trok.

 

Dag van de Ouderen

Voor een grote groep senioren is de jaarlijkse dag van de ouderen op 28 september in restaurant De Betuwe een evenement waar naar uitgekeken wordt. Ditmaal vertelde Emile Smit over Oud Tiel en liet hij vele herkenbare beelden van vroeger zien. De Boeren Blaas Kapel zorgde voor een feestelijke afsluiting.

Smartlappenfestival

Het smartlappenfestival, langzamerhand ook een klassieker onder de grotere Tielse evenementen, viel als vanouds goed in de smaak. Ruim twintig koren zongen vanaf negen podia het massale publiek enthousiast toe. Op de Groenmarkt traden op een centraal podium bekende Nederlandse zangers van het Nederlandse lied op.

Jazzy Tiel

De nacht van Jazzy Tiel was een daverend succes en krijgt in 2020 een reprise. Ook de verschillende randactiviteiten van dit meerdaagse kleinschalige jazzfestival vielen in de smaak.

Intocht Sint Nicolaas

Het evenement voor de allerkleinsten is ongetwijfeld de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. De stichting Sint maakt er ieder jaar een mooi feest van. Het aantal belangstellenden die voor de aankomst van de goedheiligman, dit jaar op zondag 24 november, naar de Waalkade komt, was ook dit jaar weer imponerend. In 2019 bestond de stichting Sint 15 jaar. Dat werd gevierd met ‘de grote Sinterklaasvoorstelling’ in de Agnietenhof.

Agnietenhof bestaat 50 jaar

Vijf september 1969 werd de Agnietenhof officieel geopend door de Commissaris van de Koningin Bloemers. Alle reden voor een feestje, want het theater heeft zichzelf in die 50 jaar meer dan bewezen. Voor het grote publiek werd het jubileum gevierd met een familiemusical ‘De nacht van Flipje’. Een door de Agnietenhof met deskundige ondersteuning zelf geproduceerde voorstelling die maar liefst vanaf 20 december zes maal vertoond werd. Een belangrijke rol was weggelegd voor amateurs uit Tiel en de regio met steun van professionals en een live-orkest. Flipje heeft nu zo vertelde burgemeester Beenakker bij de opening niet alleen een standbeeld en een museum maar ook een eigen musical. In januari 2020 verschijnt er vanwege het jubileum van het theater een herdenkingsboek.

Wilt u meer lezen of zien over een of meer ‘evenementen’ die in dit artikel aandacht krijgen? Zoek dan op deze site op trefwoord of in de bundeling van artikelen per maand. Bij deze artikelen vindt u bijna altijd een uitgebreide fotoreportage en vaak ook een video impressie.

Reacties zijn gesloten.