Proef groen geluidsscherm A15 Tiel

Rijkswaterstaat is gestart met een proef om een aantal segmenten van het geluidsscherm ter hoogte van hotel Van der Valk te vergroenen. Beeldend kunstenaar en geboren TIelenaar Jan van IJzendoorn heeft hiervoor een ontwerp gemaakt. De proefplaatsing vond in twee fasen plaats. Eerst is door de firma van Doorn uit Geldermalsen grondverbetering toegepast langs het scherm en is een aantal segmenten voorzien van beplanting. Vervolgens is deze week het buizenframe geplaatst.


Dagelijkse ergernis

Roland van Vugt, stadspromotie Tiel: “De uitdaging is om rijksweg A15 beter te integreren in ons fraaie Betuwelandschap. De met graffiti besmeurde panelen  doen daar op dit moment afbreuk aan en vormt een dagelijkse ergernis voor veel mensen.” Vanuit die behoefte zijn gemeente Tiel en Rijkswaterstaat in gesprek geraakt. Rijkswaterstaat wil graag bijdragen aan de verbetering van de leefomgeving. De organisatie wil daarom meewerken aan een pilot om zo na te gaan of vergroening van het geluidsscherm en verbetering van de landschappelijke inpassing te realiseren is. Tijdens de pilot wordt ook bekeken welke effecten deze vergroening hebben. Op basis van de resultaten uit de pilot wordt nagegaan of het project verder uit gerold kan worden of dat de proef beëindigd wordt.


Meer biodiversiteit

Jan Dirk van Duijvenbode, adviseur Innovatie bij Rijkswaterstaat: “De uitdaging wordt om deze route anders, prikkelender, creatiever en duurzamer in te richten op een wijze die aansluit op het DNA van de streek. Bovendien voegt het ontwerp biodiversiteit toe en daar wordt iedereen beter van.”


Het ontwerp

Jan van IJzendoorn over zijn ontwerp: “Aan weerszijden van het betonnen geluidsscherm wordt klimbeplanting aangebracht. Over de geluidswand wordt een roestvrijstalen gebogen frame geplaatst. Deze gebogen frames verwijzen naar de moderne fruitboomteelt in de Betuwe. Tussen de gebogen frames worden netten gespannen waarlangs eveneens beplanting kan groeien. Op deze wijze krijg je een dubbele plantenlaag die samen met de gebogen frames zorgt voor een driedimensionalisering van het oorspronkelijke geluidsscherm.”

Jan van IJzendoorn, woont en werkt in Oosterbeek,  heeft ook de rotonde ontworpen op de Rivierenlandlaan nabij het zwembad.

http://www.janvanijzendoorn.nl